آرش سیگارچی
”احمد بورقانی” از جمله چهره های سرشناس سیاسی کشور شنبه شب در حالی در سن 48 سالگی بر اثر سکته قلبی درگذشت که بسیاری از روزنامه نگاران و اهالی مطبوعات، دوران مدیریت وی و همکارانش در معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد مهاجرانی را به “دوران طلایی روزنامه نگاری ایران” تعبیر می کنند.
بورقانی در زمان مسوولیت خود در وزارت ارشاد در مقابل فشار قوه قضاییه برای توقیف روزنامه “جامعه” مقاومت کرد و وقتی به وی اصرا شد که این روزنامه را توقیف کند حتی حاضر به استعفا شد تا جامعه توسط او توقیف نشود. پس از آن هرچند مدتی خانه نشین شد، اما با روی کار آمدن مجلس ششم از سوی مردم تهران به نمایندگی برگزیده شد و در مجلس در کمیسیون امنیت ملی حضور داشت و عضو هیات رییسه این مجلس نیز بود. بورقانی از جمله نمایندگان مجلس ششم بود که در تحصن نمایندگان حضوری فعال داشت و نهایتا نیز او بود که بیست و سوم دیماه هشتاد و دو با رساندن پیام سید محمد خاتمی، رییس جمهور وقت، از نمایندگان خواست به تحصن خود پایان دهند.
استعفا از معاونت مطبوعاتی
احمد بورقانی فراهانی، متولد 1338 در شهر تهران بود و فعالیت خبری خود را با خبرنگاری آغاز کرد. او پس از انقلاب مدتی سردبیر و مدیر بخش خبر خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران(ایرنا) بود و پس از آن سخنگوی ستاد تبلیغات جنگ شد. بعد از جنگ، بورقانی رئیس دفتر ایرنا در مقر سازمان ملل در نیویورک شد.
بورقانی در زمان انتخابات خرداد 76 حضوری فعال داشت و پس از تشکیل دولت اصلاحات، مهاجرانی، وزیر فرهنگ و ارشاد، وی را به عنوان معاون مطبوعاتی برگزید. همزمان با انتشار روزنامه جامعه، مراکز قدرت برای جلوگیری از انتشار این روزنامه فشارهایی را بر معاونت مطبوعاتی وارد کردند. در همین دوران قاضی جوان شعبه 1410 دادگاه مطبوعات، که کسی جز سعید مرتضوی نبود، سعی زیادی نمود تا این روزنامه را تعطیل کند، اما ترجیح می داد مقامات دولت خاتمی این کار را انجام دهند. او با احضار بورقانی، معاون مطبوعاتی مهاجرانی در جلساتی که حکم بازجویی را داشت، از وی خواست از ادامه انتشار جامعه جلوگیری کند، اما بورقانی نه تنها این کار را نکرد، که قاطعانه در مقابل مرتضوی ایستاد. با این حال مرتضوی خود حکم به توقیف جامعه داد و این چنین بود که بورقانی به همراه عیسی سحرخیز، مدیر کل وقت مطبوعات داخلی، استعفا داد و از دولت بیرون آمد.
حضور در مجلس ششم
بورقانی پس از استعفا از سمت معاونت مطبوعاتی، در انتخابات 29 بهمن 78 به عنوان منتخب مردم تهران برگزیده شد و ضمن عضویت در در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، با رای نمایندگان به عضویت هیات رییسه مجلس نیز در آمد. بورقانی در مجلس ششم یکی از طرحان اصلی طرح اصلاح قانون مطبوعات بود که با حکم حکومتی رهبری مواجه و بایگانی شد. در همین دوران دو بار از سوی دادگاه به اتهاماتی چون کمک مالی به موسسه آیندگان و تشویش اذهان عمومی به دادگاه و شعبه 1410 احضار شد.
وی در مدت حضور خود در مجلس، به عنوان عضو هیات رییس نطق های پیش از دستور معروفی را ایراد کرد. او در یکی از این نطق ها پاسخی محکم به فرمانده وقت سپاه داد که پس از چند بار انتقاد از فضای فرهنگی کشور در نامه ای انتقاد آمیز، خواستار اعمال کنترل بر رفتار برخی نمایندگان که او آنها را “افراطی” می خواند، شده بود. بورقانی درتذکر خود به نامه فرمانده وقت سپاه گفت: ”اگر بخواهم گزارش توهینات مطبوعاتی به مجلس را ارائه دهم سه جلد کتاب قطور می شود، تقوا به گفتار نیک نیست بلکه به کردار نیک است.” وی افزود: ”من فقط می خواهم بدانم که نمایندگان در جریان قرار گیرند که ما به وظایف خود عمل می کنیم.در هفته نامه صبح صادق(نشریه داخلی سپاه) جوابی به یک نامه ما داده شد که در آن ۱۲۷ نماینده را به پشه تشبیه کردند.“
بعد از رد صلاحیت گسترده کاندیداهای مجلس هفتم و متحصن شدن نمایندگان در مجلس، بورقانی از جمله فعالان این تحصن بود.
خانه نشینی
پس از پایان عمر مجلس ششم بورقانی خانه نشینی را ترجیح داد. وی پس از تشکیل موسسه بین المللی گفت و گوی تمدنها به ریاست سید محمد خاتمی، با این مجموعه در ارتباط بود. یکی از اقدامات اخیر و مهم بورقانی همکاری در برگزاری همایش”ایران، یکصد سال پس از مشروطیت” بود.
گزارش احمد بورقانی از این همایش را اینجا بخوانید.
بورقانی در سال های اخیر با نثر شیوا و گیرای خود به نقد رمان های ادبی می پرداخت و با بسیاری از مراکز نشر بالاخص نشر نی همکاری داشت. این فعال سیاسی برای برخی از نشریات و سایت های اینترنتی نیز مطالبی می نوشت. وی در 25 آذر در یادداشتی با عنوان “تصفیه اساتید؛ پایمال کردن علم و دانش و آگاهی” به موضوع اخراج اساتید دانشگاه تهران پرداخت.
بورقانی چند هفته قبل در یادداشی هرگونه تمایل خود را برای شرکت در انتخابات رد کرده بود. در بخشی از این یادداشت که در سایت “روزنا” منتشر شده است، نوشته بود: ”هنوز پای سفره صبحانه خوب جاگیر نشده بودم که سهامالدین، فرزند ارشد، از جوار رایانه همیشه روشناش گفت: حضرت پدرمسوولیت جدید ریاست کمیته تخریب شخصیتهای اصولگرا برجنابعالی مبارک. تا خواستم دهان باز کنم زهرا خانم، صبیه مکرمه، از آن سوی اتاق با کنایه تمام غرید: از کی تا حالا پنهان از ما مقاله مینویسی؟ و بعد صفحه اول روزنامه وزین اعتماد ملی را گرفت جلوی چشمانم که دیدم به قول آقای کروبی سمت چپ روزنامه گوشواره شدهام. دست بردم سمت استکان چای که فاطمه بانو، عیال محترمه، از منتهیالیه جنوبی سفره قرص و محکم فرمود: حضرت آقا مگر عطای نمایندگی را به لقایش نبخشیده بودید؟ از کی قرار شده سرفهرست اصلاحطلبان در استان مرکزی شوید؟ و بلافاصله نسخه چاپی خبر خبرگزاری مهر را کنار سنگک پرکنجد شاطراصغر مستقر کرد.… ادامه را اینجا بخوانید.“
وی در حالی از عارضه قلبی رنج می برد که پیش از این دو سال پیش تحت جراحی قرار گرفت. بورقانی شنبه شب براثر سکته قلبی دارفانی را وداع گفت.