ادامه حمایت از اسد

نویسنده

» گزارش لا راسون از روابط ایران و سوریه

آندره آ پرس اخیدو

اوایل این هفته نماینده جمهوری اسلامی به سوریه رفت. او حامل این خبر بود که حکومت تهران اجازه نمی دهد متحد اصلی اش در منطقه سرنگون شود.

ربودن ۴۸ ایرانی توسط شورشیان و سست شدن روزافزون پایه های حکومت دمشق باعث شد تا سعید جلیلی، نماینده جمهوری اسلامی، سراسیمه به سوریه برود. هدف از این سفر نشان دادن حمایت تهران از اسد و همچنین آرام کردن تنش هایی بود که به دنبال ربایش ایرانیان ایجاد شده بود.

درحالی که ایران تأیید می کند ۴۸ فرد ربوده شده غیرنظامی اند و قصد زیارت داشته اند، شورشیان مدارکی دال بر نظامی بودن آنها ارائه کرده اند و ۳ نفر از این افراد نیز روز دوشنبه کشته شدند. سپس تهران پذیرفت که برخی از این افراد از نظامیان بازنشسته اند.

سعید جلیلی و بشار اسد در طی این دیدار ائتلاف استراتژیک خود را مستحکم کردند. جلیلی گفت که “جمهوری اسلامی اجازه نخواهد داد محور مقاومت شکسته شود”. “محور مقاومت” ازنظر سران حکومت تهران، شامل سوریه، گروه تروریستی حزب الله لبنان، و سازمان اصولگرای حماس در فلسطین می شود. درواقع حکومت تهران بیم آن دارد که سقوط حکومت سوریه باعث چیدمان جدیدی در منطقه و انزوای هرچه بیشتر جمهوری اسلامی شود. نزدیک شدن مصر به عربستان سعودی اولین هشدار برای ایران بود.

غرب همچنان مورد نفرت این دو کشور است و آنها همواره غرب را به “حمایت مالی از تروریسم” متهم کرده اند. به علاوه، ازنظر نماینده ایران، “غرب از شورشیان حمایت می کند و به همین دلیل مسؤول ربودن ایرانیان است”. جلیلی در اشاره به مرگ ۳ گروگان ایرانی گفت که “این اقدام به خوبی نشان دهنده جنایتکار بودن این گروه ها و کسانی است که از آنها حمایت می کنند و باید پاسخگو باشند”. شورشیان نیز ارتش اسد را مسؤول کشته شدن ۳ گروگان می دانند و می گویند که ارتش عامل بمباران و فرو ریختن سقف منزلی بوده که این ۳ ایرانی در آن اقامت داشتند. به گفته منابع شورشیان، “ارتش غیرقابل کنترل شده و کناره گیری نخست وزیر این کشور به خوبی نشان می دهد که حکومت اسد در مسیر فروپاشی است”.

ازطرف دیگر، نماینده ایران به طور مستقیم کشورهایی مانند ایالات متحده، عربستان سعودی، قطر و ترکیه را متهم کرد. به گفته جمهوری اسلامی، این کشورها مسؤول “گروگانگیری” و اتفاقاتی هستند که در سوریه درحال وقوع است. ازنظر حکومت تهران، این کشورها از گروه های مخالف سوری حمایت مالی و تسلیحاتی می کنند و به آنها مشاوره می دهند.

این اولین باری نیست که نیروهای اپوزیسیون سوری ایرانیان را گروگان می گیرند. در ماه دسامبر گذشته ترکیه میانجیگری کرد تا ۲۹ گروگان ایرانی آزاد شوند. به همین دلیل، علی اکبر صالحی بار دیگر یک “سفر ناگهانی” انجام داد و به آنکارا رفت.

 

میانجیگری ترکیه

ایران روز یکشنبه از ترکیه و قطر خواست در موضوع گروگانگیری میانجیگری کنند، زیرا هر دوی این کشورها روابط خوبی با گروه های اپوزیسیون سوری دارند. صالحی در سفر خود به آنکارا گفت: “ترکیه می تواند نقش مهمی در نجات شهورندان ما ایفا کند.” او همچنین افزود: “اگر وضعیت سوریه بدتر شود، همه ما درگیر شرایط بسیار خطرناکی خواهیم شد.”

منبع: لا راسون، ۱۰ اوت