محمدرضا عالی پیام، شاعر و طنزپرداز منتقد حکومت که به “هالو” تخلص دارد، عصر روز سه شنبه در منزل خود دستگیر شد. بر اساس گزارش ها بازداشت این شاعر مشهور توسط ماموران امنیتی و پس از نشان دادن حکم قضایی صورت گرفته است. ماموران پس از تفتیش منزل و ضبط نوشتهها و کامپیوتر شخصی عالی پیام، او را با خود بردند. از محل نگهداری یا اتهامات او هنوز اطلاعی در دست نیست و مسئولان قضایی و امنیتی هم تاکنون توضیحی در این خصوص ارائه نکرده اند.
محمدرضا عالی پیام یا هالو در سال های اخیر به دلیل شعرهای طنز و انتقادی خود که اغلب در انجمن ادبی امیرکبیر تهران می خواند، طرفداران زیادی پیدا کرد. اشعار صریح و تند او با تم ملی گرایانه، اغلب روحانیون و مسئولان حکومتی، محمود احمدی نژاد و دیگر مقام های حکومت را نشانه می رفت.
وی همچنین اشعار طنز زیادی در مخالفت با گشت ارشاد و حجاب اجباری، خرافات دینی و مذهبی و در نقد اظهارنظرها و عملکرد مسئولان دولتی و امامان جمعه دارد. دفاع از خلیج فارس و فرهنگ باستانی ایران یکی دیگر از محورهای اشعار اوست.
او پس از آغاز جنبش اعتراضی به نتایج انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری در خرداد ۱۳۸۸ به یکی از طرفداران این جنبش تبدیل شد. هالو غزلی هم با عنوان “سبز بودن چه جرم سنگینی ست” در حمایت از جنبش سبز خواند و آن را به پسرش تقدیم کرد. این غزل در شبکه های اجتماعی و اینترنت به طور گسترده ای منعکس شد.
در پسین روزهای فصل بهار
برگها در هجوم پائیزند
رزدها روی شاخه می مانند
سبزها روی خاک می ریزند
جای عطر گل اقاقی و یاس
بوی خون در فضای این شهر است
گویی احساس سربلندی و اوج
با تمام درختها قهر است
از کف سنگفرش هر کوچه
خون ناحق لاله را شستند
غافل از اینکه در تمامی شهر
سروها جای لاله ها رستند
شب به شب روی شاخه هر سرو
قمری و چلچله هم آواز است
بانگ الله اکبر از هر سو
نغمه ساز است و نغمه پرداز است
هر دهانی که بوی گل می داد
دوختندش به نوک سوزن ها
بوی گل شد گلاب و جاری گشت
از دو چشم خمار سوسن ها
ناله پر شرار مرغ سحر
معنی اش ارتداد و بی دینی ست
در زمستان ذوق و اندیشه
سبز بودن چه جرم سنگینی ست
ساقه هایی که سبزتر بودند
سرخ گشته به خاک غلتیدند
باقی ساقه ها از این ماتم
برگهای سیاه پوشیدند
نخل را کنده بید می کارند
بید مجنون کجا ثمر بدهد
ای که بر روی ماه چنگ زدی
باش تا صبح دولتت بدمد
علی رغم خواندن چنین اشعار انتقادی تندی، دستگیری محمدرضا عالی پیام پس از آن صورت گرفت که وی به دنبال زلزله اخیر آذربایجان در صفحه فیسبوک خود از همه ایرانیان خواست “به جبران کمکاری رسانههای میلی” در خبررسانی زلزله آذربایجان، تا یک هفته از عکسها و نمایههای مناسب این واقعه در پروفایلهای فیسبوک شان استفاده کنند.
هالو همچنین یک دوبیتی هم با موضوع عملکرد مجموعه حکومت در ماجرای زلزله آذربایجان بر روی وبلاگ شخصی خود قرار داد:
کی گفته که ما دولت راحت طلبیم؟
در فکر گرفتاری خلق عربیم
این قدر نگویید اهر زلزله شد
فعلن که گرفتار دمشق و حلبیم
او در سال های اخیر چند بار از سوی نهادهای امنیتی و اطلاعاتی احضار شده و مورد بازجویی و تذکر جدی قرار گرفته است تا اینکه در نهایت دستگیر شد. عالی پیام در حالی دستگیر شد که یک روز پیش از آن در وبلاگ شخصی خود از تعطیلی انجمن ادبی امیرکبیر خبر داده بود.
او علت این مسئله را توضیح نداده اما به نظر می آید استقبال گسترده مردم از اشعار افرادی مانند عالی پیام در این انجمن و خوانده شدن اشعار انتقادی تند علیه حکومت در آن، دلیل تعطیلی انجمن ادبی امیرکبیر بوده است.
هم اکنون به جز محمدرضا عالی پیام، مصطفی بادکوبه ای از دیگر شعرای ملی گرای مخالف حکومت در زندان به سر می برد.
بادکوبه ای که نویسنده کتاب هایی مانند علل شکست ساسانیان از اعراب و زندگی نامه بسیاری از شعرای بزرگ تاریخ ایران است، پس از انتخابات ۱۳۸۸ به سرودن اشعاری در انتقاد از نظام جمهوری اسلامی، دولت احمدینژاد و حمایت از کسانی که او در شعرهایش از آنان به عنوان “فتنه گران” یاد می کرد، پرداخت.
او سپس در دادگاهی به ریاست قاضی صلواتی به سه سال حبس تعزیری و پنج سال محرومیت از شعرخوانی در انجمنها و سه میلیون ریال جریمه نقدی محکوم شد. بادکوبه ای در فروردین ماه سال ۱۳۹۰ در منزلش در تهران توسط مأموران امنیتی دستگیر و روانۀ زندان اوین شد.
هیلا صدیقی دیگر شاعر حامی جنبش سبز بود که پس از انتخابات ریاست جمهوری دستگیر شد و مدتی را در زندان سپری کرد. علیرضا روشن هم شاعر و روزنامه نگار دیگری بود که به این دلیل محاکمه و محکوم شد.