ایران به دنبال استفاده از بحران غزه برای افزایش نفوذ خود در خاورمیانه است. تهران دیروز برای حل مشکل هجوم فلسطینیان به مناطق مرزی مصر، به این کشور پیشنهاد کمک های مالی کرد.
این آخرین پیشرفت در روند ارتقاء روابط دو کشور است. هفته پیش نیز محمود احمدی نژاد با همتای مصری خود، حسنی مبارک، گفتگوی تلفنی کرد. این اولین تماس دو رییس جمهوران دو کشور محسوب می شود.
هنوز محتوای گفتگوی آنها فاش نشده اما مقامات در تهران می گویند روابط دیپلماتیک دو کشور پس از حدود سی سال در آستانه برقراری مجدد است.
این جریانات از دید اسراییل دور نمانده است. از نظر اسراییل، ایران یک کشور متخاصم است و کلیه تلاش های آنها برای نفوذ در افکار عمومی فلسطینیان زیر نظر گرفته شده است.
حماس به عنوان یک گروه نظامی اسلام گرا که کنترل غزه را در دست دارد از سوی غرب به عنوان گروه تروریستی شناخته می شود. این در حالی است که این گروه از پشتیبانی سیاسی، نظامی و مالی ایران بهره مند است.
منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران، دیروز اعلام کرد روابط سیاسی میان دو کشور به زودی دوباره برقرار می شود.
او گفت: “ما در آستانه برقراری روابط رسمی سیاسی هستیم و منتظر اعلام آمادگی برادران مصری خود می باشیم.“
او ضمناً گفت تهران از مصر خواسته است مرزهایش را با غزه مسدود نکند تا اجازه انتقال کمک های تامین شده توسط ایران، به دست شهروندان غزه برسد.
استفاده ایران از کمک های انساندوستانه، به عنوان تقویت بازوی سیاسی این کشور در دنیا شناخته می شود. مهمترین نوع این کمک ها، پشتیبانی ایران از شیعیان جنوب لبنان است.
مقامات امنیتی اسراییل از گذشته ایران را متهم به تامین سلاح هایی نموده اند که از طریق تونل های زیرزمینی به درون غزه قاچاق می شوند.
اکنون که حصارهای مرزی تخریب شده اند، بیم آن می رود که انتقال سلاح ها با پشتیبانی ایران سرعت بیشتری بگیرد.
ارتباط دو کشور ایران و مصر در دهه 1980 رو به وخامت گذاشت. این یک سال بعد از وقوع انقلابی بود که ایران را تبدیل به جمهوری اسلامی نمود. قطع روابط نیز به دنبال اعتراض ایران به اقدامات مصر در به رسمیت شناختن اسراییل، میزبانی از شاه سرنگون شده و پشتیبانی این کشور از بغداد در دوران جنگ دهه 1980صورت گرفت.
منبع: تلگراف – 29 ژانویه