نادر کرمی
طرح تشکیل دولت وحدت ملی که برخی صاحبنظران آن را ایده سران جریان اصولگرا برای “عبور از احمدی نژاد” در انتخابات آتی ریاست جمهوری توصیف کرده بودند، با اظهارات روز گذشته هاشمی رفسنجانی ابعاد تازه ای به خود گرفت و این سوال را پیش کشید که در میان تکذیب های مکرر هر دو جناح، کدام جریان سیاسی چنین طرحی را پی گیری می کند.
هاشمی رفسنجانی روز گذشته در حاشیه همایش علمی کاربردی اصل 44؛ در پاسخ به سوال خبرنگار فارس که نظر او را در خصوص طرح وحدت ملی جویا شد و پیشنهاد این طرح را به اصلاحطلبان منتسب کرد، گفت: ”وارونه نزنید، اصلاحطلبان با طرح وحدت ملی مخالفند؛ زیرا این طرح به این معنی است که رییسجمهور اصولگرا و کابینه مشترک باشد. این طرح آقای ناطق است؛ آن را وارونه نکنید”.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه این طرح را به صراحت به اصولگرایان نسبت داد و افزود: “این طرح را اول آقای ناطق نوری مطرح کرد که جزء اصلاحطلبان نیست. بعد هم آقای لاریجانی مطرح کرد که او هم جزء اصلاحطلبان نیست. بعد هم جامعه روحانیت مبارز با خواست عسگراولادی، باهنر و حبیبی به میدان آمد.“
رییس مجلس خبرگان آنگاه ادامه داد: “فقط وقتی آقای کرباسچی آن را قبول کرد، موج برگشت و گفتند اصلاحطلبان این را مطرح کردهاند؛ در حالی که اصلاحطلبان با این طرح مخالف هستند؛ چرا که این طرح به این معنی است که رییسجمهور اصولگرا و کابینه مشترک باشد.”
این بحث در شرایطی مطرح شد که طی چند روز گذشته بیشترین انتقادات بابت طرح چنین پیشنهادی راصولگرایان حامی احمدی نژاد از جمله حسین شریعتمداری انجام داده اند.از سوی دیگر در اقدامی کم سابقه گزارش کاملی از گفته های هاشمی در این خصوص، شب گذشته از بخش خبری 20: 30 شبکه دو سیما پخش شد؛ ادامه این بخش خبری اما به تکذیب سخنان هاشمی از سوی کسانی که وی نامی از آنها به عنوان حامیان طرح به میان آورده بود، اختصاص یافت.
در همین ارتباط محمد رضا باهنر، چهره متنفذ اصولگرایان و حامی دولت در مجلس که هاشمی نام او رابه عنوان کسی که این طرح را به جامعه روحانیت پیشنهاد داده است، برده شد، در گفتگویی تلفنی با خبرنگار تلویزیون پی گیری چنین طرحی را تکذیب کرد.
این بخش خبری همچنین به نقل از دفتر علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی که با برگزاری همایش سی سال قانونگذاری و نظارت و دعوت از نمایندگان ادوار هشتگانه مجلس، متهم به اجرای چنین طرحی شده بود، اظهارات هاشمی را تکذیب کرد.
عسگراولادی، از دیگر چهره های سرشناس حزب موتلفه اسلامی نیز در همین ارتباط مورد پرسش خبرنگار بخش خبری بیست و سی قرار گرفت که او نیز ضمن تکذیب اظهارات هاشمی رفسنجانی ، گفت که “اطلاعات راغلط در اختیار ایشان قرار داده اند”. وی همچنین به پاسخ حبیبی، دبیرکل موتلفه اسلامی به سرمقاله حسین مرعشی در روزنامه کارگزاران چهارشنبه اشاره کرده و همان پاسخ را کافی دانست.
گفتنی است، روز گذشته علاوه بر اظهارات هاشمی، حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی در سرمقاله ای با عنوان “ظهور و افول طرح دولت وحدت ملی” اصل ماجرا را به سرکشی احمدی نژاد در انتخابات 84 نسبت داده و همچون هاشمی با نسبت دادن پیشنهاد این طرح به اصولگرایان پرسیده بود: “آیا اصولگرایان میتوانند مسوولیت دولت نهم را بپذیرند و اساسا چرا باید چنین مسوولیتی را بپذیرند؟”
وی همچنین در بخش دیگری روایتی کاملا مشابه از دیدار سران اصولگرا و جامعه روحانیت مبارز نقل کرده و آورده بود: “آقایان عسگراولادی، باهنر، حبیبی به جامعه روحانیت رفتند و با ارائه گزارش واقعبینانه از اوضاع کشور به این نکته پافشاری کردند که نه کشور با این رئیس جمهور و سیاستهای آن قابل اداره کردن است و نه احمدینژاد قابل اصلاح”.
اما محمد نبی حبیبی، دبیر کل حزب موتلفه اسلامی نیز با اشاره به نوشته مرعشی که به نقش او در حمایت از طرح دولت وحدت ملی تاکید کرده بود به فارس گفت: “نکاتی که آقای مرعشی اشاره کردهاند واقعیت ندارد و کذب محض است و نباید آقای مرعشی برای جا انداختن تئوری وحدت ملی مطلوب اصلاحطلبان، به چنین گزارش خلافی تکیه کند.”
وی افزود: “حزب مؤتلفه اسلامی در هیچ محفل رسمی یا غیر رسمی عبور از احمدینژاد را مطرح نکرده است”.
حبیبی همچنین اضافه کرد: “اصولگرایان آماده یک رقابت سالم، اخلاقی و جدی با دوم خردادیها هستند. پروژه دولت وحدت ملی آنطور که در ذهن آقای مرعشی و برخی دوم خردادیها هست به اصل رقابت آسیب وارد میکند و بازی کردن با رأی مردم است”.
با این حال به اعتقاد ناظران گرچه تکذیب همزمان اظهارات هاشمی رفسنجانی از سوی چهار تن از سران جریان اصولگرا به نوبه خود امری قابل توجه و کم سابقه است، اما پرداختن تلویزیون دولتی در یکی از پربیننده ترین بخش های خبری به این موضوع و پی گیری و پخش تکذیبیه چهار چهره شناخته شده اصولگریان، خود نشانه تازه ای از تحولات پشت پرده جناح های مختلف صاحب قدرت در انتخابات ریاست جمهوری دهم است.