قلیان ها دوباره جمع می شوند؟

نویسنده

ghalyan.jpg

فرهاد علوی

یکی از بلندپایه ترین مقامات نیروی انتظامی ایران بار دیگر از دغدغه ی این نهاد نظامی نسبت به حضور قلیان ها در قهوه خانه و سفره خانه های سنتی سخن گفت و با تاکید بر کاهش جرایم در اماکن عمومی در شش ماه اخیر، از برخورد با تعدادی از آرایشگاه های متخلف خبر داد.

روز چهارشنبه، سردار نجفی، رئیس پلیس اماکن نیروی انتظامی در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویی ایسنا در پاسخ به سوالی در مورد عملکرد پلیس ایران در جمع آوری قلیان، از موفقیت 99 درصدی این طرح در سال گذشته خبر داد، اما تصریح کرد بعد از گذشت مدتی از ابلاغیه ی وزارت کشور که ارائه ی قلیان از سوی اماکن دارای مجوز را قانونی اعلام کرد، بار دیگر قلیان به چای خانه ها بازگشته است.

وی با اشاره به حساسیت محمود احمدی نژاد در مورد اجرای دقیق قانون منع استفاده از دخانیات در اماکن عمومی، خاطرنشان کرد که اجرای این قانون بر عهده ی وزارت بهداشت، درمان و اموزش پزشکی است و طرح جمع اوری قلیان ها در صورت رضایت وزیر مربوطه مجددا اجرا خواهد شد.

آقای نجفی البته توضیح نداد که در صورت دستور اکید رئیس جمهور مبنی بر اجرایی شدن قانون مذکور، چگونه دو وزارت خانه ی کشور و بهداشت، اقدامات لازم را برای عملی شدن دستور رئیس دولت انجام نداده اند.


سال گذشته در راستای طرحی ضربتی موسویم به امنیت اجتماعی، نیروی انتظامی اقدام به جمع آوری قلیان از هزاران سفره خانه، قهوه خانه و واحد پذیرایی در کشور کرد. این طرح در تابستان 86 اجرا. برای نمونه سایت جهان امروز در ان زمان تنها از جمع آوری 698 قلیان از سفره خانه های محور هراز در شمال ایران خبر داد.

آرایشگاه ها و شرکت ها

سردار نجفی در بخش دیگری از اظهارات خود از دیگر مختصات آنچه نیروی انتظامی ایران “طرح ارتقای امنیتی اجتماعی” می داند؛ سخن گفت. وی هشدار داد در صورتی که آرایشگاه ها از “مدل های غربی” استفاده و یا اقدام به اشاعه ی “فرهنگ غربی” کنند با برخورد نیروی انتظامی روبرو خواهند شد.

اما از آنجا که معمولا مقامات نیروی انتظامی توضیح خاصی پیرامون ویژگی های “ مدل و فرهنگ غربی” نمی دهند، آقای نجفی هم تکلیف این مدل راروشن نکرد.

 

برخورد با آرایشگاه ها هم به عنوان یکی دیگر از زیرشاخه های طرح “ارتقای امنیت اجتماعی” مطرح بوده است. سخت گیری در مورد رعایت قوانین در آرایشگاه ها تا جایی پیش رفت که سایت شهاب نیوز در بهار سال جاری خبر از بسته شدن چندین سالن آرایشی دارای “دستگاه برنزه کننده پوست” در شهر کرج خبر داد.

رئیس پلیس اماکن، همچنین “شرکت ها” را از دیگر مصادیق اماکن عمومی و بازدید انتظامی از آن ها را “وظیفه ی ذاتی” پلیس اماکن دانست.

سرتیپ محمدعلی نجفی از بازدید انتظامی از یک میلیون و هفتصد هزار واحد صنفی در سراسر کشور خبر داد و میزان کاهش جرایم و تخلفات در اماکن و اصناف را نسبت به سال گذشته یازده درصد دانست.

کافی شاپ ها، گیم نت، مراکز سمعی بصری و رستوران ها، به همراه ارایشگاه ها و شرکت های خصوصی از جمله ی مهمترین اماکن عمومی هستند که در یک سال گذشته حساسیت نیروی انتظامی را برانگیخته اند.

طرح ارتقای امنیت اجتماعی

طرح امنیت اجتماعی که از اوایل سال 86 در کشور به اجرا گذاشته شد، تاکنون طی چندین مرحله با اهداف گوناگون به کار خود ادامه داده است. برخورد با اراذل و اوباش، برخورد با بد حجابی و جمع اوری معتادین از جمله اصلی ترین زیر مجموعه های طرح یاد شده است.

نحوه ی اجرای این طرح و همچنین ابهامات قانونی آن، همواره مورد انتقاد شدید فعالین مدنی، حقوق دانان و همچنین منتقدین سیاسی جناح محافظه کار در ایران قرار گرفته است. به باور منتقدین ، پلیس بخصوص در برخورد با آنچه “اراذل و اوباش” می نامد و همچنین برخورد با شهروندان متهم به “بدحجابی” ، قانون را زیر پا گذاشته و با استفاده از خشونت، در بسیاری از موارد حقوق شهروندی مردم را پایمال کرده است. حقوقدانان طرح ارتقای امنیت اجتماعی را مغایر با اصل ۳۷ قانون اساسی ایران می دانند. این اصل قانون اساسی هیچ کس را مجرم ندانسته و اصل را بر برائت قرار داده، مگر هنگامی که عمل ارتکابی جرم تعریف و مجازاتش هم در قانون مجازات اسلامی و جود داشته باشد.

مجری اصلی این طرح نیروی انتظامی است که زیر نظر وزارت کشور دولت آقای احمدی نژاد به اجرای آن مشغول است. آقای احمدی نژاد در زمان مبارزات انتخاباتی خود در سال 1384 تاکید کرده بود که برنامه ای برای محدود کردن ازادی های فردی و اجتماعی شهروندان ایرانی ندارد و آن را تبلیغات کذب مخالفان خود در انتخابات ریاست جمهوری دانسته بود.