حبا صالح
محمود احمدینژاد در سفر تاریخی خود به مصر با سرزنشهای شیخ اعظم الازهر، بلندمرتبهترین مقام در اسلام سنی، مواجه شد.
شیخ احمد الطیب به آقای احمدینژاد گفت ایران میبایست حقوق شهروندان سنی خود را رعایت کند و از دخالت در امور کشورهای حاشیه خلیج فارس دست بردارد.
همچنین بنا به گزارش دفتر رسانهای الازهر، شیخ اعظم به احمدینژاد گفته است «بسط یافتن مذهب شیعه» در کشورهای سنی مذهب را نمیپذیرد.
این پیام صریح الازهر تنش در پیگیری روابط عادی بین مصر و ایران را بر ملا می سازد. روابطی که به دنبال انتخاب محمد مرسی پس از انقلاب سال گذشته مصر، مسیر عادیسازی را طی میکند. مرسی کمی پس از رسیدن به مقام ریاست جمهوری برای شرکت در یک اجلاس بینالمللی به تهران سفر کرد، که اولین سفر یک رئیسجمهوری مصر پس از انقلاب ایران محسوب میشد. سفر آقای احمدینژاد به مصر نیز به بهانه یک اجلاس اتفاق افتاده است و او نیز اولین رئیسجمهور ایران است که پس از 30 سال به این کشور قدم میگذارد.
دو کشور در دوران زمامداری انور سادات و محمدرضاشاه پهلوی روابط محکمی داشتند. اما ایران اسلامی پیمان صلح سادات با اسرائیل را محکوم و خیابانی در تهران را به نام یکی از عوامل ترور او در سال 1981 نامگذاری کرد. مصر همچنین ایران را به خاطر پناه دادن به شاه مخلوع که در این کشور نیز به خاک سپرده شد، خشمگین کرد.
احمدینژاد با استقبال گرم مرسی مواجه شد. مرسی با این استقبال میخواهد بگوید که مصر بدون تاثیر آمریکا، که شریک استراتژیک و حامی این کشور محسوب میشود، سیاست خارجی مستقلی را دنبال میکند.
اما بین قاهره و تهران اختلافاتی وجود دارد که تحلیلگران آنها را مانع از گرمی روابط دو کشور میدانند.
مصر علاقه دارد هر چه زودتر شاهد پایان حکومت بشار اسد باشد، در حالیکه ایران حمایت همه جانبه خود را نثار او میکند. اسلامگراهای مصر نیز به ایران شیعه به دیده شک مینگرند. در آستانه ورود احمدینژاد به مصر گروه سلفی فوقمحافظهکار مصر این دیدار را مورد انتقاد قرار داد و نسبت به نفوذ شیعه در مصر سنی هشدار داد.
حکومت اسلامی ایران از اکثر جنبشهای عربی در سالهای اخیر حمایت کرده و میگوید این قیامها جنبشهای اسلامی در منطقه را تقویت کرده است.
یک تحلیلگر در ایران میگوید، مقامات ایران دلشان میخواهد همین فردا صبح پرچم مصر را در سفارت این کشور در تهران بالا ببرند. اما وی بعید میداند رئیسجمهور ایران در این سفر به این هدف مهم منطقهای دست یابد.
این تحلیلگر که نخواست نامش فاش شود میگوید: “آقای مرسی نمیتواند روابط با آمریکا را به خطر بیندازد یا اینکه با سلفیها و نیروهای سکولار مصر دربیافتد، اما میتواند به آنها بگوید نقش ایران در خاورمیانه خصوصا در سوریه باید جدی گرفته شود”
منبع: فایننشیال تایمز - 5 فوریه 2013