سازمان ملل اقدامی در مورد فرستاده ایران انجام نمی‌دهد

نویسنده

» گزارش واشنگتن پست در مورد ابوطالبی

کمیته سازمان ملل روز سه‌شنبه، هیچ اقدامی در مورد عدم اعطای ویزا توسط آمریکا به نماینده انتخابی ایران در سازمان انجام نداد.

کمیته روابط با کشور میزبان می‌توانست در این مورد به مجمع عمومی سازمان ملل توصیه کند یا اینکه از دفتر حقوقی سازمان ملل بخواهد در این مورد نظر بدهد.

به جای آن نیکلاس امیلیو، رئیس این کمیته پس از نشستی پشت درهای بسته به خبرنگاران گفت، این مسئله در دستور کار کمیته باقی می‌ماند و در صورت نیاز به آن رسیدگی می‌کند.

باراک اوباما روز ۱۸ آوریل قانون عدم صدور روادید ورود برای حمید ابوطالبی به خاک آمریکا به عنوان نماینده دائم ایران در سازمان ملل را امضاء کرد. آمریکا ابوطالبی را مرتبط با حادثه گروگان‌گیری سفارت آمریکا در تهران می‌داند. ابوطالبی اصرار دارد که مشارکت او در این گروگان‌گیری بسیار اندک بوده است.

ایران آمریکا را متهم کرده که با نقض حقوق کشورهای مستقل برای تعیین نماینده خود در سازمان ملل، سابقه خطرناکی را در این زمینه ایجاد کرده است. تهران از تعیین نماینده دیگری به جای ابوطالبی خودداری کرده است.

این مناقشه با دولت اوباما در زمان بسیار حساسی که تهران قصد دارد روابط خود را با غرب نزدیک‌تر کند و با آمریکا و پنج قدرت جهانی دیگر بر سر برنامه هسته‌ای خود به توافق برسد، رخ داده است.

استفان دیوژار، یک سخنگوی سازمان ملل روز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت: “تا آنجا که ما می‌دانیم این یک مورد خاص در مورد نمایندگان دائم است.”

امیلیو در نشست روز سه‌شنبه گفت: “ایران و آمریکا نظرات خود را در مورد عدم اعطای ویزا به نماینده جدید ایران در سازمان ملل اعلام کرده‌اند. بحث‌هایی با شرکت هیات‌های مختلف انجام شد.”

آمریکا با معاون سفیر خود، رزماری دی‌کارلو، و ایران با کاردار خود، معاون سفیر غلامحسین دهقانی در این دیدار شرکت کردند.

به گفته دیپلمات‌های حاضر در این دیدار، کره شمالی، کوبا و بلاروس در حمایت از ایران سخن گفتند.

دهقانی به این کمیته گفت ابوطالبی “یک دیپلمات مشهور و کارکشته است که سه بار در مقام سفیر خدمت کرده است” و عدم اعطای ویزای آمریکا، تعهد این کشور به سازمان ملل را در مورد اعطای ویزا به نمایندگان کشورها بدون توجه به خاستگاهشان، نقض می‌کند.

دهقانی از شورای حقوقی سازمان ملل خواست “تمام اقدامات لازم را برای اینکه آمریکا به تعهدات خود پایبند باشد انجام دهد.” وی همچنین از کمیته خواست از آمریکا بخواهد تا در مورد اعطای ویزا به ابوطالبی تجدیدنظر کند.

دیپلمات‌ها می‌گویند، آمریکا گفته است مسئولیت خود در قبال میزبانی سازمان ملل را بسیار جدی می‌گیرد اما نگرانی خود را در مورد نقش ابوطالبی در بحران گروگان‌گیری ابراز کرد.

آمریکا گفت این قابل تحمل نیست، به کسی که حفاظت از امنیت دیپلمات‌ها را نقض کرده، در آمریکا امنیت دیپلماتیک بدهیم.

دیپلمات‌ها می‌گویند هیچ کشور دیگری در حمایت از آمریکا حرف نزده است. کمیته میزبانی همچنین به مسئله دیگری نیز اشاره کرد، و آن عدم امکان ایران برای یافتن بانکی در نیویورک است تا بتواند با وجود تحریم‌های آمریکا و سازمان ملل بر سر برنامه هسته‌ای، با آن کار کند.

امیلیو به خبرنگاران گفت: “من انتظار دارم در مورد این مسئله به پیشرفت‌های مثبتی برسیم.”

منبع: واشنگتن‌پست - 23 آوریل 2014