درحالیکه حمایت های اعضای شورای نگهبان در انتخابات ۱۰ سال اخیر از اصولگرایان و به ویژه حمایت احمد جنتی دبیر ۸۷ ساله این شورا در دو دوره انتخابات گذشته از محمود احمدی نژاد انتقادات زیادی در عرصه سیاسی کشور در پی داشته است، عباسعلی کدخدایی معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان مدعی بی طرفی و استقلال رای شورای نگهبان و شخص احمد جنتی شد.
عباسعلی کدخدایی در مراسم تودیع خود و معارفه معاون جدید اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان ادعا کرد:” به استقلال رأی، قانون مندی و بیطرفی آیتالله جنتی به ویژه در امر بررسی صلاحیتها شهادت میدهم.”
وی همچنین اضافه کرد: “از اعضای شورای نگهبان به ویژه حضرات آیات یزدی و مؤمن و در رأس آنها حضرت آیتالله جنتی درسهای بسیاری آموختم و اغراق نمیکنم که هرچه دارم در این ۱۲ سال در شورای نگهبان آموختم.. آیت الله جنتی، از نعم بی بدیل الهی هستند. آن چه من از ایشان آموختم سادهزیستی، تأکید بر قانون و موازین اسلامی بود و این بیشترین سرمایهای است که بنده حالا که از خدمت در شورای نگهبان مرخص میشوم، دارم.”
احمد جنتی دبیر کهنسال شورای نگهبان نیز که در این مراسم حضور داشت در تعریف و تمجید از عباسعلی کدخدایی کوتاهی نکرد: “مدیریت نظارت بر انتخابات نیازمند درایت، قاطعیت، پشتکار و قانون مندی بود و در این خصوص دکتر کدخدایی خیلی خوب عمل کردند. برخی افراد خواسته ها و نظرات خاص و فراقانونی در امر بررسی صلاحیت ها داشتند، اما دکتر کدخدایی با قاطعیت از اجرای دقیق قانون دفاع می کرد. تقیّد و تعبّد ایشان نسبت به قانون موجب میشد شورای نگهبان بتواند از نظرات خود محکم دفاع کند، اما همین قاطعیت در اجرای قانون، موجب دلخوری برخی صاحب منصبان میشد و این دلخوری گاه به خصومت منتهی می شد و حتی گاهی این خصومت را ابراز می کردند. در چنین شرایطی است که اهمیت مقاومت و قاطعیت در اجرای قانون، مشخص میشود.”
عباسعلی کدخدایی از ۱۲ سال پیش به عنوان عضو حقوق دان در شورای نگهبان حضور داشت اما اعضای مجلس شورای اسلامی در ۲۳ تیرماه سال جاری پس از معرفی دوباره وی از سوی رییس قوه قضاییه به وی رای ندادند و و از حضور در شورای نگهبان به عنوان عضو حقوق دان باز ماند. با اینحال اما احمد جنتی وی را به سمت مشاور سیاسی خود منصوب کرده است. او همچنین در حکمی سیامک ره پیک را جایگزین عباسعلی کدخدایی کرد.
به نظر می رسد ابراز نارضایتی احمد جنتی از عدم انتخاب مجدد عباسعلی کدخدایی و اعلام “خصومت” برخی “صاحب منصبان” اشاره به عدم رای کافی اعضای مجلس به کدخدایی دارد.
احمد جنتی پیش از این نیز نارضایتی خود از عدم انتخاب عباسعلی کدخدایی توسط مجلس اصولگرای نهم را اعلام کرده و گفته بود: “رای نیاوردن عباسعلی کدخدایی در مجلس به عنوان عضو حقوقدان شورای نگهبان مساله طبیعی نبود، بلکه برای رای نیاوردن سخنگوی سابق شورای نگهبان مقدمهچینی شده بود.”
دبیر شورای نگهبان ۱۶ شهریور ماه در این باره اظهار کرده بود: “در ایام انتخابات سفارش زیاد میآمد و توقعات زیاد بود، ولی ایشان توجهی به این توقعات نداشت و استقلال خود و شورای نگهبان را حفظ کرد. به همین دلیل عدهای منتظر بودند فرصتی دست دهد و انتقامگیری کنند که این فرصت تا حدی در اول این دوره دستشان آمد.”
او تاکید کرده بود: “کارهای سیاسی شد، حسادتهایی هم بود و اینها مشکلاتی ایجاد کرد که فرصت بیان آنها نیست. در مجلس به هر حال وضعیت طوری بود که ایشان با کمبود یک رای، رای نیاوردند و از قبل مقدمهچینی شده بود و مساله سادهای نبود و اینطور نبود که به طور طبیعی رایگیری شود و هر کسی هر رای دارد به صندوق بیندازد. در مورد سخنگویی ایشان هم مشکلاتی پیش آمد که بیسابقه بود و اینکه تعیین سخنگو به تاخیر بیفتد هم بیسابقه بود که این هم بیفلسفه نبود و اجمالا باید گفت که بعضی موارد از خارج و بعضی از داخل الهام میشد.”
این اظهارات در حالی از سوی دبیر شورای نگهبان مطرح می شد که اعضای کنونی مجلس که اکثریت آن در اختیار اصولگرایان است همگی توسط شورای نگهبان تایید صلاحیت و نتیجه انتخابات در حوزه های انتخابی آنها نیز توسط این شورا تایید شده بود.
دبیر شورای نگهبان خود پس از برگزاری انتخابات نهمین دوره مجلس در خطبه های نماز جمعه گفته بود: “من تقدیر میکنم از مردم که آگاهانه انتخاب کردند و به کسانی هم رای ندادند. برخی بودند که ما دل خوشی نداشتیم از آنها اما تایید کرده بودیم و خوشبختانه مردم به آنها رای ندادند. این کار هم به سادگی انجام نشد و رهبری از مدتها قبل بصیرت افزایی کردند.”
جنتی همچنین با گفتن اینکه “بصیرت و آگاهی مردم خیلی بالا بود” با ابراز خوشحالی از نتیجه انتخابات مجلس اضافه کرده بود که “در این انتخابات آزادی بود، شور و نشاط بود و ما همان چیزی که پیش بینی میکردیم شد وهمانی که «میخواستیم» شد و رای مردم دشمن شکن بود.”
احمد جنتی که عباسعلی کدخدایی مدعی شده است وی در بررسی صلاحیت ها و امور انتخابات “بی طرف” و “قانون مند” بوده همواره مورد انتقاد اصلاح طلبان و در چند سال اخیر حتی اصولگرایان قرار گرفته و در موارد زیادی با توجه به اظهارات وی بی طرفی او زیر سئوال رفته است. از جمله اصلاح طلبان در انتخابات مجلس هفتم، ریاست جمهوری نهم و دهم و یازدهم و برخی اصولگرایان به عملکرد وی و مجموعه شورای نگهبان در انتخابات دهم، مجلس هشتم و نهم انتقادات زیادی وارد کرده اند.
و این جدا از اظهارات جنجالی وی در نماز جمعه و پیش از انتخابات مناقشه برانگیز ریاست جمهوری دهم است که در نهایت با تایید شتاب زده مجموعه تحت مدیریت وی به ریاست دوباره محمود احمدی نژاد بر دولت و اعتراضات گسترده مردمی منجر شد. در دوره اخیر انتخابات ریاست جمهوری نیز عدم تایید صلاحیت اکبرهاشمی رفسنجانی رییس جمهور سابق، عضو کنونی مجلس خبرگان رهبری و رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز حتی در میان اصولگرایان نسبت به عملکرد او و شورای نگهبان ابهامات فراوانی را برانگیخت.
اما گویا این گونه اظهارات و جانبداری های احمد جنتی همچنان ادامه خواهد داشت. از جمله وی ماه گذشته، آنگونه که خبرگزاری های رسمی گزارش کردند، در جمع “نخبگان ارزشی و اصولگرای” گیلان گفته بود: “همدلی، وحدت و انسجام نیروهای دلسوز، ارزشی، انقلابی و اصولگرا در این شرایط لازم و ضروری است. امروز در شرایطی که جریانهای سیاسی انحرافی دارند افرادی را جذب میکنند، برای اینکه جلوی آنها گرفته شود باید نیروهای حزبالهی وحدت و انسجام خود را بیشتر کنند.”
وی تاکید کرده بود: “اصولگرایان حرکت کنند، از گذشته عبرت بگیرند، نقاط ضعف خود را بشناسند و آنها را برطرف کنند. بعضیها برای مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی دارند طراحی میکنند و نقشه میکشند، باید مراقب بود که به اهداف شوم خود نرسند. البته شورای نگهبان هم با اقتدار در چارچوب قانون به وظایف خود عمل میکند.”
با توجه به اخبار و گزارش هایی که در عرصه عمومی و محافل سیاسی منتشر شده است به نظر می رسد اشاره احمد جنتی به احتمال حضور اصلاح طلبان در انتخابات مجلس آتی و همچنین مجلس خبرگان باشد.