مقامات به رویترز گفتهاند، ایران و قدرتهای جهانی به توافق دو یا سه صفحهای بر سر چارچوب توافق جامع هستهای این کشور نزدیک هستند.
وزرای خارجه فرانسه و آلمان روز شنبه وارد سوئیس شدند تا به مذاکرات بین جان کری وزیر امورخارجه آمریکا و محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران بپیوندند، اما مقامات غربی و ایرانی هشدار دادهاند که ممکن است توافق حاصل نشود.
کری و ظریف روزهاست که در تلاش برای دستیابی به توافق تا مهلت ۳۱ مارس، در لوزان سوئیس بسر میبرند.
یک مقام ارشد ایرانی به رویترز گفته است: “طرفین به قدم نهایی بسیار نزدیک هستند و ممکن است به توافق دست یابند.” مقامات دیگر نیز این بیانات را تکرار کردند اما هشدار دادند مسایل متعددی باقی مانده که باید در مورد آنها مذاکره شود.
لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه هنگام ورود به خبرنگاران گفت: “من امیدوارم به توافق دست یابیم. ایران حق داشتن انرژی هستهای را دارد اما در مورد بمب اتمی اینگونه نیست. مذاکرات بسیار طولانی و سخت بوده. در موارد مشخصی پیشرفت داشتهایم اما مسایلی باقی مانده است.”
کری پیش از دیدار با ظریف در روز شنبه گفت، انتظار دارد مذاکره طولانی باشد. ظریف همچنین افزود، این دیدار در طول “بعدازظهر، شب، نیمه شب و صبح” ادامه خواهد داشت.
وزرای خارجه بریتانیا، روسیه و یک مقام ارشد چینی قرار است آخر هفته وارد لوزان شوند.
در صورت دستیابی به این سند تفاهم، مسایل کلیدی توافق جامع بین ایران و شش قدرت جهانی، نظیر تعداد و نوع سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم، حجم ذخیره اورانیوم، نوع تحقیقات و توسعه اتمی این کشور و جزئیات لغو تحریمهای بینالمللی حل خواهد شد.
گفته میشود کلیات توافق بصورت علنی اعلام میشود اما برخی از مسایل محرمانه باقی میماند.
بسیاری از مقامات ایرانی قریبالوقوع بودن دستیابی به این سند را کتمان کردهاند، اما دیپلماتهای غربی به رویترز گفتهاند، این بیانات مصرف داخلی دارد.
یکی از مسایل کلیدی این مذاکرات، طول مدت توافق است که به گفته مقامات بیش از ده سال خواهد بود. احتمالا پس از اتمام این مدت، نظارتهای سازمان ملل بر برنامه هستهای تهران برای مدتی ادامه خواهد داشت.
پس از توافق بر سر چارچوب، طرفین تا پایان ماه ژوئن فرصت خواهند داشت تا به توافق جامع دست یابند.
هنوز روشن نیست چارچوب توافق رسما امضاء میشود یا بصورت شفاهی بر سر آن به نتیجه خواهند رسید. ایرانیها ابراز نگرانی کردهاند که توافق کتبی میتواند فضای مذاکرات بر سر جزئیات تکنیکی را محدود کند.
مقامات هشدار دادهاند، حتی اگر در روزهای آینده توافق مقدماتی صورت پذیرد، هیچ تضمینی برای توافق بر سر جزئیات فنی وجود ندارد.
به گفته مقامات، علاوه بر جدول زمانی لغو تحریمهای سازمان ملل، یکی از بزرگترین مسایل پیش رو، تحقیقات و توسعه سانتریفیوژهاست. آنها میگویند ایران قصد دارد در سایت زیرزمینی فوردو به تحقیقات پیرامون ساخت سانترفیوژهای پیشرفته بپردازد و قدرتهای غربی نظر خوشی نسبت به فعالیت سانتریفیوژها در آن سایت ندارند.
مقامات میگویند، این توافق خواستار لغو تحریمهای آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل طی یک جدول زمانی است، اما برخی از تحریمها میتواند به سرعت برداشته شود.
منبع: رویترز - ۲۸ مارس ۲۰۱۵