مجاهدین خلق هیچ ربطی به جنبش سبز ندارند

فرشته قاضی
فرشته قاضی

» هشدار ۳۷ روشنفکرایرانی و آمریکایی

37 روشنفکر، فعال حقوق بشر و استاد دانشگاه ایرانی  و امریکایی با امضای نامه ای خواستار باقی ماندن نام سازمان مجاهدین خلق در لیست سازمان ها و گروههای تروریستی شدند.

امضا کنندگان این نامه هشدار داده اند که خارج کردن نام سازمان مجاهدین خلق از لیست گروههای تروریستی به جنبش سبز، جنبش دموکراسی خواهی مردم ایران، صدمه خواهد زد.

این نامه که روز گذشته برای دقایقی در سایت روزنامه فایننشال تایمز منتشر شده بود از سایت این روزنامه حذف شد. برخی شایعاتاز قرار گرفتن نام محسن کدیور در کنار نام برخی مقامات سابق کشور امریکا به عنوان دلیل حذف این نامه از وب سایت روزنامه مذکور حکایت داشت. شایعاتی که تریتا پارسی، استادیار روابط بین الملل دانشگاه جانز هاپکینز و رئیس شورای ملی ایرانی آمریکایی (نایاک) در مصاحبه با “روز” آن را رد می کند و می گوید این نامه قرار است روز پنج شنبه در روزنامه و وب سایت فایننشال تایمز منتشر شود.

محسن کدیور، استاد دانشگاه و روشنفکر ایرانی  نیز در تماس “روز” تایید میکند که این نامه را امضا کرده و درباره شایعات مربوط به علت حذف نامه از سایت فایننشتال تایمز می گوید: “من از شما می شنوم که نامه منتشر شده و نمیدانستم که منتشر شده اما این نامه را امضا کرده ام”.

آقای کدیورپیش از این به اتفاق احمد صدری، دیگر امضا کننده این نامه درمقاله ای در مجله آن ساین به  بررسی پیامدهای خارج شدن احتمالی سازمان مجاهدین خلق از فهرست گروه‌های خارجی تروریست در وزارت امور خارجه آمریکا پرداخته و نوشته بودند: “سازمان مجاهدین خلق دارای هیچ پایه سیاسی در داخل ایران نیست و از هیچ گونه حمایت واقعی از سوی ایرانی‌های کوچه و خیابان برخوردار نیست زیرا سال‌های طولانی در عراق و تحت حمایت صدام حسین بوده است.این گروه، اعتبار خود را که شاید در زمان مخالفتش با حکومت شاه در داخل ایران داشته، زمانی از دست داد که نیروهایش تا پایان جنگ ایران و عراق در سال‌های 1980 تا 1988 به جانبداری از عراق جنگیدند. در نتیجه، سیاست‌گذاران آمریکا بایسته است که با توجه به دامنه محبوبیت سازمان مجاهدین خلق در داخل ایران، در باره لاف‌‌های دلالان سیاسی این گروه بدگمان باشند.

این دو استاد دانشگاه در مقاله خود تصریح کرده بودند که فعالیت‌های سازمان مجاهدین خلق در واشنگتن می‌تواند زیان جبران‌ناپذیری به اعتراضاتی وارد کند که در داخل ایران رشد کرده‌اند و خارج کردن سازمان مجاهدین خلق از گروه‌های خارجی تروریستی در این برهه زمانی می‌تواند افراطی های ایران را جسور کند تا سرکوب و بی‌اعتبارکردن جنبش سبز را با این استدلال شدت بخشند که این حرکت به گروه تروریستی مجاهدین خلق وابسته است… ما دولت آمریکا را ترغیب می‌کنیم که در حال حاضر که آمال دموکراتیک مردم ایران در شرایط معلق قرار گرفته از دست زدن به چنین اشتباه سرنوشت‌سازی پرهیز کند.

آنها اکنون نامه ای را امضا کرده اند که خواهان باقی ماندن سازمان مجاهدین خلق در لیست سازمان های تروریستی است.

اروند آبراهامیان، علی انصاری، رضا اصلان، شائول بخاش، مهرزاد بروجردی، جان کول، جیمز دوبینز، فریده فرهی، دخی فصیحیان، هادی قائمی، فاطمه حقیقت جو، کوان هریس، نادر هاشمی، رامین جهانبگلو، محسن کدیور، مهران کامروا، استفان کینزر، جان لیمبرت، اسکات لوکاس، فیروزه محمودی، رضا مرعشی، آزاده معاونی، رسول نفیسی، سحرنمازیخواه، تریتا پارسی، پل پیلار، نسرین رحیمیه، ر.ک.رمضانی، جیسون رضائیان، احمد صدری، محمود صدری، محمد سهیمی، الهه شریف پورهیکس، ساسان شعاع منش، گری سیک، جان تیرمن وواینه وایت امضا کنندگان نامه مذکور هستند. تریتا پارسی به عنوان یکی از کسانی که نامش در این نامه به چشم میخورد به “روز” می گوید این نامه قرار است روز پنج شنبه در روزنامه و وب سایت فایننشال تایمز منتشر شود.

آقای پارسی پیش از این در مقاله ایاز سازمان مجاهدین خلق به عنوان تروریست های محبوب واشنتگن نام برده و نوشته بود : “به نظر می‌رسد که تمایل به خارج کردن این گروه از فهرست گروه‌های تروریستی ناشی از گرایش آمریکا به حمله نظامی علیه ایران است. در حالی که تحریم‌ها و دیپلماسی هیچکدام نتوانسته نتیجه مطلوبی در مسئله هسته‌ای ایران به بار آورد، عده‌ای در واشنگتن تلاش خود را تشدید کرده‌اند تا از مجاهدین خلق استفاده کنند وعملیات تروریستی و مخربی را در داخل ایران شکل دهند”.

او نیز همچون  کدیور و  صدری معتقد است که “خارج کردن مجاهدین خلق از فهرست گروه‌های تروریستی برای جنبش دموکراسی خواهی ایرانیان یک فاجعه است”.

مصاحبه با تریتا پارسی را در ذیل بخوانید.

 

آقای پارسی انتشار و سپس حذف نامه ای که شما نیز از امضا کنندگان آن هستید از سایت فایننشال تایمز به شایعاتی دامن زده؛ ممکن است بگویید چرا این نامه دقایقی پس از انتشار حذف شد؟

متاسفانه اشتباهی رخ داد در انتشار نامه. در اصل این نامه قرار است روز پنج شنبه هم در روزنامه و هم در سایت فایننشال تایمز منتشر شود. من با مسئولین فایننشال تایمز در تماس هستم و هیچ یک از شایعات و تحلیل هایی که مطرح شده درست نیست. اول بنا بود سه شنبه منتشر شود، همزمان در روزنامه و سایت، اما به دلیل حجم اخبار و خبرها، تصمیم گرفته بودند پنج شنبه منتشر کنند اما مسئولین سایت اشتباهی دیروز منتشر و پس از 20 دقیقه حذف کردند چون به آنها اطلاع داده شد که باید روز پنج شنبه همزمان با روزنامه  منتشر کنند. موضوع به همین سادگی بوده. این نامه را هم 37 نفر امضا کرده اند که از طیف ها و شخصیت های مختلفی هستند برخی اساتید دانشگاهی که از معروف ترین چهره های آکادمیک ایرانی هستند همراه با برخی از افرادی که در زمینه حقوق بشر فعالیت میکنند؛همین طورچهره های جنبش سبز و  تعدادی از نمایندگان سابق امریکا مثل جان لیمبرت. اما موضوع اصلی این است که این 37 نفر نامه را امضا کرده اند و اشتباهی که سایت فایننشال تایمز کرد اصلا مهم نیست.

 

این روزها صحبت از احتمال خروج سازمان مجاهدین خلق از لیست سازمان های تروریستی می رود  پول های کلانی که سران این سازمان در این راستا خرج میکنند. آیا این نگرانی باعث شد چنین نامه ای نوشته و امضا شود؟

نکته اصلی نامه این است که سازمان مجاهدین خلق، نماینده جنبش سبز نیست و هیچ ربطی به جنبش ضد خشونت و دموکراسی خواه ایران ندارد. چون در امریکا طرفداران مجاهدین خلق آنها را رهبران جنبش دموکراسی خواهی و جنبش سبز معرفی کرده اند لذا خواستیم مطرح کنیم تا خانم کلینتون یا هر کسی که در این زمینه تصمیم گیر است این مساله را به خوبی بداند. امضا کنندگان نامه معتقدند این سازمان نباید از لیست تروریستی دولت امریکا خارج شود و نماینده جنبش مردم ایران نیست و هیچ ربطی هم به این جنبش ندارد.

 

سران سازمان مجاهدین خلق مدعی اند که سالهاست فعالیت مسلحانه ندارند اما شما در مقاله ای که قبلا در هافینگتون پست منتشر کردید این ادعا را رد و اعلام کردید این سازمان همچنان سازمان تروریستی است. دلایل شما در این زمینه چیست؟

بله؛ این ها می گویند که از 2001 کار تروریستی نکرده اند اما دو مساله را نباید فراموش کرد. بعد از آنکه امریکا، عراق را گرفت و مجاهدین حمایت صدام را از دست دادند و اسلحه هایشان از آنها گرفته شد در اصل توانایی مسلحانه نداشتند. فرق بزرگی است بین گروهی که خود تصمیم می گیرد عملیات تروریستی را کنار بگذارد یا گروهی که به دلیل شرایط و از دست دادن توانایی، می گوید کنار گذاشته. از طرفی گزارش سال 2004 اف بی آی، کاملا نشان میدهد که این سازمان همچنان برای کارهای تروریستی برنامه ریزی داشته.

 

آقای پارسی؛ بسیاری از اعضای ساده و همچنین کسانی که از سازمان مجاهدین خلق جدا شده اند در ترکیه، عراق، اذربایجان و برخی کشورهای دیگر آواره هستند و با اینکه سازمان ملل آنها را به عنوان پناهنده می پذیرد اما کشورهای غربی از اعطای پناهندگی و اجازه ورود به خاک کشورشان ممانعت میکنند و توجیه شان هم این است که انها قبلا عضو سازمانی تروریستی بوده اند. این در حالی است که سران این سازمان در این کشورها به راحتی در رفت و آمد هستند. آیا خروج سازمان مجاهدین خلق از لیست گروههای تروریستی تاثیری در سرنوشت این افراد خواهد داشت؟

بله مشکل بسیار بزرگی است و باید برای آن هم راه حل پیدا شود اما فراموش نکنیم که اگر کشور های اروپایی به این افراد ویزا یا پناهندگی نمی دهند ربطی به اینکه این سازمان در لیست گروههای تروریستی از سوی دولت امریکا است ندارد. سال گذشته اروپا، این سازمان را از لیست تروریستی اش خارج کرده اما بااین حال به این افراد ویزا یا پناهندگی نمیدهد. اما درباره امریکا باید بگویم قانون امریکا این است که اگر فردی، مدتی در سازمانی عضو بوده که آن سازمان زمانی در لیست گروه های تروریستی از سوی دولت امریکا قرار داشته تحت هیچ شرایطی اجازه ورود به خاک امریکا را نخواهد داشت. در اصل بودن این سازمان در لیست گروههای تروریستی یا خارج شدن آن از این لیست هیچ تاثیری در سرنوشت این افراد ندارد و هیچ کمکی به آنها نمیکند چون اگر این سازمان از لیست تروریستی هم خارج شود باز هم امریکا بر اساس قوانین خود اجازه ورود آنها به خاک خود را نخواهد داد.

 

ولی نه تنها سران سازمان مجاهدین در اروپا در رفت و آمد به پارلمان های کشورهای مختلف هستند در همین امریکا هم برخی سران آنها و چهره های شاخص شان حضور و فعالیت دارند.

بله اولین چیزی هم که ما می گفتیم و می گوییم این است که قانون را یکسان رعایت کنند. چطور آن افراد که اعضای ساده بوده یا از این سازمان بریده اند را راه نمیدهید و می گویید عضو سازمان تروریستی بوده اند اما سران این سازمان را می گذارید بیایند و کنفرانس برگزار کنند و… در اصل به این دوگانگی رفتار غرب اعتراض داریم که با افراد خیلی پایین سازمان رفتار دیگری دارند و با سران سازمان یک رفتار دیگر. شما ببینید هیچ گروه تروریستی نیست که درامریکا بتواند فعالیت داشته باشد جز همین سازمان مجاهدین خلق که حتی در کنگره هم لابی می کنند و به نماینده کنگره پول میدهند و… در حالیکه سایر گروههایی که در لیست تروریستی  دولت امریکا قرار دارند اصلا اجازه فعالیت در اینجا را ندارند.

 

فکر میکنید دلیل این دوگانگی چیست که سایر گروههایی که در لیست تروریستی هستند امکان هیچ فعالیتی ندارند اما مجاهدین خلق حتی در سطح کنگره و لابی با نمایندگان امریکا هم آزادند؟

دلیلش گروههایی هستند که  از مجاهدین خلق حمایت میکنند.

 

چه گروههایی و چرا؟

سه نوع گروه در امریکا از مجاهدین خلق حمایت میکنند.یک دسته افرادی هستند که اصلا خبر ندارند و ماهیت این گروه را نمی شناسند و از اقدامات تروریستی آنها بی خبرند. این دسته فقط با جمهوری اسلامی خیلی مشکل دارند و از نقض حقوق بشر در ایران به شدت ناراحت اند لذا هر گروهی که بیاید و بگوید با دولت ایران مبارزه میکند اینها قطعا حمایت می کنند. یک دسته دیگر افرادی هستند که شاید از اقدامات و ماهیت این سازمان آگاهی  هم داشته باشند اما این سازمان بدانها پول های کلانی پرداخت میکند و آنها هم به خاطر این پول های کلان از آنها حمایت میکنند. دسته سوم که دسته ای کلیدی و خطرناک هستند کسانی هستند که معتقدند می شود از مجاهدین خلق برای حمله به خاک ایران سواستفاده  و دانشمندان ایرانی را ترور کرد و… آنها میدانند که هر اقدامی از این دست برای خود آنها هزینه های گزافی دارد و لذا می خواهند از مجاهدین خلق  در این زمینه استفاده کنند؛ یعنی ابتدا از لیست گروههای تروریستی آنها را خارج کنند و سپس به آنها برای عملیات تروریستی در داخل ایران و یا حمله به خاک ایران امکانات دهند.