پس از گذشت بیش از یک هفته از نامهنگاری میان محمود احمدینژاد و صادق لاریجانی، بر سر بازدید رییس دولت دهم از زندان اوین، رهبر جمهوریاسلامی ضمن هشدار به روسای قوای سهگانه، بروز اختلاف میان آنها در عرصه عمومی را “خیانت” نامید.
سخنان رهبر جمهوریاسلامی در حالی بیان شده است که یک عضو هیات رییسه مجلس، خبر داده تعداد زیادی از نمایندگان تمایل دارند که تخلفات احمدینژاد و اعضای کابینهاش را برای رسیدگی به قوهقضاییه ارسال کنند.
خامنهای، روز گذشته در سخنانی ضمن انتقاد از محمود احمدینژاد و صادق لاریجانی، گفت: “از امروز تا روز انتخابات، هرکسی که بخواهد اختلاف ها را به میان مردم بکشاند و از احساسات آنها در جهت اختلافات استفاده کند، قطعاً به کشور خیانت کرده است”.
این برای نخستین بار است که رهبر جمهوریاسلامی از کلمه “خیانت” برای توصیف علنی شدن اختلافات استفاده میکند. پیش از این و همزمان با اوجگیری اختلافات میان محمود احمدینژاد و مجلس هشتم، وی با تشکیل “هیات حل اختلاف سران قوا” تلاش کرد که درگیری میان سران جمهوریاسلامی را حل کند، اما این هیات در نهایت موفق به حل اختلافها نشد.
وی اکنون و پس از گذشت مدتی از نامهنگاری میان محمود احمدینژاد و صادق لاریجانی، گفته است: “نامه نگاریهای اخیر و مطالب آن به هیچ وجه موضوع مهمی نیست اما این اختلاف نظرها نباید به میان مردم کشانده و دست مایهای برای جنجال و هیاهوی رسانههای بیگانه و دشمنان شود”. وی همچنین افزوده است: “این اختلاف نظر نباید به اختلاف در عمل و گریبانگیری و مچ گیری در مقابل مردم، تبدیل شود… همه باید متوجه مسئولیت خود و شرایط حساس کنونی باشند”.
جدیدترین درگیری میان سران سه قوه جمهوری اسلامی، به تصمیم محمود احمدینژاد برای بازگشت به زندان اوین باز میگردد. وی پس از بازداشت علیاکبر جوانفکر، اعلام کرد که قصد دارد برای بازدید به زندان اوین برود. این تصمیم با مخالفت قوهقضاییه روبهرو شد و صادق لاریجانی در نامهای با قید “خیلی محرمانه” دلایل مخالفت را با احمدینژاد در میان گذاشت. رییس دولت دهم اما در پاسخ، نامهای علنی منتشر کرد و با اشاره به برخی دلایل ذکر شده در نامه، قوه قضاییه را تهدید به قطع بودجه کرد، از روند برخی محاکمات و عدم رعایت قانون توسط دادگاهها انتقاد کرد و گفت که مصمم است با “سرکشی از زندان ها و برخی دادگاهها” به بررسی نحوه اجرای قانون اساسی و “رعایت حقوق اساسی ملت” بپردازد. وی در انتقاد از صادق لاریجانی از او پرسیده بود که “به استناد کدام اصل از اصول قانون اساسی می توانید امری را تفسیر سیاسی کنید و مانع از اجرای قانون اساسی شوید” و اضافه کرده بود: “مصمم به اجرای کامل قانون اساسی و اصلاح ریشه ای امور کشور هستم”.
صادق لاریجانی اما در پاسخ، احمدینژاد را به “سلطان غاصب” تشبیه کرد و با تکرار برخی استدلالها گفت که احمدینژاد “فهم نادرست” از قانون اساسی دارد و وی را متهم کرد که با “رفتارهای نامتعارف” و تلاش برای “دخالت بیجا و خارج از حدود قانونی” در امور قوه قضائیه دخالت میکند. لاریجانی افزود که “قاطعانه” مانع “بازدید بدون هماهنگی” از زندان اوین خواهد شد و اجازه “حرکت تعدی گونه و دخالت نابجا” را نخواهد داد.
پیش از این بسیاری از اصولگرایان به موضعگیری در مقابل نامهنگاریهای احمدینژاد و صادق لاریجانی پرداخته بودند. از آن جمله آیتالله مکارم شیرازی، از مراجع تقلید نزدیک به اصولگرایان، ایجاد تشنج در کشور را “حرام” دانسته بود. محمد یزدی، رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز از علنی شدن بحثهای محرمانه میان سران قوای جمهوری اسلامی ایران به شدت انتقاد کرده بود: “گرچه حق با آقای آملی لاریجانی است و ایشان حق را میگویند، ما نیز در قانون اساسی این مسائل را بحث و شورای نگهبان نیز آن را تفسیر کرده است؛ اما افکار عمومی این گونه دعواهای سیاسی را نمیپذیرد”.
غلامعلی حداد عادل، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، نیز پیش از این خواستار آن شده بود که “نامه نگاری ها و پینگ پنگ مکاتباتی سران سه قوه متوقف شود”.
در واکنش به سخنان رهبر جمهوریاسلامی، علی لاریجانی، رییس مجلس نهم، در نامهای خطاب به سیدعلی خامنهای، سخنان وی را “ ناصحانه و وخیرخواهانه” توصیف کرد و نوشت: “به نمایندگی از هیات رییسه و نمایندگان محترم ملت تمامی تلاش خود را با عنایت به اندرزهای مشفقانه جنابعالی در انجام وظایف مجلس، جهت تحقق مصالح ملت به خصوص در جهت رونق تولید ملی و کنترل تورم و افزایش اشتغال به کار خواهیم بست”.
سخنان رهبر جمهوری اسلامی در حالی بیان شده است که یکشنبه هفته آینده طرح سوال از محمود احمدینژاد در مجلس مطرح خواهد شد. این طرح با ۸۳ امضا به هیات رییسه مجلس تقدیم شده است. در همین حال محمد دهقان، از اعضای هیات رییسه مجلس، گفته است که بیش از طرح سئوال از محمود احمدی نژاد، نمایندگان طرفدار ارسال گزارش “تخلفات رئیس جمهور” به قوه قضائیه هستند و اضافه کرده: “نمایندگان تاکید دارند برابر آیین نامه داخلی مجلس گزارشی از وضعیت تخلفات دولت و رئیس جمهور آماده شود، در صحن علنی مجلس خوانده شود و به رای گذاشته شود و در نهایت پرونده تخلفات به قوه قضائیه ارجاع شود ودیگر این وظیفه قوه قضائیه است که اگر مصلحت بداند به تخلفات رسیدگی کند”.
وی درباره سوال از احمدینژاد گفته است: “طرح سئوال از رئیس جمهور تنها یک تریبون در اختیار رئیس جمهور قرار خواهد داد تا به اظهار نظر بپردازد نه اینکه به سئوال ها جواب بدهد”.
محمود احمدینژاد پیش از این گفته بود که در صورت احضار به مجلس برخی از ناگفتهها را بیان خواهد کرد. محمد دهقان اکنون در اینباره گفته است: “ممکن است در اظهارات رییس جمهور در مجلس چارچوب های قانونی رعایت نشود و صحبت هایی مطرح شود که هم مردم ناراحت شوند و هم نمایندگان را به تحریک وادار کند”.
برخی از اصولگرایان تاکنون چندین بار گفتهاند که رفتار محمود احمدینژاد ممکن است منجر به عزل وی شود. اما محمدرضا باهنر، نایب رییس مجلس، گفته بود که رهبر جمهوری اسلامی مایل است دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد در موعد قانونی پایان یابد.