زیرآبی دیپلمات ایرانی در استخر مختلط

محمدرضا یزدان پناه
محمدرضا یزدان پناه

» رایزن اول جمهوری اسلامی و آزار جنسی دختران 9 تا 15 ساله

یک دیپلمات سفارت جمهوری اسلامی در برزیل با حضور در یک استخر مختلط در این کشور و لمس اندام جنسی چند دختربچه در زیر آب خبرساز شد. در خبری که رسانه های برزیلی و بین المللی چند روز پس از حادثه منتشر کردند، آمده است که حکمت الله قربانی روز شنبه 26 فروردین ماه (14 آوریل) در این استخر در برازیلیا، پایتخت برزیل مشغول شنا بوده که یک دختربچه حاضر در استخر، از او به علت لمس اندام جنسی خود شکایت می کند.

شاهدان عینی و والدین کودکان حاضر در استخر نیز تایید کردند که دیپلمات ایرانی اقدام به لمس اندام جنسی حداقل چهار دختر بین 9 تا 15 سال کرده است.

حکمت الله قربانی، مردی معرفی شده که بیش از 50 سال سن دارد و رایزن اول سفارت ایران در برازیلیا بوده است. او پس از آنکه دختربچه هایی که توسط وی مورد لمس قرار گرفته بودند اقدام به جیغ کشیدن کردند، مورد حمله برخی حاضران در استخر و والدین دختران قرار گرفت.

اما گویا پرسنل استخر و تعداد دیگری از حاضران مانع ضرب و شتم وی شدند تا اینکه پلیس برزیل سر رسیده و قربانی را بازداشت کرده است.

با وجود این، پلیس پس از آنکه متوجه مصونیت دیپلماتیک این پرسنل ارشد سفارت جمهوری اسلامی می شود ناچار او را آزاد می کند و رسانه های برزیلی دو روز پیش اعلام کردند که او یک روز پس از حادثه یعنی یکشنبه هفته گذشته برزیل را ترک کرده است.

پدر یکی از این دختران در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه با تأکید بر این که والدین این دختران به شدت خشمگین بودند، گفته است که مردم می‌خواستند این دیپلمات را بکشند.

پدر این دختر افزوده است که اگر باشگاه شنا مسئولان امنیتی را خبر نکرده بود، امروز پلیس به اتهام “قتل یا حلق‌آویز کردن” این دیپلمات به دنبال او بود.

 

واکنش‌ها در ایران و برزیل

انتشار گسترده اخبار و گزارش های مربوط به این حادثه به خصوص در کشور برزیل موجی از واکنش ها را در میان کاربران ایرانی اینترنت به دنبال داشت. مانند تمام وقایع مشابه اینچنینی، بلافاصله پس از انتشار این خبر، SMS های فراوانی نیز توسط مردم برای یکدیگر ارسال شد.

اگرچه حرکت غیراخلاقی حکمت الله قربانی، دیپلمات ارشد ایرانی در برزیل، دستمایه ای برای ساختن طنزهای زیادی میان ایرانیان شده اما اکثر ایرانی ها و فعالان سیاسی – اجتماعی به خصوص در شبکه های مجازی از این حادثه ابراز تاسف و شرمساری کرده اند.

اگر حکمت الله قربانی از مصونیت دیپلماتیک برخوردار نبود، بر اساس قوانین برزیل می توانست به زندان بین 8 تا 15 سال محکوم شود. هرگونه تجاوز یا آزار جنسی کودکان زیر سن قانونی که معمولا 18 سال است، در بسیاری از کشورهای جهان عملی به شدت غیر اخلاقی و خلاف عرف اجتماعی محسوب می شود که با مجازات های سنگین قضایی مواجه می شود.

با وجود این سخنگوی وزارت امور خارجه برزیل در واکنش به رفتار دیپلمات ایرانی در استخر شنا در برزیلیا، با اشاره به مصونیت قضایی وی گفت که مقامات دولت این کشور “این موضوع را در دست ارزیابی دارند و پس از تکمیل بررسی ها، در مورد واکنش مناسب تصمیم گیری خواهند کرد.”

وی افزود که سفارت جمهوری اسلامی در برزیل از نتیجه این روند مطلع خواهد شد.

یک مقام پلیس برزیل که بررسی این پرونده را در دست دارد نیز گفته که “بسیار تعجب‌آور است که یک دیپلمات چنین رفتاری داشته باشد.”

اما مسئولان غیر رسمی جمهوری اسلامی و رسانه های نزدیک به حکومت یا در مقابل این اتهام علیه حکمت الله قربانی سکوت کرده یا از وی حمایت کرده اند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش رسمی به این مسئله از دیپلمات جمهوری اسلامی دفاع کرد.

رامین مهمانپرست گفت که “بررسی‌های به عمل آمده نشان می‌دهد که مطلب منتشر شده توسط این‌گونه رسانه‌ها، خلاف واقع و فاقد صحت است.”

او در اثبات نادرست بودن گزارش رسانه ها گفت که اتهامات مطرح شده “مغایر با سوابق این عضو سفارت ایران در برزیل است.”

سفارت جمهوری اسلامی در برزیل نیز گزارش های مربوط به دیپلمات عضو این سفارتخانه را ناشی از “تفاوت های فرهنگی” دانسته و نادرست خوانده است.

در بیانیه صادرشده توسط این سفارتخانه که بازتاب انتقادی گسترده ای در میان ایرانیان داشت، آمده است که این مسئله “حاصل سوء تفاهم ناشی از تفاوت در رفتارهای فرهنگی بوده است.”

سفارت ایران در این اطلاعیه، پوشش رسانه ای خبر تعدی جنسی آقای قربانی را محکوم کرده و گفته است که نشریات “عموما نسبت به موضوعات مربوط به کشورهایی مانند جمهوری اسلامی ایران موضعی تبعیض آمیز اتخاذ می کنند.”

با وجود این و براساس گزارش های خبری، سفارت ایران تایید کرده است که حکمت الله قربانی کارمند ارشد این سفارتخانه است و دو سال پیش به ماموریت در برازیلیا اعزام شد.

اما روزنامه جمهوری اسلامی در تهران از مقام‌های وزارت امور خارجه خواسته تا درباره علت حضور یک دیپلمات ایرانی در استخری مختلط در برزیل توضیح دهند.

این روزنامه نزدیک به جناح محافظه کار سنتی از مقام‌های وزارت خارجه پرسیده چرا تاکنون درباره حضور یک دیپلمات ایرانی در استخر مختلط توضیحی ارائه نکرده‌اند.

جمهوری اسلامی عین حال از این مقام‌های پرسیده که چرا بر رفتار کارمندان خود نظارت ندارند؟

 

تفاوت‌ها و اشتراکات

تاکید سفارت جمهوری اسلامی در برزیل بر “تفاوت های فرهنگی” ایران و این کشور در حالی است که محمود احمدی نژاد پیش از این و در سفری که در آذر ماه 1388 به برزیل داشت، از “اشتراکات اجتماعی” میان ایران و این کشور به عنوان یکی از دلایل توسعه روابط با برزیل نام برده بود.

احمدی نژاد در همان سفر در گفت و گویی با تلویزیون این کشور، با “سلام بر مردم برزیل” گفته بود: “بسیاری از ویژگی‌های مردم برزیل برای ما مطلوب است.”

برزیل پنجمین کشور دنیا از نظر وسعت است که در آمریکای جنوبی واقع شده است. این کشور به فوتبال، قهوه و رقاصه ها و سواحل زیبایش که سکس و موسیقی در آن فراوان است، در جهان شناخته می شود.

برزیل هم اکنون یکی از نخستین کشورهای در حال توسعه جهان است که می رود تا به جرگه قدرت های بزرگ اقتصادی در دنیا بپیوندد. دولت قبلی برزیل که توسط لولا داسیلوا، رئیس جمهور چپگرای این کشور اداره می شد روابط گرمی با دولت محمود احمدی نژاد برپا کرد و از آن هنگام روابط ایران و برزیل گسترش یافت. این نزدیکی روابط با اعتراض آمریکا روبرو شد.

اما با روی کار آمدن خانم دیلما روسف، رئیس جمهور جدید این کشور که به عنوان یک چهره مدافع حقوق بشر در جهان شناخته می شود و اعتراض او به وضعیت حقوق بشر و زنان در ایران، روابط دو کشور هم اکنون به گرمی سابق نیست.