پشت ویترین

نویسنده
نسرین تبریزی

تازه های کتاب ایران…

ایمپالای سرخ

نویسنده: بنفشه حجازی

264ص، تهران: انتشارات افراز، 1389، چاپ اول

این کتاب، رمانی درباره تاریخ سیاسی ایران در سال های دهه 1350 و در دوران حکومت پهلوی است. داستان «ایمپالای سرخ» در زمان حال بیان       می شود و با رفت و برگشت های زمانی در روایت، به رویدادهای تاریخی و سیاسی ایران در دهه 1350 باز می گردد. محور اصلی رمان، زندگی و فعالیت چند مبارز چریک است و حوادث مهم آن در سال های 1349 و 1350 روی   می دهند. این رمان چند راوی دارد و داستان یک شخصیت، گاه از زبان خودش و گاه از زبان راویان دیگر بازگو می شود.

 

مجموعه قوانین و مقررات پوشش در جمهوری اسلامی ایران

گردآوری و تدوین: شادی صدر

236ص، تهران: نشر ورجاوند، 1389، چاپ اول

با وجود اینکه قوانین مربوط به پوشش در ایران، بیش از هر قانون دیگری از طریق اعلان ها و پوسترهای دیواری در اماکن عمومی تذکر داده می شوند، اما آگاهی اندکی درباره جزییات این قوانین وجود دارد؛ این در حالی است که در این حوزه به میزان قابل توجهی قانونگذاری انجام شده است. یکی از خلاء های موجود، به خصوص برای دانشجویان و کسانی که می خواهند تحقیق درباره این موضوع را آغاز کنند، پراکنده بودن قوانین این حوزه و عدم سهولت دسترسی به یک مجموعه قوانین مدون و گردآوری شده است. هدف کتاب حاضر، پرکردن خلاء موجود در زمینه قوانین مربوط به پوشش، به عنوان یک ابزار اولیه برای تحقیقات بعدی بوده است. بنابراین، سعی شده تنها اسناد قانونی موجود طبقه بندی شوند و در کنار هم قرار بگیرند.

 

موقعیت تجار و صاحبان صنایع در ایران عصر پهلوی

 زندگی و کارنامه محمد رحیم متقی ایروانی

نویسندگان: علی اصغر سعیدی، فریدون شیرین کام

429ص، تهران: انتشارات گام نو، 1388، چاپ اول

این کتاب، شرح زندگی و فعالیت های «محمد رحیم متقی ایراوانی»، پیشتاز صنعت مدرن کفش در ایران و بنیانگذار «کفش ملی» است. وی از خانواده ای تجارت پیشه در شیراز برخاست و بعد از پایان تحصیلات دانشگاهی به تولید انبوه کفش پرداخت. «ایروانی» نخستین شبکه گسترده توزیع مدرن کفش در ایران را با تاسیس فروشگاه های زنجیره ای «کفش ملی» در شهرهای ایران تاسیس کرد. کتاب حاضر، ضمن مطالعه نظام تولید و توزیع گروه صنعتی ملی، پیامدهای این فعالیت ها را در فضاهای خرید شهرها، بررسی می کند. مطالعه تجربیات «ایروانی» نه تنها می تواند به طراحی الگویی بومی از مدیریت و کارآفرینی کمک کند، بلکه زندگی مردی را نشان می دهد که سرمایه گذاری اقتصادی را، به موازات فعالیت های نوع دوستانه به پیش برد.

 

شرح حاشیه: بررسی جریان های حاشیه ای شعر معاصر بعد از نیما

تالیف: احمد بیرانوند

مقدمه: محمدرضا سنگری

408 ص، تهران: نشر روزگار، 1389، چاپ اول

این کتاب، پژوهشی است درباره جریان های حاشیه ای شعر معاصر ایران، بعد از«نیما یوشیج». منظور از جریان های حاشیه ای، جریان هایی است که در زمان خود جدی گرفته نشده و در میان علاقمندان و دست اندرکاران شعر معاصر، از اقبال چندانی برخوردار نبوده اند. با این وجود، بانیان این جریان ها، تاثیر قابل توجهی بر جهت دهی به شعر و نقد ادبی روز داشته و بسیاری از آنان، ‌بسترساز نوآوری و پیشگام جنبش های خلاقه بعدی بوده اند. پژوهش حاضر، ‌به تحلیل تئوری ها،‌ ساختارهای پیشنهادی، ‌و شعر فعالان این جریان ها می پردازد و نوع نگاه و نقدی را که به واسطه تاثیر جریان های مذکور، ‌در ادبیات معاصر رواج یافته است، بررسی می کند.

 

فرهنگ واژه های مصوب فرهنگستان: دفتر هفتم

تدوین: گروه واژه گزینی

492 ص، تهران: فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، 1389، چاپ اول

این کتاب، هفتمین دفتر از مجموعه واژه های مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی است که درپی شش دفتر پیشین منتشر می شود. این دفتر هم چون شش دفتر پیشین در سه بخش جداگانه تنظیم شده است. بخش اول، واژه های مصوب به ترتیب الفبای فارسی، همراه با تعریف است. بخش دوم، فهرست واژه ها به ترتیب الفبای لاتینی و بخش سوم، فهرست واژه ها بر اساس حوزه کاربرد و به ترتیب الفبای لاتینی است. ترتیب و تنظیم واژه ها به این شکل است که مترادف ها در زیر مدخل اصلی ذکر شده و در عین حال در جایگاه الفبایی خود هم آمده است. گفتنی است که دفترهای اول تا هفتم از مجموعه واژه های مصوب فرهنگستان، شامل بیست و پنج هزار واژه است.

 

تحولات معاصر خانواده در شهر تهران

نویسنده: امیدعلی احمدی

192 ص، تهران: موسسه نشر شهر، 1389، چاپ اول

در این پژوهش، تحولات خانواده در شهر تهران، در دهه اخیر، براساس آمار و اطلاعات گوناگون، مورد بررسی قرار گرفته است. این آمار و اطلاعات، نشان دهنده تغییرات قابل توجهی در نهاد خانواده در شهر تهران است. از جمله       می توان به تغییر چشمگیر در ساختار قدرت در خانواده های تهرانی اشاره کرد. بخش عمده کتاب، به مقایسه پیش بینی های نظری با شواهد تجربی، در زمینه تحولات درون نهاد خانواده در تهران اختصاص دارد.