داستان تونل انگلیسی ها در تهران

نویسنده

sefaratenglis.jpg

آرش معتمد

خبر کشف “تونل سفارت انگلیس جهت تردد جاسوسان” که سخنگوی وزارت خارجه مسدود بودن آن را تایید کرده، هنوز برای سایت رجانیوز که اولین بار این خبر راداد ، جالب است.

این سایت که توسط همفکران محمود احمدی نژاد و از جمله خانم فاطمه رجبی، همسر سخنگوی دولت، اداره می شود چندی پیش خبر از آن داد که: “تونل عظیمی در سفارت انگلستان کشف شده است که از آن برای تردد زنان فاحشه و جاسوسان استفاده می‌شد”.


این سایت سپس از قول “یک مقام امنیتی نظامی که خواست نامش فاش نشود” اضافه کرد: “در پی گودبرداری اخیر ساختمان فرش ایران در کوچه‌های مقابل سفارت انگلستان در خیابان فردوسی تهران کارگران به یک تونل عظیم برخورد کردند که این تونل به سفارت انگلستان منتهی شد.”

این مقام امنیتی همچنین به رجا نیوز گفت: “یک وبلاگ نویس که قبلا از کارکنان سفارت انگلیس بوده در وبلاگ شخصی خود نوشته است که سفارت انگلستان از این تونل برای تردد جاسوسان مرتبط با سفارت و زنان فاحشه استفاده می‌کند.”

و این آغاز ماجرا بود.به دنبال پخش این خبر و به نوشته ایرنا “سه نماینده مجلس شورای اسلامی در تذکر کتبی به وزرای اطلاعات و امور خارجه خواستار رسیدگی فوری به چگونگی کشف واحداث تونل بین سفارت انگلیس و مرکز فرش ایران در تهران شدند.”

“علی زادسر” نماینده جیرفت و عنبرآباد، “جلال یحیی‌زاده” نماینده تفت و میبد و “علی عسگری” نماینده مشهد و کلات این تذکر را به “غلامحسین محسنی اژه‌ای” و “منوچهر متکی” ارایه کردند. این نمایندگان «در تذکر خود از وزرای اطلاعات وامور خارجه خواستند نسبت به “چگونگی کشف واحداث تونل توسط سفارت انگلیس برای ایاب و ذهاب جاسوس‌ها” رسیدگی فوری و جدی داشته باشند.»

تذکر آنها به مسوولان اجرایی کشور هم توسط “غلامعلی حداد عادل” در جلسه علنی مجلس قرائت شد. بعد از آن خبرگزاری آفتاب، خبر از آن داد که “مقامات و مسوولان امنیتی به دقت در حال بررسی تونل مکشوفه در خانه فرش ایران هستند”.

این تونل ظاهراً چندی قبل در حالی که کارگران ساختمان مشغول بازسازی بخشی از ساختمان خانه فرش ایران واقع در خیابان فردوسی تهران بودند به طور اتفاقی کشف شد. آنها “با یک تونل مواجه و پس از دنبال کردن آن متوجه می شوند که انتهای تونل در بخشی از سفارت انگلستان در تهران باز می شود.”

“جلال‌الدین بصام” مدیرعامل شرکت فرش ایران همان موقع در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در مورد این تونل گفت: “این تونل مربوط به زمان «ارباب جمشید» بوده که چهار سال پیش طی یک گودبرداری در محل نمایشگاه و فروشگاه فعلی این شرکت در خیابان فردوسی کشف شده بود. این تونل در همان زمان کشف و پس از اطلاع و بررسی‌های انجام شده مسدود شده است”.

مطلبی که بعدها، محمد علی حسینی ، سخنگوی وزارت خارجه هم آن را تایید کرد. او در یک برنامه تلویزیونی اظهار داشت: “مدیر عامل شرکت فرش اعلام کرده که این تونل را 4 سال قبل بسته‌اند”.

در این برنامه از وی پرسیده شد: “پس وجود داشته و سفارت انگلیس کار جدیدی نکرده است؟”

حسینی هم در جواب گفت:” خیر؛ چهار سال پیش اعلام کردند که بسته شده است.”

اما این توضیحات کافی نبود وکار این تونل به “کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس” کشیده شد. بعد از آن بلافاصله “علی عسگری” نماینده مشهد در مجلس که در نخستین “همایش بررسی ابعاد حقوقی و فقهی غصب باغ قلهک” سخنرانی کرده بود، اعلام کرد “توسط فردی ناشناس تهدید به مرگ شده است”. خبری که با آب و تاب فراوان به سایت های هواداران رئیس دولت نهم راه یافت. آقای عسگری درباره جزئیات این تهدید گفت: “پس از پایان سخنرانی ام در همایش باز پس گیری باغ قلهک، فردی به من مراجعه کرد و گفت: بیشتر مراقب سخنانت باش. من نسبت به او حساس شدم و خواستم بیشتر توضیح بدهد و این مرد ناشناس در پاسخ به من گفت: خاطرت هست یک دیپلمات در فلان تاریخ کشته شد و من با توجه به اینکه در جریان بودم خبر را تایید کردم و او اضافه کرد: دو جوان افغانی برای کشتن او اجیر شده بودند به همین دلیل می گویم مراقب خودت باش.”

گزارش تهدید نماینده مشهد

به این ترتیب بود که “خبر رجانیوز، گاردین را عصبانی کرد و این روزنامه در گزارشی به قلم رابرت تیت، خبرنگار خود در تهران، نوشت: “نسبت دادن انگیزه های بدخواهانه به انگلیس همواره جزئی از فرهنگ و حیات سیاسی ایران بوده است، اما هم اکنون تندروهای طرفدار دولت این کشور، انگلیس را که روباه پیر می نامند، به حفر یک تونل زیر ساختمان سفارتش در تهران جهت جاسوسی و رفت و امد زنان بدکاره متهم کرده اند….در زمانی که بدگمانی های ایران در خصوص توطئه های غرب برای براندازی رژیم این کشور افزایش یافته است؛ جنگ طلبان محافظه کار ایرانی از این فرصت پیدا شدن تونل استفاده کرده و به ترس و هراس از انگلیسی ها دامن زده اند. هر چند دخالت انگلیس در امور ایران در قرن نوزدهم و بیستم تاثیر دائمی بر باور ملی ایرانی ها به جای گذاشته است…اتهامات رجانیوز با طرح واقعیت های چندانی همراه نبوده است اما سه عضو تندروی پارلمان ایران ان را بسیار جدی گرفته اند و خواستار تحقیق و تفحص وزیر خارجه و وزیر اطلاعات در این باره شده اند.”