حذف و غیر مجاز شناخته شدن بعضی از داستان های گلستان انتظاری طولانی مدت برای مجوز، نمایش دستنوشتههای منتشرنشده بهرام بیضایی در موزه سینما، انتشار گزیده شعرهای کیومرث منشیزاده، انتشار داستان های کوتاه تازه و گفت و گوی بلند محمد عبدی با سوسن تسلیمی و حذف مستند “محاکات غزاله علیزاده” ساخته پگاه آهنگرانی از جشنوارهی سینما حقیقت…
ابراهیم گلستان: هم چنان در انتظار مجوز
در حالیکه تعداد از آثار ابراهیم گلستان همچنان در انتظار کسب مجوز نشرند، کتابهایی از این نویسنده قرار است تجدید چاپ شوند.
”آذر ماه آخر پاییز”، “اسرار گنج دره جنی” و “گفتهها” نوشته گلستان به ترتیب برای نوبتهای چهارم، پنجم و دوم از سوی انتشارات بازتابنگار در حال تجدید چاپاند.
کتاب “نوشتن با دوربین” (گفتوگوی پرویز جاهد با گلستان) هم برای نوبت چهارم از سوی نشر اختران تجدید چاپ خواهد شد.
همچنین از کتابهای گلستان که از سوی انتشارات بازتابنگار منتشر میشوند، در حال حاضر، “از روزگار رفته حکایت” در نوبت چاپ اول است.
کتابهای “جوی، دیوار، تشنه” و “شکار سایه” هم که در سالهای دور منتشر شده بودند، فعلا اجازه تجدید چاپ ندارند.
ترجمه گلستان از “هاکلبری فین” مارک تواین نیز همچنان در انتظار کسب مجوز نشر است و به گفته ناشر، درباره ترجمه “کشتیشکستگان” -شامل پنج قصه، که یکبار در سال 32 به چاپ رسیده است- عنوان شده سه داستانش باید حذف شود و به این ترتیب، از انتشار آن منصرف شدهاند.
از سوی دیگر، کتاب “نامه به سیمین” ابراهیم گلستان در سال 84 غیرقابل چاپ اعلام شده است. این کتاب که نامه گلستان به سیمین دانشور است، به گفته مدیر نشر اختران، غیرمجاز شناخته شده و داستان “خروس” این نویسنده هم مدتهاست برای تجدید چاپ دوم منتظر دریافت مجوز است.
بهرام بیضایی : دستنوشتههای منتشر نشده
دستنوشتههای منتشرنشده بهرام بیضایی که دردهه 1330 به رشته تحریر درآمده است در موزه سینما به نمایش گذاشته شده است.
درمقدمه کوتاه دو دفترچه دستنوشته بیضایی آمده است: “در تدوین این مختصر حتیالمقدور هنر سینما را مجزا از چهار چوب تجارت آن، مورد بحث قرار دادهایم زیرا عنوان مورد بحث تاریخچه هالیوود نیست و تاریخچه سینماست.
دراین دستنوشتهها که تاکنون منتشر نشده زندگی شخصیتهای دخیل در سینمای آمریکا با ذکر اندکی جزییات شرح داده شده است.”
دردفتر اول به شرح زندگی افرادی چون “توماس ادیسون”، اولین کسیکه شخصیت دوگانهای از نظر مورخین سینما دارد پرداخته شده است.
شخصیت اول: باهمکاری لوری دیکسون کینهتوگراف را در 1886 اختراع کرد که در سال 1894 به نمایش گذاشته شد.
شخصیت دوم: اولین سازنده استودیوی بلک ماریا که با لوری دیکسون به بازسازی آثار مهلیس، کپیکردن از آثار او و فروختن کپیها به نمایشگاه مشغول بودند.
دربخش دیگری از این دستنوشته آمده است: “ادوین، اس. پورتر، سازنده اولین فیلم داستانی “سرقت بزرگ قطار” و به اصطلاح سرآغاز سینمای آمریکا به شمار میرود. وی همچنین اولین خالق حقههای سینمایی است.
توماس هارپراینس، مکسنت، چارلز اسپنسر چاپلین، سیسیل ب. دومیل، کینگ ویدور و… افراد دیگری هستند که بیضایی دردفتر اول به شرح حال آنان میپردازد.”
درمقدمه دفتر دوم درباره سینما و پیشینه آن در آمریکا آمده است: “از همان 1895 آمریکاییان سینما داشتند یعنی اختراع سینما درفرانسه به موازات تحقیقات ادیسون درآمریکا درمورد ثبت حرکت، عملی شد و بلافاصله پس از اختراع سینما و عمومیشدن آن دستگاه تولید و نمایش فیلم در آمریکا ساخته شد.”
بیضایی دراین دفترچه همچنین به نسل جدید آن زمان سینمای آمریکا از جمله: “اتوپرمینگر، پرستون استرجز، اورسن ولز، فرد زینه مان، بیلی وایلدر، جان هوستون، الیاکازان، لوئی دوروشمون و… میپردازد.“
دستنوشتههای این کارگردان سینما درسالن شمارهی 3 موزهی سینما که به حضور بینالمللی سینمای ایران اختصاص دارد، به نمایش گذاشته شده است.
کیومرث منشیزاده : گزیدهی اشعار
گزیده شعرهای کیومرث منشیزاده با نام “ساعت سرخ در ساعت 25” منتشر شد. این مجموعه گزیدهای از مجموعههای شعر “شعر رنگی”، “رادیکال صفر”، “قرمزتر از سپید”، “سفرنامه مرد مالیخولیایی رنگپریده” و ”آبنوس” به همراه شعرهای چاپنشده سالهای اخیر این شاعر است، که به تازگی از سوی انتشارات نگیما منتشر شده است.
همچنین کتابهای “قرمزتر از سپید” و “سفرنامه مرد مالیخولیایی رنگپریده” از سوی این مرکز نشر تجدید چاپ شدهاند.
منشیزاه مجموعه شعر “صفر در منقار کلاغ زرد بیآسمان” را هم که شعرهای رنگیاش را دربر میگیرد، به چاپ سپرده است.
اخیرا نیز فیلم “خوابهای رنگی مرد مالیخولیایی رنگپریده” توسط زهره تیموری درباره زندگی این شاعر ساخته شده است.
پگاه آهنگرانی: حذف از جشنواره سینما حقیقت
پگاه آهنگرانی با انتشار نامه ای از حذف مستندش با نام “محاکات غزاله علیزاده” از جشنواره سینما حقیقت خبر داد.
این کارگردان و بازیگر در بخشی از نامهاش نوشته است: “ وقتی فیلمهایی از بزرگان سینما با وجود پروانه نمایش بدون هیچ توجیهی توقیف و حذف میشوند من فیلم کوتاهساز که فیلمم را حداکثر 500 نفر میبینند چه انتظاری میتوانم داشته باشم…
من یک فیلم ساختم به نام “محاکات غزاله علیزاده” که در بخش مسابقه فیلمهای مستند کوتاه شرکت کرد. چند نسخه از فیلم را خواستند که برایشان بردم. با من مصاحبه کردند تا در بولتن جشنواره چاپ کنند. نام فیلم در برنامه آمد و زمان نمایش آن مشخص شد. شب قبل از نمایش آقایی به من زنگ زد و گفت: فیلم شما از برنامه خارج شده. چون از یک جایی در ارشاد به ما گفتند این فیلم را حذف کنید. همین….
اگر شما فیلمها را قبل از نمایش در جشنواره به جایی در ارشاد نشان میدهید و مجوز میگیرد پس باید زودتر میفهمیدید که فیلم من قابل نمایش نیست و این همه به خودتان و من و داوران زحمت نمیدادید…
نمیخواهم از من دلجویی کنید، توقع عذرخواهی هم ندارم. این چیزها اینجا رسم نیست. فقط میگویم مسوولیت تصمیمگیریتان را بپذیرید…“
عبدالعلی دستغیب: کتابهای تازه
عبدالعلی دستغیب آثار تازهای منتشر میکند.
به گزارش خبرنگار بخش کتاب خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مجموعهی نقدهای دستغیب بر آثار علیاکبر دهخدا و محمدعلی جمالزاده در دو مجلد مستقل در دست انتشار است.
این منتقد ادبی و مترجم همچنین کتابی را با عنوان «اندیشههای ژیل دولوز» از فرانسه به فارسی برگردانده، که در حال حروفچینی و آمادهسازی برای چاپ است.
دستغیب کتاب تألیفی «صدف و دریا» دربارهی تعدادی از فیلسوفان بزرگ را هم به همراه «خوانش دیالوژیک؛ منطق گفتوگو»، که ترجمهای از آثار باختین است، قرار است به چاپ بسپرد.
بهمن مقصودلو: کلی خبر
بهمن مقصود لو, منتقد قدیمی سینما ، نویسنده و تهیه کننده فیلم که د رنیویورک مقیم است؛ با دست پر به پاریس آمد وبرای اجرای چند برنامه به سوئد رفت. همزمان با این سفر کمپانی معتبر pathfinder
نسخه ویدوئی “منهتان از ورای شماره ها” ساخته امیر نادری را که تهیه کننده اش بهمن مقصودلو است منتشر کرد. این اولین سری از مجموعه کارهای مقصود لو است که منتشر خواهد شد.
بهمن مقصودلو که درحال تدارک دومین جشنواره جهانی فیلم کوتا ه است، در سفر سوئد فیلم هائی را که در باره اردشیر محصص و احمد محمود ساخته است به نمایش می گذارد و به پرسش حاضران جواب می دهد.
این مراسم د رگوتبنرگ، مالمو واستکهلم در روزهای 31 اکتبر ، شنبه اول و یکشنبه دوم نوامبر برگزار می شود. مرکز آموزشی ایران، خانه هنر و ادبیات ، انجم ایران و سوئد و رادیو همبستگی استکهلم ، برگزار کننده این مراسم هستند.
بهمن مقصود لو، که اخیرا کتاب” احمد شاملو، شاعر بزرگ آزادی” رامنتشر کرده است، بزودی چندکتاب دیگر هم بزبان انگلیسی روانه بازار کتاب خواهد کرد.
محمد عبدی؛ چاپ داستان های کوتاه تازه
محمد عبدی، به زودی دومین مجموعه داستان های کوتاهش را که طی چند سال اخیر در لندن نوشته به چاپ می رساند. این مجموعه داستان که “از اپرا لذت ببر” نام دارد، داستان های مینی مالیستی هستند که به سبک مجموعه اول او با نام ”مرگ یک روشنفکر” نوشته شده اند.“مرگ یک روشنفکر و یازده داستان دیگر” که در سال 1381 در تهران به چاپ رسید و مورد توجه تنی چند از برجسته ترین نویسندگان و چهره های ادبی قرار گرفت، نایاب است و امکان چاپ مجدد ندارد.
همچنین گفت و گوی بلند این منتقد سینما با سوسن تسلیمی بازیگر برجسته ایرانی که از او به عنوان بهترین بازیگر زن تاریخ سینمای ایران یاد می کنند، به پایان رسیده و به زودی به صورت کتاب منتشر خواهد شد. این گفت و گو که حدود 50 ساعت به طول انجامیده، طی زمان های گوناگون در یک سال اخیر، در سوئد انجام شده و مباحث مختلفی را هچون کارگاه نمایش، کار با آربی آوانسیان، فیلم ها با بهرام بیضایی و دوره کاری سوسن تسلیمی در سوئد شامل مهاجرت و آغاز کار در تئاتر تا کارگردانی فیلم و بازی در تئاترهای حرفه ای سوئد، در برمی گیرد.
این نویسنده همچنین کماکان در حال نوشتن رمان خود درباره زندگی چهار خواهر است.فضای داستان درباره زندگی تلخ دخترانی است که دوتای آنها در تهران و دو تای دیگر در اروپا بسر می برند. بخش اول این رمان پیشتر در “روز” به چاپ رسیده و در یک سمینار ادبی در هامبورگ مورد توجه واقع شده بود.
محمد عبدی تاکنون هشت کتاب با عنوان های “غریبه بزرگ؛ زندگی و آثار بهرام بیضائی”،”از پیدا و پنهان”[گفت و گو با آیدین آغداشلو، با همیاری اصغر عبداللهی]، “ده فیلم دهه نود”، سه جلد “راهنمای فیلم” سالانه ، “نقد فیلم در ایران” و مجموعه داستان “مرگ یک روشنفکر” را به چاپ رسانده است.
عبدی در سال های 1378 تا 1380 در مقام سردبیر، مجله سینمایی “هنر هفتم” را منتشر کرد که رویکردی تئوریک به سینما داشت.وی همچنین به زودی نمایشنامه ای را که در حال نوشتن آن است به زبان انگلیسی در لندن بر روی صحنه می برد.