آرش معتمد
مصر اخطار شدیدی به جمهورِی اسلامِی داد و به صراحت خواستار آن شد تا “رهبران اِیران به راه صدام نروند.” اِین دقِیقا همان اخطارِی است که هفته گذشته قذافِی با لحنِی تند تر داده بود. ترکِیه هم رئِیس جمهور احمدی نژاد را که با ”اصرار” به ترکِیه رفته بود تا قراردادمهمِی را در زمِینه نفت گاز امضاء کند، دست خالِی به تهران برگرداند.
عواد سلیمان، سخنگوِی ریاست جمهورِی مصر بعد از دیدار با ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی، و حسنِی مبارک، رِیِیس جمهورِی مصر، گفت: “ما امیدواریم رهبران ایران، راه رییس جمهورِی پیشین عراق، صدام حسین را که به کویت حمله و فعالیت هاِی هسته اِی را پنهان کرد، در پیش نگیرند.“
سخنگوِی حسنِی مبارک در حالِی این سخنان را عنوان کرد که پِیشتر، معمر قذافِی، رهبر لیبی، روز پانزدهم مرداد به ایران هشدار داده بود که راه صدام حسین را نرود.عربستان سعودی و مصر در کنار سایر کشورهاِی عربی بارها نسبت به جنگ میان ایران و ایالات متحده هشدار داده اند.
کشورهاِی حوزه خلیج فارس که همگِی هم پیمان ایالات متحده هستند، همچنین در مورد تهدیدهاِی ایران نیز ابراز نگرانِی کرده اند.
به گفته ناظران اخطار شدید مصر هم به دلِیل جاِیگاه مصر درمِیان کشورهاِی عربی و هم به علت حضور پادشاه عربستان داراِی اهمِیت زیادی است. پادشاه عربستان سعودی و رِیِیس جمهورِی مصر درباره تحولات سرزمین هاِی فلسطینِی، اوضاع لبنان، عراق، خلیج فارس و رویارویِی غرب و ایران بر سر پرونده هسته اِی به بحث و تبادل نظر پرداختند.
به گفته عواد سلیمان، ملک عبدالله و حسنِی مبارک همچنِین از ایران خواستند براِی اثبات صلح آمیز بودن برنامه هسته اِی خود، به خواست جامعه جهانِی براِی بازرسی فعالیت هایش تمکین کند و در عین حال، از جامعه جهانِی خواستند راه
افزایش تنش با ایران را در پیش نگیرد؛ موضوعِی که به گفته آنان، مِی تواند منطقه را به برخوردهاِی جدی بکشاند.
اِین هشدار ها در شراِیطِی مطرح مِی شود که سرلشگر جعفرِی، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامِی، به تازگِی تهدید کرده است که در صورت حمله آمریکا، تنگه هرمز از سوِی ایران بسته خواهد شد؛ تهدیدی که با واکنش برخِی مقامات کشورهاِی عربی و از جمله محمد الصباح، وزیر امور خارجه کویت مواجه شد.
مسئولِین دیگر سپاه همچنین گفته اند که در صورت حمله آمریکا منافع و مقر نیروهاِی این کشور در منطقه را هدف مِی گیرند که به گفته برخِی از کارشناسان، اعراب آن را به حمله به کشورهاِی منطقه تعبیر کرده اند.
جمهورِی اسلامِی که تا نِیمه شب دیشب به اخطار مصر پاسخِی نداده است، هشدارمعمرالقذافِی را هم بی جواب گذاشت.
بازگشت دست خالِی از ترکِیه
محموداحمدی نژاد از ترکِیه هم دست خالِی برگشت. در آستانه سفر احمدی نژاد به ترکِیه برخِی از کار شناسان سیاست خارجِی نوشتند که در عمر سه ساله دولت نهم ، دو کشور همساِیه اِیران ِیعنِی ترکِیه وپاکستان بر خلاف سنت راِیج از دعوت رئِیس دولت براِی بازید رسمِی خوددارِی کرده اند. همِین منابع نوشته اند که دولت جمهورِی اسلامِی در ماههاِی اخِیر بااصرار شدید کوشیده زمِینه سفر احمدی نژاد را به ترکِیه رافراهم سازد. سفرِی که سرانجام نه به صورت رسمِی بلکه به شکل” یک دیدار کارِی” انجام شد و ترک ها از وی در استانبول به جای آنکارا استقبال کردند.
دیدارِی کارِی که احمدی نژاد از ان دست خالِی برگشت.اِینک درحالِی که رسانه هاِی دولتِی مِی کوشند عدم امضاِی قرار داد نفت و گاز را به زمانبر بودن اِین قرار دادها ربط دهند؛ روزنامه انگلِیسی گاردین علت سر باز زدن ترکِیه را هشدار آمرِیکا دانسته است.
به نوشته اِین روزنامه: “قرار بود امضای قرارداد87/1 میلیارد پوندی برای فروش گاز طبیعی ایران به ترکیه بزرگ ترین دستاورد سفر دو روزه احمدی نژاد به استانبول باشد. مقامات ترکیه بعد از تلاش های شدید ایران، با امضای این قرارداد موافقت کرده بودند و یادداشت های تفاهم امضا شده بود. ایران بعد از روسیه دومین تأمین کننده انرژی ترکیه است و سعی داشته است سرمایه گذاری ترکیه را در حوزه های گاز پارس جنوبی جذب کند.ولی از قرار معلوم وقتی احمدی نژاد با عبداله گل همتای ترک خود در استانبول ملاقات کرد، مداخله ایالات متحده به طور مؤثری قرارداد مزبور را بر هم زده بود”.
به همِین علت در کنفرانس مطبوعاتی مشترک دو رییس جمهور در پنجشنبه شب به جای آنکه از قرارداد چشمگیر مورد انتظار پرده برداری شود، تنها یک بیانیه مشترک صادر شد که در آن دو کشور “آرزوی شان” را برای ادامه همکاری مورد تأکید قرار دادند.
یک منبع دیپلماتیک غربی به روزنامه گاردین گفته است که ترکیه به آمرِیکا قول داده بود هیچ قرارداد مهم انرژی با ایران امضا نکند.
بر اِین اساس روزنامه گاردین رفتار ترک ها را، تحقیر محمود احمدی نژاد ارزیابی کرده است.