مجاز به مقابله به مثل هستیم

نویسنده

aliaghamohammdib.jpg

مریم دستگیر

در حالی که بیش از یک ماه از دستگیری پنج نفر درکنسولگری ایران درشهر اربیل عراق می گذرد، علی آقا محمدی عضو تشخیص مصلحت نظام گفته است که اقدام آمریکا هرکشوری را مجاز به مقابله به مثل می کند. وی همچنین اظهارات مربوط به حمله آمریکا به ایران راتنها دارای جنبه تهدید و مرعوب سازی و جنگ روانی برای آثار اقتصادی دانسته که به زعم وی سرمایه‌گذاران را از سرمایه‌گذاری در ایران منصرف کرده و حتی سبب خروج از سرمایه‌ از کشورمی شود. پورمحمدی اولین مقام مسئول ایرانی است که از مقابله به مثل در مقابل آمریکا سخن می گوید. نوری المالکی نخست وزیر شیعه عراقی که مورد حمایت ایران است، ازتهران وواشنگتن خواسته است که از عراق به عنوان زمین جنگ بایکدیگر استفاده نکنند.

طی هفته های گذشته، بسیاری ازمسئولین کشورتلاش کرده اند تاحل مساله ایرانی های دستگیر شده دراربیل را از طریق دیپلماتیک پیگیری کنند. محمد هاشمی عضو دیگر مجمع تشخیص مصلحت نظام پیش ازاین گفته بود که آمریکا به دنبال تحریک ایران است. هم اکنون با حضور دومین ناوهواپیما برآمریکا، خلیج فارس بیشترین و مجهزترین ناوگان ایالات متحده را پس ازآغاز جنگ با عراق درسال 2003 دراختیار دارد. جورج بوش پس از دستگیری ایرانی ها وادعای اینکه شواهدی دارند که نشان می دهد ایرانی ها شبه نظامیان شیعه عراقی را تجهیز می کنند به سربازان آمریکایی حق شلیک به ایرانیانی که به گفته او درکشتن سربازان این کشور دست دارند را داد.

تام کیسی معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا علت دستگیری دیپلمات‌های ایرانی در عراق را “کشف اطلاعاتی مبنی بر دخالت عناصر ایرانی در خشونت‌های فرقه‌ای عراق” عنوان کرده بود. مقامات عراقی همگام با آمریکا اعلام کرده بودند که این دفتر که مراحل تبدیل شدن آن به کنسولگری در حال طی شدن است مدت زمان طولانی مشغول فعالیت بوده است. طی ماه گذشته هیچ اطلاعاتی درمورد افراد یاد شده توسط مقامات ایرانی وآمریکایی ویا عراقی منتشر نشده است.

اظهارات پورمحمدی، درحالی عنوان می شود که طی ماه گذشته تنش میان آمریکاوایران به بیشترین حد خود طی ماه های گذشته رسیده است. علی آقامحمدی همچنین دستگیری ایرانی‌ها در اربیل و بغداد را سبب زیر سوال بردن حیثیت اکراد که ادعای حفظ امنیت منطقه را می‌کردند دانسته و افزوده است: “این دستگیری‌ها بیشتر جنبه نسبت سوء اتهام داشته که علیه خودشان هم تمام شده است. از لحاظ دیپلماتیک هم اقدامات‌ آمریکاییان هر کشوری را مجاز به مقابله به مثل می‌کند.”

گزارش خبرگزاری فرانسه همزمان به نقل از وزیر امور خارجه عراق با اشاره به این که “این دفتر هنوز از مصونیت دیپلماتیک برخوردار نیست و عراق با مقام‌های آمریکایی سرگرم حل این مساله است” گفت: “دفتر مذکور یک دفتر ارتباطی است و البته درخواست برای تغییر وضعیت آن به یک کنسولگری داده شده است، این دفتر سالهاست در شهر اربیل فعال است.” او که اطلاعاتی درمورد وضعیت دستگیرشدگان نداشت تصریح کرد: “آنها در اختیار ما نیستند، بلکه در بازداشت آمریکا قرار دارند. ما با سفارت آمریکا تماس گرفتیم و همه اطلاعات موجود را درخصوص ماهیت کار این افراد و دفتر آنها در اختیارشان قرار دادیم، آنها با تایید دولت عراق مشغول فعالیت هستند.”

طی ماه گذشته مقامات ایرانی وعراقی بارها از آزادی قریب الوقوع افراد یاد شده که ایران آنها را دیپلمات وآمریکا آنها را اعضای سپاه پاسداران قلمداد می کند خبرداده انداما به زعم قول های داده شده هنوز هیچ خبرروشنی درمورد هویت افراد یاد شده وهمچنین زمان آزادی آنها وجود ندارد. تنها چند روز پس ازدستگیری افرادیاد شده، حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در عراق اعلام کرد که دیپلمات‌های ایرانی ربوده شده توسط آمریکا به زودی آزاد می‌شوند. اوگفت که دولت عراق اطمینان داده که پنج دیپلمات ایرانی که نیروهای آمریکایی ‪آنها را اواسط دی ماه دستگیر کردند تا هفته اول بهمن آزاد می شوند. درحالی که مقامات عراقی طی هفته های بعد ازآن درمصاحبه با خبرگزاری های خارجی ازمشکوک بودن هویت افراد دستگیر شده خبردادند.


علی آقامحمدی که همچنین رییس انجمن دوستی ایران و عراق نیزمی باشد درموردحمله احتمالی آمریکا به ایران گفته است: “این اقدام آمریکا را از دو زوایه می‌توان تحلیل کرد؛ یکی از لحاظ بین‌المللی که هیچ نوع آمادگی بین‌المللی برای همراهی کشورها با آمریکا وجود ندارد؛ دیگر ظرفیت داخلی کشور آمریکاست. در آمریکا درباره اعزام 21 هزار نیرو به عراق اختلاف نظر است و کنگره با مصوبه‌ سنا که گذراند مخالفت خود را اعلام کرد. این مصوبه گرچه الزام آور نیست، ولی به معنای سلب اعتماد مردم آمریکا نسبت به اعزام نیرو به عراق است. از طرفی ظرفیت واقعی ارتش آمریکا هم چنین اجازه‌ای را به آمریکا نمی‌دهد. آنها علاوه بر عراق، مشکلات افغانستان را می‌دانند. سرزمین‌های زیادی که زیر سلطه طالبانی رفته کل اقدامات قبلی آمریکا را زیر سوال می‌برد، لذا همه این مسایل حاکی از عدم اجرای عملیات است.”

کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا بلافاصله بعد ازاقدام تحریک آمیزدستگیری دیپلمات‌های ایرانی در عراق گفت که این اقدام بر اساس دستور مستقیم جرج بوش صورت گرفته است. وزیر خارجه آمریکا به روزنامه نیویورک تایمز گفت رئیس جمهور آمریکا چند ماه قبل دستور حملات دفاعی نظامی گسترده علیه اقدامات ایران در عراق را صادر کرده بود واضافه کرد که حمله روز پنج‌شنبه 11 ژانویه ارتش ایالات متحده به دفتر دیپلماتیک ایران در اربیل عراق تصمیمی بوده که از سوی جرج بوش اتخاذ شده است: “ تصمیم برای سرکوب شبکه‌های این چنینی پیش از این گرفته شده بود و آقای بوش پس از آنکه شاهد افزایش فعالیت‌های غیرقانونی ایران در عراق بود این تصمیم را گرفت.” رایس همچنین مدعی شد مقامات نظامی آمریکا به او گفته‌اند مدارک بسیاری به دست آمده که حمایت ایران از شورشیان عراق علیه نیروهای نظامی آمریکا در عراق را تائید می‌کند.