هنر روز، در بخش کتاب روز می کوشد کتاب ها و نشریاتی را که در حوزه اندیشه و هنر مباحث نظری را منعکس می کنند یا در مسائل اجتماعی و سیاسی مباحثی درخور دارند را به خوانندگان خود معرفی کند. ارجحیت با کتاب های روز خواهد بود و این به معنای غفلت از آثارمنتشر شده در گذشته دور یا نزدیک نیست. کتاب های منتشره از پدیدآورندگان ایرانی به زبان های دیگر یا ترجمه شده به این زیان ها هم در کتاب روزجای ویژه ای خواهند داشت. ناشران و پدید آورندگان آثار می توانند برای معرفی یک نسخه کتاب به نشانی زیر بفرستند.
po box 94000 creteil cedex
France10014
روشنگری تاریخی
برخی منظره ها و مناظره های فکری در ایران امروز
علی میرفطروس- 219 صفحه- چاپ دوم- نشر فرهنگ ( کانادا)
سیر و سرگذشت هولناک ایران در بستر تاریخ و بویژه سه دهه اخیر، اندک اندک شمار بیشتری از نخبگان ایران را – و بیشتر بیرون از مرزهای مادر میهن – به خلوت می راند تا بیرون از تب و تاب بی ثمر غوغائیان، به خرد بیاویزند تاریشه نابسامانی رادریابند. علی میر فطروس یکی از اینان است. از مدعیان رنگارنگ زخم می خورد و راه اندیشه را وا نمی گذارد. حاصل کارش چندین کتاب است و یک از آنها “برخی منظره ها و مناظره های فکری در ایران امروز” که به چاپ دوم رسیده است.
کتاب که به “جان های شیفته واز دست رفته: هادی و فرهاد غبرائی لنگرودی” تقدیم شده، شامل 7 مقاله است. مقالاتی که از جمله “نقد دین وایدئولوژی و نقششان در صغارت یاطفولیت فکری رهبران سیاسی و روشنفکری” ایران را مورد بررسی قرار داده اند ؛ و با این هدف که د رمقدمه کتاب آمده است: “اگر می خواهیم که آینده دموکراسی و جامعه مدنی در ایران به گذشته پر اشتباه وبی افتخار اکثر رهبران سیاسی وروشنفکران ما نبازد، بایدشجاعانه و بی پروا به چهره حقیقت تلخ نگریست و ازآن، چیزها آموخت. این گذشته پر اشتباه وبی افتخار باید همه ما را فروتن ود ربرخورد بامسائل ومشکلات میهن مان هشیارتر سازد. بااین امید که از باز تولید وتکرار اید ئولوژی های خردگریز و تجدد ستیز جلوگیری گردد.”
طب ایرانی
معجزات در گیاهان دارویی
نویسنده: محمد دریایی
416ص، تهران: انتشارات تجسم خلاق، 1386، چاپ دوم
طب سنتی ایرانی، طبی است که از گذشتگان به ما رسیده و مبتنی است بر طبیعت و آنچه طبیعت برای درمان بیماری های گوناگون در اختیار ما قرار داده است. در طب سنتی از گیاهان، مواد معدنی و مواد حیوانی به عنوان دارو استفاده می شود. در کتاب حاضر که بوسیله یکی از متخصصان علوم زیستی و گیاهان دارویی نوشته شده است با انواع مختلف گیاهان دارویی ایران و کاربرد آنها در طب سنتی آشنا می شویم. کتاب شامل هفت بخش با این عناوین است: 1- آموزه های سیستم آموزشی گیاهان دارویی، 2- گیاهان دارویی و طب سنتی، 3- شناخت اصطلاحات رایج در گیاهان دارویی و طب سنتی، 4- ویژگی های وجوه تشابه و تمایز در طب سنتی و طب نوین، 5- معجزات درمانی گیاهان دارویی و مواد موثر گیاهان دارویی، 6- کشت و برداشت گیاهان دارویی، 7- نکات مهم آموزشی در طب سنتی و گیاهان دارویی.
فرقه دمکرات آذربایجان
از تخلیه تبریز تا مرگ پیشه وری
ترجمه، تحقیق و نگارش: شاهرخ فرزاد
782ص، تهران: انتشارات اوحدی، 1386، چاپ اول
این کتاب، مجموعه ای از دیدگاه ها و خاطرات 22 شخصیت سیاسی و اجتماعی، درباره وقایع آذربایجان و فعالیت های «فرقه دمکرات آذربایجان»، در فاصله تخلیه تبریز تا مرگ «پیشه وری» است. «دکتر بالاش آذراوغلو»، «دکتر نصرت الله جهانشاهلو»، «نجمه علوی»، «پرفسور احمد شفائی»، «دکتر حسن نظری»، «محمد علی مصدق»، «پرفسور جمیل حسنلی»، «سالایف لطیف صمد اوغلو»، «حمید ملازاده»، «سرتیپ علی اکبر درخشانی»، « محمد رضا پهلوی»، «داوود امینی»، «آیت الله میرزا عبدالله مجتهدی» و «دکتر سلام الله جاوید»، از جمله افرادی هستند که خاطرات و دیدگاه های آنان در این کتاب بازگو شده است. علاوه بر این، «مجموعه اسناد و مکاتبات وزارت امور خارجه»، گزارش خبرنگار نشریه «عصر جدید مسکو» و «مجموعه اسناد آرشیو محرمانه شهربانی» نیز در این مجموعه آمده است. کتاب «فرقه دموکرات آذربایجان: از تخلیه تبریز تا مرگ پیشه وری»، به صورت گردآوری و ترجمه، تنظیم و تدوین شده و هیچیک از دیدگاه ها، مطالب و خاطرات شخصیت ها، از طرف گردآورنده و مترجم تغییری نکرده و به همان صورت اصل و با ویراستاری کل متن ها، ارائه شده است.
تاریخ و فرهنگ زورخانه
و گروه های اجتماعی زورخانه
نویسنده: غلامرضا انصاف پور
398ص، تهران: نشر اختران، 1386، چاپ اول
پژوهش در این کتاب در قلمرو زورخانه و به دنبال یافتن بنیادهای دیرین ورزش های کهن و باستانی ایران، به دورترین ازمنه کشیده شده و با بررسی سیر تطور ورزش های گوناگون و آموزش های پهلوانی و جنگی، آداب و اصول اخلاقی عیاران و شاطران و هدف های آنان، از قلمرو افسانه ها و دوران باستان آغاز گشته است. سپس با بررسی بعضی مظاهر و عناصر زورخانه و ورزش زورخانه ای، تا قرون بعد از اسلام و پس از آن، ادامه یافته است. کتاب شامل سه بخش است: بخش اول به تاریخ زورخانه می پردازد. موضوع بخش دوم، فرهنگ و آداب و اصطلاحات زورخانه و ورزش زورخانه ای است. بخش سوم، به شرح عملیات ورزش زورخانه ای اختصاص دارد. قسمتی از این پژوهش نیز به گروه های اجتماعی زورخانه رو و پیش زمینه زندگی اجتماعی و اقتصادی آنان می پردازد و نشان می دهد که این گروه ها چرا به زورخانه می رفته اند و پس از تربیت شدن در زورخانه به چه دسته هایی تقسیم می شدند.
بیست و پنج سال در ایران چه گذشت؟
(جلد هفتم)
نویسنده: داود علی بابایی
521ص، تهران: انتشارات امید فردا، 1386، چاپ اول
این کتاب، جلد هفتم از مجموعه «بیست و پنج سال در ایران چه گذشت؟: از بازرگان تا خاتمی» است. در این جلد، مهم ترین حوادث سیاسی و اجتماعی ایران در دوره ریاست جمهوری «آیت الله خامنه ای» و نخست وزیری «میر حسین موسوی» بررسی می شود. دستگیری «صادق قطب زاده» و محاکمه او، ماجرای «آیت الله شریعتمداری» و جریان های مربوط به جنگ با عراق، از مهم ترین مباحث جلد هفتم است.
آفتاب معرفت
مجموعه مقالاتی درباره دکتر عبدالحسین زرین کوب و نمونه ای از آثار وی
گردآوری: سامیه بصیر مژدهی
552ص، تهران: انتشارات امیرکبیر، 1385، چاپ اول
این کتاب، مجموعه ای از مقالات پژوهشگران ایرانی درباره زندگی و آثار «دکتر عبدالحسین زرین کوب» است. «قمر آریان»، «عبدالمحمد آیتی»، «حسن احمدی گیوی»، «محمد استعلامی»، «ایرج افشار»، «تقی پورنامداریان»، «محمد حقوقی»، «بهاء الدین خرمشاهی»، «علیرضا ذکاوتی قراگزلو»، «عبدالکریم سروش» و «داریوش شایگان»، از جمله پژوهشگرانی هستند که مقالاتی از آنان در این مجموعه گردآوری شده است. بخش دوم کتاب به آثاری از «دکتر زرین کوب» اختصاص دارد. این آثار شامل مقالات، خاطره، داستان، ترجمه و اشعار است.
آشنایی با تاریخ ایران
نویسنده: عبدالحسین زرین کوب
400ص، جلد سخت، تهران: انتشارات سخن، 1385، چاپ اول
این کتاب، متن سخنرانی های استاد فقید، «دکتر عبدالحسین زرین کوب» درباره تاریخ ایران است که در سال های 1354 و 1355 در «موسسه روابط بین المللی»، وابسته به وزارت امور خارجه ایراد شده است. در آن سال ها برای داوطلبان ورود به رشته سیاسی وزارت امور خارجه، کلاس های تشکیل می شد که برای تدریس در آنها از چند نفر از اساتید برجسته دعوت شد تا هر یک در رشته تخصصی خود، در آن کلاس ها، درس خود را به شکل کنفرانس تقریر کنند تا ضبط شود و دانشجویان از روی آن برای خود جزوه تهیه کنند. «دکتر زرین کوب» در این جلسات نگاهی گذرا اما دقیق دارد به تاریخ ایران؛ از آمدن آریایی ها به این سرزمین تا حکومت قاجاریه. این کتاب برای تمام علاقمندانی که مایلند به گونه ای مختصر و مفید با مهم ترین رویدادهای تاریخ ایران آشنا شوند، کتابی مناسب و سودمند است.
بلاغت تصویر
نویسنده محمود فتوحی
461ص، تهران: انتشارات سخن، 1386، چاپ اول
موضوع این کتاب، بلاغت تصویر و روند دگردیسی آن در تاریخ شعر است. نویسنده کوشش می کند تا به کمک نظریه های بلاغی، روند تجربه های خیال را در شعر – به ویژه شعر فارسی – صورت بندی، و تجربه های شعری را از منظر تحول خیال و ادراک زیبایی شناسی بررسی کند. عناوین بعضی از مباحث این پژوهش عبارتنداز: «ماهیت تصویر شعری: کلیات تعاریف، طبقه بندی ها»، «تصویر جهان حس: کلاسیسم»، «تصویر جهان احساس: رمانتیسم»، «تصویر جهان جان: سمبولیسم»، «نماد ادبی و اقسام آن»، «سمبولیسم عرفانی»، «سمبولیسم عطار»، «سمبولیسم مولوی»، «سمبولیسم حافظ»، «نمادگرایی در شعر نو ایرانی»، «تمثیل: تصویر تجربه های عقلانی»، «اسطوره: تصویر استمرار جهان»، «تصویر جهان رویا و ناخودآگاه: سوررئالیسم»، «مولوی و بوطیقای سوررئالیستی»، «بوطیقای سوررئالیستی بیدل دهلوی» و «بوطیقای سوررئالیستی سپهری».
کتاب تنگنا
نویسنده: هوشنگ گلمکانی
466ص، تهران: انتشارات روزنه کار، 1386، چاپ اول
این کتاب، به معرفی و بررسی فیلم «تنگنا» به کارگردانی «امیر نادری» می پردازد. این فیلم در سال 1351 با شرکت بازیگرانی چون «سعید راد»، «نوری کسرایی» و «عنایت بخشی»، و با موسیقی «اسفندیار منفرد زاده» و صدای «فریدون فروغی» ساخته شد. «تنگنا» که یکی از فیلم های خوب و موفق سینمای ایران در سال های قبل از انقلاب است، در کتاب حاضر در چند بخش، معرفی و نقد می شود. بخش اول، با عنوان «گزارش تنگنا»، به ماجرای ساختن این فیلم و «بازیابی لوکیشن ها» اختصاص دارد. در بخش دوم، چند نقد درباره این فیلم به قلم «پرویز دوایی»، «هوشنگ گلمکانی» و «اسماعیل جمشیدی» را می خوانیم. بخش سوم، گفتگوهایی است با «امیر نادری»، «سعید راد»، «محمد رضا اصلانی»، «جمشید الوندی» و «عنایت بخشی». آخرین بخش کتاب، به فیلم نامه «تنگنا» اختصاص دارد.
گپی با فروغ فرخ زاد
در غروب های ظهیرالدوله
نویسنده: رضا کاظمی
220ص تهران: انتشارات محمد ضا، 1385، چاپ اول
این کتاب، مجموعه ای از «درد دل ها» یا «گپ» های نویسنده است با «فروغ فرخ زاد». مکان این گفتگوها، گورستان «ظهیر الدوله» است. نویسنده با نثری زیبا و شاعرانه، در هر«گپ» یا گفتگو که در غروب یکی از روزهای هر ماه با «فروغ» دارد، گوشه های مختلف اندیشه و شعر «فروغ» را به خواننده معرفی می کند. خانم «پوران فرخزاد» درباره این اثر می نویسد: “در ارتباط با فروغ، کتاب«گپی با فروغ فرخ زاد در غروب های ظهیر الدوله»، کتاب دوست داشتنی و بسیار لطیفی است.”