پس از تجربه مرغ کیلویی ده هزار تومانی و پرتقال ۱۲ هزار تومانی، حالا بازار میوههای نوبرانه با نرخهایی باورنکردنی به یکی از موضوعات مورد بحث میان مردم تبدیل شده است؛میوه هایی همچون گوجه سبز، که قیمت هر کیلوی از آن هم اکنون بین ۶۰ تا ۱۰۰ هزار تومان است؛گرانی ای که حکایت از عدم کنترل بازار توسط دولت دارد.
خبرگزاری کارگری ایلنا دیروز نوشت: “هم اکنون گوجه سبز با قیمت سیری ۱۰ هزارتومان (کیلویی ۱۰۰ هزارتومان) در سطح شهر به فروش میرسد.همچنین با ورود گوجه سبز به بازار، قیمت چغاله با قیمت هفتههای گذشته، سیری ۸ هزار تومان به فروش میرسد. گفتنی است که قیمت هر کیلو چغاله بادام در میادین میوه و تره بار ۴۰ هزارتومان است. همچنین قیمت هر کیلو آناناس نیز بین ۱۰ تا ۱۲ هزارتومان تعیین شده است”.
خبرگزاری ایسکا نیوز اما قیمت گوجه سبز نوبرانه را کیلویی ۶۰ هزار تومان اعلام کرده و نوشته: “گوجه سبزهای موجود در بازار متعلق به شهرهای گرمسار، قم و ساوه است. این میوه توسط واسطهها با قیمت بسیار گران در بازار عرضه میشود. درحال حاضر قیمت هر کیلوگرم گوجه سبز بین ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان است.لازم به ذکر است که گوجه سبز بالعکس چغاله هر چه درشتتر باشد قیمت آن نیز بیشتر است. اکنون چغاله بادام شهرهای کاشان و شیراز در بازارموجود است، قیمت این محصول در ایام عید با نوسانات شدیدی همراه بود به طوری که ۲۵۰ گرم چغاله بادام در شهرهای شمالی کشور بیش از ۲۰ هزار تومان قیمت داشت.قیمت چغاله بادام وابسته به درشت و ریز بودن آن است به طوری که اکنون هرکیلوگرم چغاله بادام درشت ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان و هرکیلوگرم چغاله بادام ریز کاشان ۴۰ هزارتومان در بازار قیمت دارد”.
گرانی میوه، برخی از رسانه ها از جمله روزنامه جهان صنعت را نیز به واکنش واداشته به طوری که این روزنامه در شماره دیروز خود در گزارشی با عنوان “هرج و مرج در بازار میوه” نوشت: “در میان انواع میوه و ترهبار عرضه شده در بازار برخی از آنها با قیمتهای نجومی عرضه شدند که البته در ماههای مختلف قیمتشان متغیر بود که میتوان به قیمت ۱۲ هزار تومانی لیموشیرین، ۱۶ هزار تومانی لیموترش، ۸۵۰۰ تومانی انار، ۱۱ هزار تومانی نارنگی، ۸۰ هزار تومانی چغاله بادام و ۱۸ هزار تومانی پرتقال بندری اشاره کرد. این درحالی است که به نظر میرسد وزارت کشاورزی باید فعالتر از گذشته نسبت به نوسانات قیمتی میوه و ترهبار در بازار حساسیت به خرج دهد تا بتواند وظایف جدیدش را در راستای قانون تمرکز وظایف بازرگانی بخش کشاورزی به بهترین شکل ممکن اجرایی و بازار با ثباتتری را برای آنها فراهم کند”.
بانک مرکزی نیز دیروز، آمارهای مربوط به افزایش قیمت محصولات خوراکی و آشامیدنی را منتشر کرد که بر اساس آن، قیمت میوه هم اکنون رشد ۵.۶۱ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل را تجربه میکند.
در گزارش بانک مرکزی آمده است: “نرخ لبنیات نسبت به هفته مشابه سال قبل ۹.۱۰، برنج ۶.۶، حبوبات ۲.۵، میوههای تازه ۵.۶۱، گوشت مرغ ۸.۱۶، گوشت قرمز ۳.۷، قند و شکر ۹.۵ و چای ۹ درصد افزایش قیمت داشته است.میوه فروشیهای سطح شهر اقلام میوه و سبزی تازه را عرضه مینمودند که در گروه میوههای تازه قیمت تمام اقلام این گروه بین ۴.۰ تا ۲.۱۷ درصد افزایش یافت.در گروه سبزیهای تازه بهای سبزیهای برگی ثابت بود.قیمت کدو سبز معادل ۲.۲، سیب زمینی ۸.۳ و لوبیا سبز ۰.۱ درصد کاهش ولی بهای سایر اقلام این گروه بین ۲.۲ درصد تا ۳.۱۰ درصد افزایش داشت”.
حسین مهاجران، رئیس اتحادیه میوه و سبزی نیز نرخ های نجومی را تایید کرده و گفته: “چغاله شیراز هم اکنون در بازار موجود است که این محصول به دلیل آنکه درشت شده به قیمت ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان عرضه میشود، همچنین بالاترین قیمت چغاله ریز کاشان ۴۰ هزارتومان است. گوجه سبز هرچه درشتتر باشد، قیمتش بیشتر است. گوجه سبزهای موجود در بازار متعلق به گرمسار، قم و ساوه است، ضمن اینکه قیمت این میوه بین ۶۰ هزار تا حدود ۴۰ هزار تومان است”.
او افزوده است: “قیمت پرتقال در مقایسه با سال گذشته حدود سه برابر گرانتر شده و با توجه به اینکه هنوز تا ورود میوههای جایگزین مثل زردآلو و گوجه درختی حدود ۴۰ روز باقی مانده است، قیمت پرتقال همچنان بالا خواهد بود.اگر پرتقالهای سردرختی نیز به بازار عرضه شود وضعیت بهبود مییابد ولی در شرایط فعلی مردم باید با قیمت کنونی پرتقال تا ۴۰ روز آینده کنار بیایند تا میوههای جایگزین وارد شود. پرتقالهای عرضه شده تنظیم بازاری در ایام عید کیفیت مناسبی نداشتند و مردم زمانی که کیفیت نامناسب پرتقالهای تنظیم بازاری را مشاهده کردند مجبور شدند همه خریدهای خود را از مغازهها انجام دهند”.