با گذشت بیش از دو هفته از توقیف روزنامه بهار٬ علیاصغر غروی٬ نویسنده مقالهای که موجب توقیف این روزنامه شده بود نیز در اصفهان بازداشت شد.
به گزارش رسانههای محلی اصفهان٬ علیاصغر غروی٬ روز گذشته توسط ضابطان دادگاه انقلاب در اصفهان احضار و بازداشت شد. گفته میشود که دلیل بازداشت وی نیز نوشتن مقاله در روزنامه بهار و سپس دفاع از آن بوده است. غروی عضو شورای مرکزی و رییس شاخه اصفهان نهضت آزادی است.
مقاله غروی در روزنامه بهار منتشر و در نهایت و با وجود اقدامات مدیرمسوول این روزنامه٬ باعث توقیف آن شد. سعید پورعزیزی٬ مدیرمسوول بهار٬ نیز چند روز پس از توقیف این روزنامه بازداشت شد٬ اما بعد به قید وثیقه از زندان رهایی یافت.
پیش از این اصولگرایان با حمله به روزنامه بهار و نویسنده مقاله٬ هدف از نوشتن وانتشار چنین مقالهای را تضعیف پایههای دینی و حمله به ولایتفقیه دانسته بودند. غروی در مقاله خود با اشاره به اینکه علی٬ نخستین امام شیعیان٬ حاکم سیاسی مردم نبوده و تنها الگویی برای آنهاست٬ نوشته بود که تعیین جانشین برای تشکیل حکومت و اداره امور مردم، جزو وظایف رسولان الهی از جمله پیامبر اسلام، نبوده است.
غروی با نقد “غدیر خم” به عنوان روز تعیین علی ابن ابیطالب به عنوان “جانشین پیامبر اسلام” و با استناد به کتاب نهج البلاغه نتیجه گرفته است که بیان امام اول شیعیان، خود “آشکارا بیانگر این حقیقت است که خلافت، امری انتصابی از جانب خداوند نیست و جانشین سیاسی رسول خدا باید توسط مردم انتخاب شود”.
او در نقد باور علمای شیعه مبنی بر اینکه پیامبر اسلام، علی را به عنوان جانشین پس از خود منصوب کرد، نوشته است: “اگر امیرالمومنین فرمان خدا را بر خلافت خود بعد از رسول اکرم مییافت، آیا شجاعت و شهامت و عدالت او اقتضا نمیکرد که یک تنه شمشیر برکشد و فرمان و عدل خدا را جاری سازد؟! و آیا از دروازه حکمت و شهر علم نبوی بعید نبود که بیان این حق را از وقت حاجت به تاخیر اندازد؟!”
پس از انتشار این مقاله٬ مدیریت روزنامه با درج توضیحی تاکید کرد که مقاله “امام؛ پیشوای سیاسی یا الگوی ایمانی” از نوع یادداشتهایی است که لزوما دیدگاه و موضع روزنامه را بیان نمیکند، هرچند انتشار آن از مسئولیت روزنامه نمیکاهد. این روزنامه سه نقد هم بر مقاله منتشر کرده و در توضیح به خوانندگان آورده بود: “روزنامه «بهار» بر خود فرض میداند این توضیح را درباره چند و چون علت انتشار این یادداشت و موضع اصیل روزنامه که با دیدگاه نویسنده زاویه و مخالفت دارد، به اطلاع برساند و از شبهات ناخواسته آن عذرخواهی کند”.
اما گویا این توضیحات و عذرخواهی کافی تشخیص داده نشد تا مدیریت روزنامه عصر همان روز با ارسال توضیحی به خبرگزاری ها عنوان کند: “اگرچه بر مردم عزیز فشار کاری و احتمال خطای غیرعمد پوشیده نیست (که این نافی مسئولیت نمیباشد) اما متأسفانه برخی از جریانهای سیاسی که فرصت را غنمیت میشمارند، از فرصت بهدست آمده استفادههای دیگری میکردند که تداوم آن دل مومنین راستین را بیشتر به درد میآورد. از این رو، روزنامه بهار در راستای تلطیف فضای جامعه و بهدست آوردن دل مومنین راستین و واقعی اقدام به عدم انتشار موقت و چند روزه کرده و از همه خوانندگانش مجددا پوزش میخواهد.”
از زمان انتشار این مقاله در روزنامه بهار، رسانه ها و چهرههای اصولگرا حملات متعددی را علیه این روزنامه انجام دادند. کیهان با سابقهدار دانستن “حمله یکسویه به باورهای اسلامی و مخصوصا اعتقادات شیعی” در میان اصلاح طلبان نوشته بود که “اصلاحطلبان حمله به ولایت ائمه اطهار را از سر گرفتند”. به اعتقاد کیهان این حرکت بهار نوعی “حساسیت سنجی” بوده است.
حمید رسایی، نماینده عضو جبهه پایداری در مجلس نیز٬ گفته بود: “اهانت و تحریف روزنامه بهار نسبت به اعتقادات شیعیان و انکار موضوع امامت از زبان کسی که ادعای تشیع میکند آن هم یک روز قبل از عید غدیر، کاملا برنامهریزی شده و با هدف صورت گرفته است”.
سرانجام این روند باعث توقیف روزنامه بهار توسط هیات نظارت شد. پس از توقیف این روزنامه٬ علی جنتی٬ وزیر ارشاد٬ و محمدرضا صادق٬ مشاور روحانی٬ از این حکم دفاع کرده بودند. جنتی با دفاع از توقیف این روزنامه گفته بود که بهار در طول یک سال گذشته چند تذکر کتبی گرفته بود و به آنها توجه نکرده بود و “طبق قانون هر نوع مطلبی که در مطبوعات قید شود و بخواهد مسائل مذهبی و یا اختلافات قومی و نژادی را دامن بزند بر اساس قانون با آن برخورد میشود”.
از سوی دیگر یکی از همکاران روزنامه بهار نیز همان زمان با اشاره به موضعگیری مسوولان دولتی٬ به روز گفته بود که “موضعگیری این دوستان عجیب بود. اما از آن عجیب تر خوشحالی برخی مسوولان دولتی از جمله آقای صادق از این تعطیلی بود. امروز خبری شنیدم مبنی بر اینکه آقای صادق امروز در جمعی نتوانسته بود خوشحالی خودش را از این تعطیلی پنهان کند. موضوعی که واقعا درکش سخت است”.
محمدرضا صادق٬ مشاور رسانهای حسن روحانی٬ درباره روزنامه بهار چنین گفته بود: “بررسیهای لازم در حال انجام است و طبق قانون با متخلفان برخورد خواهد شد. در صورت اثبات اهداف مغرضانه از سوی روزنامه مذکور طبق قانون اساسی برخوردهای لازم با آن صورت خواهد گرفت. بررسیها همچنان ادامه دارد و هنوز نتیجه دقیقی از اهداف افراد متخلف به دست نیامده است. دولت متعهد به رعایت قانون است و در برخورد با روزنامه مذکور نیز قانون اساسی رعایت میشود”.
روزنامهنگاران دیگری نیز معتقد بودند دولت روحانی در دفاع از روزنامه بهار٬ کوتاهی کرده است: “شما ترکیب هیات نظارت بر مطبوعات را در نظر داشته باشید: از ۷ نفر عضو این هیات چهار نفر وابسته به دولت هستند٬ یک نفر مجلس یعنی آقای مطهری٬ می ماند دو نفر: نماینده قوه قضاییه و و نماینده حوزه علمیه قم. بنابراین اگر بنای دولت بر عدم توقیف بود٬ میشد چنین رایی صادر نشود. اما به نظر می رسد که دولت چنین بنایی نداشت چرا که فکر می کنم این بار هم دولت همچون قضیه آقای توفیقی مرعوب فشار تندروها شده بود”.