نه تحریم نه جنگ! تکلیف چیست؟

نویسنده

tahlil.jpg

برزو درآگاهی ‏

‏ ‏

ایران توانست از زیر بار تحریم فرار کند، اما نتوانست آخرین مجمع عمومی سازمان ملل را بدون ‏تصویب قطعنامه پشت سر بگذارد.


شورای امنیت سازمان ملل آخرهفته گذشته به دلیل امتناع ایران از توقف غنی سازی اورانیوم، یک ‏قطعنامه نمادین را علیه آن کشور به تصویب رساند. غنی سازی یک گام کلیدی برای پیشبرد انواع ‏خاصی از برنامه های تسلیحات هسته ای است، هرچند می تواند در تولید سوخت انرژی هسته ای هم ‏به کار گرفته شود.


این قطعنامه پنج پاراگرافی ضمن تأکید بر مفاد سه قطعنامه قبلی این شورا که روی هم سه مجموعه از ‏تحریم ها علیه ایران را اعمال کرده اند، از این کشور خواست «بدون درنگ» به خواسته های سازمان ‏ملل گردن بگذارد.


البته معلوم است که ایران مات و مبهوت شده است.


دفتر ایران در سازمان ملل این اقدام هماهنگ را «تأسف آور» و یک «اقدام غافلگیرکننده ناخوشایند» ‏برای تمام دنیا خواند. ایران سطح همکاری های خود با آژانس بین المللی انرژی هسته ای را از امروز ‏کاهش داد تا یادآوری کند در صورت اعمال چنین فشاری، آنها نیز می توانند بازوی ناظر هسته ای ‏سازمان ملل را دور از حریم خود نگاه دارند.


اما در قطعنامه جدید از تحریم های تنبیهی سخت و مورد علاقه آمریکا و اسرائیل خبری نبود. با ‏درنظر گرفتن حضور روسیه مجهز به حق وتو که حتی احتمال تصویب تحریم های ناچیز را نیز رد ‏کرده بود، دسترسی به همین قطعنامه نیز تصدیقی بود بر سیاست جلب رضایت همه طرف ها از سوی ‏دولت بوش که در واقع در اولین سال دوره کاری این دولت مطرح شده بود.


در این مسیر، ملاحظات و فعل و انفعالاتی نیز وجود دارد. همه اروپائی ها از لزوم ادامه گفتگو با ‏ایران در یک جبهه متحد سخن می گویند. واقعیت این است که آنها هنوز به انجام معادلات گسترده ‏تجاری با ایران مشغول اند. شرکت عظیم توتال فرانسه و شرکت او ام وی اتریش در بین بزرگترین ‏سرمایه گذاران در کنفرانس درشرف برگزاری اکتشاف گاز ایران جای دارند.


شرکت لبنیات دنن فرانسه در قالب سوپرمارکت کارفور به فعالیت در ایران مشغول شده است. کارفور ‏نظیر فروشگاه های زنجیره ای وال مارت آمریکا است، با این تفاوت که غرفه فروش پنیر در آن بسیار ‏گسترده تر است.


ضمنا نباید از یاد برد که شرکت های ماشین سازی اروپائی نظیر رنو، پژو و بی ام و نیز در ایران ‏حضور بلامنازعی دارند. ‏

اینطور به نظر می رسد که جنگ کلامی در آخرین ماه های عمر دولت بوش فروکش کرده باشد. ‏روزنامه گاردین هفته گذشته به نقل از منابع ناشناخته گزارش داد دولت بوش جلوی هرگونه حمله ‏اسرائیل به ایران را سد کرده است.


احتمالاً تصمیم دولت بوش در استقرار پایانه پیشرفته ردیاب موشکی در اسرائیل، تصویر بهتری از ‏سرنوشت همه این فعل و انفعالات را به نمایش می گذارد.


صرفنظر از نقطه نظر فعلی دولت بوش وهر دو نامزد ریاست جمهوری آمریکا و رهبران اروپائی ‏مبنی بر «غیرقابل قبول» بودن یک ایران مجهز به سلاح هسته ای، به نظر می رسد غرب و ‏اسرائیل در حال آماده سازی چهارچوب های لازم برای همزیستی با ایرانی هستند که احتمالاً در آینده ‏به قابلیت هسته ای دست پیدا می کند.‏

منبع: لس آنجلس تایمز- 29 سپتامبر -2008 ‏