محبوبه نیکنهاد
روز گذشته انتخابات هیات رئیسه دائم مجلس هشتم برگزار شد و علی لاریجانی در اتفاقی بیسابقه، بدون حتی یک رای مخالف به ریاست مجلس برگزیده شد. با این حال این رایگیری به اولین وزنکشی سیاسی بین طیفهای درون این مجلس نیز تبدیل شد؛ به طوری که آرای رؤسای فراکسیون اکثریت و اقلیت مجلس هفتم، توجه ناظران سیاسی را جلب کرد.
در جلسه علنی رو یکشنبه مجلس، با توجه به عبور تعداد نمایندگانی که اعتبارنامه آنها به تصویب رسیده بود از حد نصاب، طبق آییننامه رایگیری برای انتخاب هیات رئیسه دائم مجلس برگزار شد. این رایگیری باید روز شنبه انجام میشد، اما به دلیل اعتراض عبداللهی نماینده اصولگرای ماهنشان به اعتبارنامه 18 نماینده تهران و 11 عضو هیات رئیسه موقت، مجلس به تشنج کشیده شد و رئیس موقت مجلس نیز انتخابات را برگزار نکرد.
با این حال همانطور که لاریجانی وعده داده بود، مشکل بدین صورت حل شد که نمایندگان معترض، اعتراض خود به اعتبارنامه عبداللهی را پس گرفتند و او نیز به مخالفت خود با اعتبارنامه نمایندگان تهران و منتخبان اصولگرایان برای هیات رئیسه پایان داد تا در نهایت با همان روشی که کوچکزاده، نماینده افراطی تهران، آن را ”گروکشی و هرزگی سیاسی” نامیده بود، مشکل حل شود.
با این حال عبداللهی پس از اعلام انصراف از اعتراض به اعتبارنامه نمایندگان تهران، به جمع خبرنگاران آمد و علت واقعی اعتراض به اعتبارنامه خود را سابقه مخالفت و انتقاد از دولت احمدی نژاد ذکر کرد. او همچنین در خصوص علت اعتراض فاطمه آلیا به اعتبارنامه خود ابراز بیاطلاعی کرد و گفت: “خانم آلیا می گوید من شما را نمی شناسم ولی یک سری اسناد به من داده شده که بر طبق آن اعتراض کردهام.“
در جلسه دیروز مجلس در مجموع اعتبارنامه 25 نماینده به تصویب رسید تا مجموع تعداد نمایندگان رسمی مجلس به 275 برسد. با این حساب هنوز به اعتبارنامه 12 نماینده مجلس اعتراض وجود دارد که کمیته تحقیق باید درباره آنها بررسی مقدماتی را انجام دهد تا در نهایت تکلیف موضوع در جلسه علنی مشخص شود.
نمایندگان بیاعتبارنامه
یکی از نمایندگانی که اعتبارنامه او مورد اعتراض است و باید بررسی بیشتری روی آن انجام شود، “حسین نجابت” نماینده اصولگرای تهران و عضو هیات رئیسه مجلس هفتم است که تایید نشدن اعتبارنامه او باعث تذکر احمد ناطق نوری در صحن علنی شد که معتقد بود: “اعتراض که روی یک پروندهای میگذاشتند، بدعت اشتباهی است که از دورهی اول گذاشته شده است و مظلومانه یک نفر از مجلس اخراج شد. در مجلس ششم هم مرحوم مطهر کاظمی اعتبارنامهاش تصویب نشد و موجب شد تا مجلس را ترک کند.“
دیگر نماینده مورد اعتراض، “فیروز سازدار” نماینده مرند و جلفا است که اعتراض به اعتبارنامه نجابت کار او بوده و در مقابل، اعتبارنامه او نیز مورد اعتراض حسین نجابت قرار گرفته است.
اعتبارنامه “سلمان خدادادی” نماینده اصولگرای ملکان نیز که دو هفته پیش به اتهام فساد اخلاقی بازداشت شده بود و به تازگی آزاد شده است، مورد اعتراض قرار گرفته و همچنان در مرحله بررسی قرار دارد و از هویت 9 نماینده دیگری که اعتبارنامه آنها زیر سؤال رفته است نیز خبری در رسانهها منتشر نشده است.
انتخابات هیات رئیسه و وزنکشی فراکسیونها
در جلسه دیروز مجلس، رایگیری برای انتخاب هیات رئیسه دائم نیز برگزار شد که اگرچه به نتایج جدیدی منجر نشد، اما ترکیب آرای ریخته شده به گلدانها از سوی ناظران سیاسی دارای معانی ویژه و جدیدی ارزیابی شد.
یکی از نکات عجیب رایگیری دیروز، این بود که علی لاریجانی برخلاف رایگیری قبلی برای هیات رئیسه موقت، این بار بدون حتی یک رای مخالف به ریاست مجلس انتخاب شد؛ امری که در مجالس گذشته بیسابقه بود. لاریجانی که حتی در رایگیری درونی فراکسیون اصولگرایان هم تنها 160 رای را به خود اختصاص داده بود و در زمان انتخاب به عنوان رئیس موقت مجلس نیز 11 مخالف داشت، این بار با 237 رای موافق و 22 رای ممتنع و بدون حتی یک مخالف به ریاست مجلس هشتم انتخاب شد.
اما برخلاف انتخاب بیهیجان رئیس مجلس، رایگیری برای دو نایبرئیس مجلس نتایج جدیدی را به دنبال داشت. در این رایگیری، همانند رایگیری برای هیات رئیسه موقت، ابوترابی به عنوان نایبرئیس اول و باهنر به عنوان نایبرئیس دوم انتخاب شد؛ با این حال رای باهنر از 167 رای به 126 رای تنزل پیدا کرد و در مقابل او، امیدوار رضایی – برادر دبیر مجمع تشخیص - با 106 رای، یعنی تنها 20 رای کمتر، از راهیابی یه هیات رئیسه ناکام ماند.
ناظران سیاسی کاهش شدید آرای باهنر در برابر آرای قابل توجه امیدوار رضایی را از اولین نشانههای قدرت گرفتن طیف اصولگرای منتقد دولت در مجلس هشتم ارزیابی میکنند؛ چرا که محمدرضا باهنر، رئیس فراکسیون اصولگرایان در مجلس هفتم و نماد حمایت از دولت در مجلس بوده است و امیدوار رضایی نیز یکی از چهرههای شاخص محافظهکار منتقد احمدی نژاد در مجلس بوده است.
نکته سیاسی دیگری نیز در رایگیری برای کارپردازان هیات رئیسه وجود داشت که در آن اگرچه سه اصولگرا با آرای 199، 191 و 148 به عنوان کارپرداز انتخاب شدند، اما محمدرضا تابش، رئیس فراکسیون اصلاحطلبان در مجلس هفتم نیز موفق شد 88 رای را به خود اختصاص دهد که نسبت به آرای این فراکسیون در مجلس هفتم، افزایش قابل ملاحظهای را نشان میدهد.
در انتخابات هیات رئیسه دائم، اصولگرایان به دلیل عدم تصویب اعتبارنامه نژادفلاح نماینده ساوجبلاغ و مهدوی نماینده ابهر، این دو نامزد منتخب خود برای حضور در هیات رئیسه به عنوان منشی و کارپرداز را کنار گذاشته و به جای آنها به ترتیب جاسم ساعدی و کوهکن را انتخاب کردند. با این حال ساعتی پس از رایگیری برای هیات رئیسه دائم، اعلام شد که اعتبارنامه این دو نیز به تصویب رسیده است.
با این حساب، همانطور که پیشتر هم اکثریت اصولگرای مجلس هشتم اعلام کرده بودند، آنها تمام کرسیهای هیات رئیسه را در اختیار خود گرفتند و هیچیک از نمایندگان متعلق به اقلیت یا حتی مستقل را به ترکیب هیات رئیسه مجلس راه ندادند.