در حالیکه مجمع روحانیون مبارز با اعلام حمایت از میرحسین موسوی آرایش اصلاحطلبان را روشنتر از قبل ساخت، جامعه روحانیت مبارز هنوز نامزد انتخاباتی خود را معرفی نکرده و برخی اخبار غیررسمی حاکی از آن است که این تشکل محافظهکاران روحانی تصمیم گرفته از احمدینژاد حمایت نکند. دیگر تشکلهای راست سنتی نیز همچنان در بلاتکلیفی به سر میبرند، تا جایی که دبیرکل موتلفه به شایعهسازیهای حامیان دولت واکنش نشان داده و حمایت این حزب از احمدینژاد را تکذیب کرده است.
هفته پیش دو عضو جامعه روحانیت مبارز به نامهای اکرمی و شجونی در مصاحبه با سایتهای خبری، مواضع متناقضی را به این تشکل محافظهکار روحانی نسبت دادند. اولی از تمایل روحانیت مبارز به نامزدی حسن روحانی سخن گفت، اما دومی تصریح کرد که جامعه روحانیت از احمدینژاد عبور نمیکند.
رسانههای حامی احمدینژاد و روحانی نیز هر یک جداگانه از حمایت جامعه روحانیت مبارز از نامزد مورد علاقه خود و مخالفت این تشکل با دیگری خبر دادند. روزنامه ایران از مخالفت اکثریت اعضای جامعه روحانیت با نامزدی حسن روحانی خبر داد، اما شهابنیوز و آفتاب از استقبال مصباحی مقدم و اکرمی از نامزدی حسن روحانی خبر دادند.
در پی این اظهارنظرهای ناهمساز، روابط عمومی جامعه روحانیت اطلاعیهای با امضای معاونت سیاسی این تشکل برای رسانهها ارسال کرد که در آن تاکید شده بود: “جامعه روحانیت مبارز در مورد کاندیداتوری جناب آقای دکتر روحانی تاکنون نفیا و اثباتا بحثی نداشته است و اساسا این ارگان فرهنگی سیاسی تاکنون تصمیمی در خصوص کاندیداهای ریاست جمهوری نگرفته است.“
این تنها موضعگیری انتخاباتی اصلیترین تشکل روحانی جناح راست تاکنون است و آنطور که در سایتهای خبری آمده، جلسه سه شنبه شب اعضای شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز نیز بدون هیچ نتیجهای به پایان رسیده است.
گرایش پنهان به موسوی؟
بلاتکلیفی و ناتوانی روحانیان محافظهکار از تصمیمگیری درباره انتخابات، در حالی همچنان ادامه دارد که در ماههای گذشته انتقادات متعددی از زبان دو چهره باسابقه این تشکل، یعنی ناطق نوری و حسن روحانی، علیه احمدینژاد و دولتش مطرح شده بود. مهدوی کنی، دبیرکل این تشکل محافظهکار نیز در چهار سال گذشته با موضعگیری در چند مقطع مختلف علیه دولت نهم، نشان داده که نظر مثبتی به محمود احمدینژاد ندارد.
در این حال سایت خبری “سلام” دیروز از قول یک مقام مسئول در جامعه روحانیت خبر داده که اعضای شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز در این دوره از انتخابات بنا ندارند از کاندیدایی خاص حمایت کنند، چه احمدینژاد و چه شخصی دیگری.
خبر این سایت همچنین به نکته غیرمنتظرهای نیز اشاره دارد که در صورت اثبات، میتواند بازتاب گستردهای در عرصه سیاسی داشته باشد. مقام مسئول در جامعه روحانیت به سایت “سلام” خبر داده که: “جامعه روحانیت مبارز در انتخابات دهم ریاست جمهوری ویژگی های یک رئیس جمهور مناسب را برای کشور اعلام میکند که با اندکی تامل مشخص میشود که گفتمان ما نزدیک به گفتمان مهندس موسوی است. تک تک اعضای این تشکل نظر مثبتی نسبت به میرحسین موسوی دارند اما بنا به بعضی مسائل صلاح نمی بینند که به طور رسمی اعلام حمایت کنند.“
مصطفی تاجزاده، عضو مرکزیت احزاب مشارکت و مجاهدین انقلاب، نیز دیروز در اظهاراتی مشابه به خبرگزاری گفت که: “تشکلهای رسمی اصولگرا اجازه حمایت از مهندس موسوی را نخواهند داشت، با وجود این معتقدم به دلیل نگرانی از وضع موجود و تداوم مدیریت دولت نهم، بخش قابل توجهی از اصولگرایان به صورت پنهانی به موسوی رأی خواهند داد.“
این فعال اصلاحطلب در شرایطی به “اجازه نداشتن” راستگرایان برای حمایت از میرحسین موسوی اشاره میکند که رهبر جمهوری اسلامی در اولین روزهای سال جدید صراحتا گفته بود از هیچ کاندیدایی در انتخابات ریاستجمهوری حمایت نخواهد کرد، رای خود را به کسی نخواهد گفت و حمایتش از اقدامات دولت فعلی نیز به معنای حمایت انتخاباتی نیست.
استعفا و فعالیت انتخاباتی
هرچند احمدینژاد و حامیانش فعالیتهای انتخاباتی خود را از مدتها پیش آغاز کردهاند و انتشار چند کتاب و توزیع رایگان محصولات کشاورزی و اقلام تبلیغاتی، و در آخرین اقدام استعفای دیروز هاشمی ثمره، همگی نشان از این واقعیت دارد، ولی طیفهای محافظهکار با وجود فرصت سه هفتهای تا آغاز ثبت نام، هنوز درباره حمایت از احمدینژاد یا یک نامزد دیگر تصمیم نگرفتهاند و آنطور که گزارشهای نه چندان پنهانی نشان میدهد، اختلافها علاوه بر شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز، به مرکزیت اصلیترین گردهمایی محافظهکاران سنتی یعنی جبهه پیروان امام و رهبری نیز راه یافته است.
نشانه آشکار این موضوع، مصاحبه دیروز “مریم بهروزی” دبیرکل تشکل اصولگرای جامعه زینب است که در آن احتمال به صحنه آمدن چهرههای جدید راست و حتی نام آنها مطرح شده است. بهروزی گفته است: “در صورت کاندیداتوری افرادی مثل آقایان ولایتی و باهنر و ناطق نوری و قالیباف قطعا معادلات بین اصولگرایان بهم خواهد خورد.“
وی همچنین از جلسات فشرده جبهه پیروان با جامعه روحانیت و جامعه مدرسین در قم خبر داده و تاکید کرده که این جلسات همچنان ادامه دارد. با این حال این فعال حزبی راستگرا اذعان کرده که احمدینژاد قصد دارد خود را یک نامزد مستقل معرفی کند و هرگونه ارتباط با احزاب اصولگرا را نیز انکار کند.
اما برخلاف اظهارات مریم بهروزی، “قاسم روانبخش” سردبیر نشریه پرتو که به عنوان ارگان طیف مصباح یزدی شناخته میشود، دیروز در مصاحبهای به تجمع بیش از 100 نفره راستگرایان اشاره و ادعا کرد که نمایندگان احزاب و گروههای اصولگرا در قم برای حمایت از احمدینژاد میثاق بستهاند.
با این حال ساعتی بعد، محمدنبی حبیبی این ادعا را تکذیب کرد تا نشان دهد که بلاتکلیفی راست سنتی هنوز ادامه دارد. دبیرکل موتلفه به ایلنا گفت: “موتلفه در هیچ جلسهای که مصوبه آن میثاق برای حمایت از احمدی نژاد باشد شرکت نکرده است. تصمیم نهایی جبهه پیروان خط امام و رهبری نیز هنوز قطعی نشده است و احتمالا تا هفته آینده اعلام خواهد شد.“
تنها سه هفته تا زمان ثبت نام نامزدها برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری دهم فرصت باقی است. اما برخلاف جناح اصلاحطلب که با حضور موسوی و کروبی و اعلام حمایت احزاب مختلف این جناح از نامزد مورد ترجیح خود، جناح چپ فضای انتخابات را شفاف کرده است؛ در جناح مقابل هنوز هیچ خبری از شفافیت نیست و هنوز هیچ احتمالی درباره سوگیری انتخاباتی اصولگرایان را نمیتوان قطعی دانست.