فشاربرروی مطبوعات از جمله احضار، توقیف، تهدید و محاکمه نشریه ها وخبرنگاران ومدیرمسئولان بیش از گذشته افزایش یافته است. ناظران سیاسی سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی محمد حسین صفار هرندی مبنی براین که “باید تکلیف مقوله مطبوعات اجاره ای روشن شود” را در همین راستا تلقی می کنند.
صفار هرندی در سخنان خود تاکید کرده که “متاسفانه با پدیده ای روبه رو هستیم که نوعی نابسامانی را دراین زمینه [“اجاره ای” بودن نشریه ها] گواهی می دهد… انصاف نیست که چنین اوهامی در اطراف کار جامعه مطبوعاتی ما که جامعه تراز و قطب فرهنگی هستند، شکل گیرد و چنین اتهامی به آن ها وارد شود که به قصد سوداگری وارد این حرفه شده اند”.
هدف: اعتماد؟
در تحریریه روزنامه اعتماد این شایعه مطرح است که یکی از مخاطبان اصلی وزیر ارشاد و فرهنگ اسلامی روزنامه اعتماد است که سرمایه گذار اصلی آن خدابخش تلقی می شود. روزنامه اعتماد، احتمالا تحت همین شرایط نامطمئن بود که بعد از تعطیلات نوروزی، ضمیمه آگهی خود را که روزانه 16 و این اواخر 24 صفحه بود تعطیل کرد.
در خبری مرتبط، سایت نوروز اخیرا نوشت که هیأت نظارت بر مطبوعات مستقر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اقدامی جدید کار بررسی افراد شاغل در تحریریه نشریات را در دستور کار خود قرار داده است.
یک عضو این هیأت گفته است که هیات نظارت بر مطبوعات براساس مطالب منتشر شده در آنها، با بررسی افرادی که در این نشریات مشغول به کار هستند تذکرات لازم را به مدیران مسئول خواهند داد. قبلا نیز قاضی مرتضوی به دلیل اشتغال روزنامه نگارانی چون احمد زید آبادی به برخی روزنامه ها تذکر داده بود، به نحوی که بعد از راه انداری مطبوعات جدید، ترس از تعطیلی روزنامه، منجر به عدم دعوت از زید آبادی در روزنامه های مختلف می شد.
دستگیری، دادگاه، لغو مجوز
دستگیری مسعود رفیعی طالقانی روز یک شنبه 25 فروردین ماه در تهران که نامبرده خبرنگار سرویس سیاسی روزنامه فرهنگ آشتی از جمله دیگر موارد افزایش فشار بر جامعه مطبوعاتی است. سایت انجمن صنفی خبرنگاران ایران با ذکر این خبر می افزاید که مأموران منزل این روزنامهنگار را پس از بازداشت مورد بازرسی قرار دادهاند و با گذشت بیش از یک هفته از بازداشت رفیعی طالقانی، مسئولان دستگاه قضایی تا کنون در خصوص دلایل بازداشت این روزنامهنگار، توضیحی ارائه ندادهاند.
اخبار دیگری حاکی از مقدمه چینی برای برخورد با نشریه “شهروند امروز” به سردبیری محمد قوچانی دارند. اخیرا، مدیرمسئول هفتهنامه “شهروند امروز” به دادسرای کارکنان دولت احضار شد. وکیل هفتهنامه ”شهروند امروز” اتهامات مطرح شده در این پرونده را “نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی” بر مبنای شکایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد و موضوع شکایت شاکی پرونده مربوط را به انتشار مطلبی درباره گسست بین کردها و ترکهای ترکیه ذکرکرد. گفته می شود قوه قضاییه که روزنامه هم میهن را به سرعت تعطیل کرد این پیام را به طور غیر مستقیم به عطریانفر داده که نسبت به فعالیت تیم مطبوعاتی او حساس است.
از سوی دیگر، روابط عمومی دادگستری کل استان تهران روز دوشنبه اعلام کرد که رای دادگاه مطبوعات در مورد مدیران مسوول چهار نشریه سینمای امروز، خوب اندیش، کارو کارگر و صدای عدالت صادر شده که براساس آن هیات منصفه مطبوعات با اکثریت ارا مدیر مسئول نشریه سینمای امروز را مجرم شناخته وبه اتفاق آراء مستحق تخفیف درمجازات ندانسته. این گزارش حاکی است که درمورد مدیر مسئول نشریه خوب اندیش نیز چنین حکمی صادرشده است.
در خارج از پایتخت نیز، مسوول واحد مطبوعات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد نیز به تازگی از لغو مجوز سه نشریه در این استان خبر داده که به دلیل عدم انتشار به موقع ومنظم لغو امتیاز شده اند.
در چنین شرایطی، ناظران سیاسی این سوال را مطرح می کنند که آیا وزارت ارشاد با توقیف 9 نشریه قبل از عید نوروز، برنامه خود را برای برخورد با نشریه های دیگر در سال 1387 اعلام نکرده است؟