مقامات لحن تبلیغات را آرام می‌کنند

نویسنده

» گزارش واشنگتن پست از جو انتخاباتی ایران

در شب‌های پیش از انتخابات سال 88 صدها هزار نفر از ساکنان تهران با هیجان ناشی از کپمین‌های انتخاباتی که کمتر کسی انتظارش را داشت به خیابان‌‌ها آمدند.

اما خیابان‌های پایتخت بزرگ ایران اکنون نشانی از برگزاری انتخابات در روز جمعه ندارد. پس از گذشت چهار سال از ناآرامی‌ها، مقامات سعی دارند مراسم تبلیغاتی را به حداقل برسانند و تمرکز را بر اتاق‌های نشیمن آرام ایرانی‌ها قرار دهند.

این تغییر در برنامه‌ریزی صدا و سیما نیز که وظیفه‌اش ایجاد شور برای شرکت در انتخابات است به چشم می‌خورد. این سازمان به جای برگزاری مناظرات دو نفره مشابه دوره قبل ترجیح داده مناظراتی به شکل میزگرد برگزار کند. امسال حتی نامزدها نیز نسبت به شیوه برگزاری مناظرات اعتراض کردند.

محسن رضایی، فرمانده پیشین سپاه پاسداران که برای بار دوم بخت خود را در رسیدن به ریاست ‌جمهوری آزمایش می‌کند درباره برخورد جدید گفت: “به نظر می‌رسد صدا و سیما از رویدادهای سال 88 که خیلی شدید شد، می‌ترسد.”

در سال 88 مناظره‌های بین احمدی‌نژاد، موسوی و کروبی را از دلایل اصلی ناآرامی‌های سیاسی آن روزها می‌دانند.

ده هزار نفری که در پارک‌ها و میدان‌های بزرگ تهران مناظرات را تماشا می‌کردند شاهد رد و بدل شدن اتهامات بین نامزدها بودند که شایعات آن مدت‌ها در کشور وجود داشت و موجب بروز گفتگوهایی میان مردم شد که پیش از آن وجود نداشت.

الهام، 28 ساله می‌گوید: “اصلا نمی‌شود با سال 88 مقایسه کرد. خیلی از مردم بخاطر چیزهایی که در آن مناظره‌ها دیدند در انتخابات شرکت کردند. حالا یکی از نامزدها در مناظره آخر به مردم التماس می‌کرد در انتخابات شرکت کنند. چهار سال پیش خود هیجان باعث شد مردم رای بدهند.”

تلویزیون ایران علاوه بر این مناظره‌ها، به هر نامزد شش ساعت اختصاص داد که هر کدام بتوانند برنامه‌های خود و زندگینامه و دستاوردهای قبلی خود را اعلام کنند.

در آخرین مناظره که جمعه پیش پخش شد، شکاف بیشتری بین هشت نامزد آشکار شد و رقبا فرصت یافتند تا در مورد مسایل امنیت ملی، از جمله برنامه هسته‌ای ایران حرف بزنند.

در آن جلسه علی‌اکبر ولایتی، وزیر خارجه اسبق ایران، سعید جلیلی، مذاکره‌کننده هسته‌ای این کشور را متهم کرد که در گفتگو با کشورهای غربی دستاوردی نداشته است. در مواجهه‌ای دیگر بین باقر قالیباف و حسن روحانی، که مذاکره‌کننده پیشین ایران بود، در مورد نحوه برخورد با ناآرامی‌های دانشجویی سال 82 درگیری لفظی پیش آمد.

عباس، 35 ساله می‌گوید: “من حدس می‌زنم سیستم می‌خواهد اکثر مردم در انتخابات شرکت کنند اما در عین حال نگران این هستند که هیجان زیادی تولید شود، چون مهار آن انرژی سخت است. به قول معروف مارگزیده از ریسمان سیاه و سفید می‌ترسد.”

برخی از شخصیت‌های سیاسی می‌گوید بروز ناآرامی پس از انتخابات منتفی است، زیرا روند تایید صلاحیت‌ها طوری بوده است که به کسانی که ممکن بود باعث ناآرامی شوند به رقابت‌ها راه نیافته‌اند.

علی مطهری، نماینده مجلس که منتقد شیوه برگزاری انتخابات است می‌گوید: “صدا وسیما طبیعتا پس از سال 88 از برگزاری مناظرات دونفره نگران بوده است، اما این ترس توجیه ندارد، چون این بار هیچ نامزدی مثل احمدی‌نژاد وجود ندارد.”

منبع: واشنگتن پست - 10 ژوئن