البرز محمودی ـ محمود سرابی
در روزی که نمایندگان مجلس به تعبیر حداد عادل “مثل دسته های گل” نشستند و رای دادند، علیرضا علی احمدی، وزیر پیشنهادی احمدی نژاد برای وزارت آموزش و پرورش با آرایی ضعیف انتخاب شد. علیاحمدی در روزی که بیش از چهل نماینده مجلس غایب بودند توانست با کسب 133رای موافق، 92 رای مخالف و 29 رای ممتنع، دهمین وزیر آموزش و پرورش ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی شود. پیش از وی، غلامحسین شکوهی، محمد علی رجایی، محمد جواد باهنر، علی اکبر پرورش، سید کاظم اکرمی، محمد علی نجفی، حسین مظفر، مرتضی حاجی و محمود فرشیدی این سمت را برعهده داشتند.
مجلس دیروز، سهشنبه به منظور بررسی برنامه و صلاحیت علیرضا علیاحمدی برای تصدی پست وزارت آموزش و پرورش و اخذ رای اعتماد از ساعت 8:25 و با حضور 197 نماینده آغاز به کار کرد. در آیین رای اعتماد به وزیر پیشنهادی ابتدا احمدی نژاد، رییس جمهوری در سخنان کوتاهی به معرفی وزیر پیشنهادی پرداخت. وی گفت: “در مجموع بررسیها، ما به برادری رسیدیم که ویژگیهای بیشتر و بهتری را برای تامین نظر دولت و مجلس در آموزش و پرورش به خود جلب کرده است.”
وی از علیرضا علیاحمدی به عنوان “فردی که در 27 تا 28 سال گذشته همواره در حوزه تعلیم و تربیت و فرهنگ قدم برداشته است”، نام برد و افزود: “گرچه ایشان امروز یک عضو هیات علمی با درجه دانشیاری و با تالیفات و مقالات فراوانی است، اما در طول 27 تا 28 سال گذشته همواره با نظام آموزش و پرورش مرتبط و در مقاطعی از عمر کاری خود مسوولیتهایی را در این سازمان عهدهدار بوده است. ایشان از روز اول با ستاد انقلاب فرهنگی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و در داخل دانشگاهها با نهادهای فرهنگی و در بیرون از دانشگاهها با ستادهای فرهنگی و نهادهای برنامهریزی و مدیریتی همکاری مستمر و مستقیم داشته است.“
پس از دفاعیات رییسجمهور، وقتی وی در جایگاه خود نشست، تعداد زیادی از نمایندگان به اطراف او آمدند بطوریکه رییس مجلس چند بار مجبور شد به نمایندگان تذکر بدهد تا به صندلیهای خود بازگردند و اجازه دهند وی به سخنان مخالفان و موافقان با وزیر پیشنهادی گوش دهد.
مخالفان وزیر پیشنهادی
اولین نماینده ای که به عنوان مخالف وزیر پیشنهادی سخن گفت، جعفر آیینپرست، نمایندهی مردم مهاباد بود.او در بخشی از سخنان خود تاکید کرد: ”اکنون بسیاری از معلمان برای جبران کسری هزینهی زندگی خود، به تدریس تماموقت، دو یا سه شیفته و حتی به مشاغل دیگر پناه بردهاند. به مطایبه گفته شده که قبلا معلمان گچی از کلاس خارج میشدند، ولی هماکنون، گچی وارد کلاس میشوند. آیا آقای وزیر پیشنهادی برای این مشکلات راه حلی دارد؟”
ابوالفضل کلهر، نماینده شهریار نیز با گرفتن بخشی از وقت آئین پرست، در مخالفت با وزیر پیشنهادی به موضوع “حلقه محدود مدیران” اشاره کرد و گفت: “از جمله برنامههای امیدوارکننده دکتر احمدینژاد در شروع و اعوان کار این بود که وعده کردند مدیریت را از چرخه هزار نفری که در دولتهای قبل دست به دست میشود، خارج کنند و در راستای تحقق کابینه 70 میلیونی فضا را برای استفاده از مدیران جوان و کارآمد فراهم کنند. اما جای تعجب است که دکتر احمدینژاد بعد از دو سال که مجلس شورای اسلامی به دکتر احمدی برای وزارت تعاون رای نداد، نتوانستند از جامعهای که 50 درصد کارمندان دولت را تشکیل میدهد یعنی قاطبه فرهنگیان و از بین معلمان عزیزی که بیش از یک میلیون و 100 هزار نفر کارمند در آموزش و پرورش که حداقل 25 هزار نفر فوق لیسانس و دکتر در آن مشغول به کار هستند، یک نفر را برای آموزش و پرورش انتخاب کنند.“
نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس تصریح کرد: “حتما مردم از ما سوال خواهند کرد که در این فاصله دو ساله چه اتفاقی افتاد؛ مجلس که به وی برای وزارت تعاون با وجود اهمیت آن رای نداد، امروز میخواهد وی را بر کرسی وزارت آموزش و پرورش بنشاند. استقلال خود را زیر سوال نبرید. من دیگر کاندیدا نیستم و باید امروز به دولت برگردم. منافع شخصی من اقتضاء میکرد امروز از دولت دفاع کنم البته از برنامههای خوب دولت همیشه دفاع کردهام؛ اما امروز دکتر احمدی نمیتواند منشا تحول و حل مسائل اساسی ما باشد که باید منشا تحولات در سایر بخشها باشد.“
اما مهمترین مخالف دیروز علی احمدی، حسن سبحانی، نماینده مردم دامغان و از جمله اصولگرایان مستقل مجلس بود. وی با طرح اینکه “وزیر پیشنهادی دنبال طبقاتی کردن آموزش و پرورش است” به برنامه های ارایه شده توسط وزیر پیشنهادی اشاره کرد و گفت: “این برنامه را که در یک مجله در اختیارمان قرار گرفته است، در روزهای گذشته، بارها و بارها ورق زدم و به دنبال پیدا کردن نسبت مفاهیم این برنامه با برنامههای کلان دولت بودم و به دنبال پاسخ به این سوال بودم که این برنامه پیشنهادی در مجموعه سیاستها و راهبردهای دولت چه جایگاهی دارد؟ از خود پرسیدهام که آیا رییسجمهور، خود این برنامه را خوانده است یا نه؟ نمیخواهم به این نتیجه برسم که نخوانده است، چراکه منطقا نمیتواند نخوانده باشد؛ اما هرچه میخواهم باور کنم که خوانده است به این باور نمیرسم.”
این عضو جریان اصولگرایان مستقل مجلس افزود: “همین که ادعا میشود که میخواهیم کاری کنیم که مظروف و ظرف با هم سازگاری ندارند، به معنای سردرگمی در شناخت مساله است و متاسفانه برنامه وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش، حاوی مجموعهای از این سردرگمیهاست. ”
نماینده مردم دامغان در مجلس ادامه داد: “در این برنامه آمده است که برداشت ناقص از اصل 30 قانون اساسی در مورد آموزش رایگان صورت گرفته و برنامه وی گرفتن تفسیر نوینی از اصل 30 قانون اساسی از مجمع تشخیص مصلحت نظام و مقام معظم رهبری است، من نمیدانم که مجموعه دولت و مجلس شورای اسلامی به این امر توجه کرده یا نه، وزیر پیشنهادی بر آن است که آموزش رایگان، موضوع اصل 30 قانون اساسی، بد تفسیر شده و از این پس آموزش یا نباید رایگان باشد یا به تمامی نباید رایگان باشد.”
او افزود: “این همان آموزش و پرورش طبقاتی است که ریشه و نمونه آن در مدارس غیرانتفاعی رها شده در بستر خصوصیسازی بیرویه دیده شد و آینده این مملکت را به لحاظ تصدی مشاغل مورد تهدید قرار داده است و حالا در دولتی که میخواهد عدالت را دنبال کند، 9 نوع مدرسه جدید پیشنهاد میشود. اجازه ندهید کسانی که نمیدانند یا کمتوجهی کردهاند که مفسر قانون اساسی مجمع تشخیص مصلحت نظام نیست، در راستای طبقاتی کردن آموزش و پرورش ایران فرصت پیدا کنند. ”
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه ما به طبیب احتیاج داریم، گفت: “ممکن است کسانی دکترا داشته باشند اما طبیب نباشند؛ نیاز آموزش و پرورش بهیار و پرستار نیست، طبیب حاذقی که مساله را بشناسد و بتواند آن را بدون طلب امکانات بیشتر مدیریت کند، نیاز است. ”
از جمله اظهارات نگران کننده علی احمدی طی چند ماهه اخیر، اعلام “جداسازی جنسیتی در کتب درسی دانش آموزان دختر و پسر و تدوین آن براساس ویژگی های جنسیتی و نژادی” بود که با واکنش های مختلفی در کشور مواجه شد.او همچنین از تلاش برای برنامه ریزی متفاوت تحصیلی میان دختران و پسران در آینده نزدیک خبر داده و اینکه: ”اگر تا دیروز در این زمینه غفلت صورت گرفته است، دلیل نمیشود که ما امروز این موضوع را نادیده بگیریم.“
احمدی در جلسه دیروز مجلس نیز ضمن دفاع از برنامه هایش، گفت: “دیگر دورانی نیست که بتوان رایگان تحصیل کرد”.
او همچنین در برنامه پیشنهادی خود چند شیوه برای اداره مدارس پیشنهاد کرد که از جمله آن “شرکت تعاونی مدرسه” است.
موافقان
بعد از سخنان مخالفان، باز تعداد زیادی از نمایندگان به دور رییس جمهور و چند وزیر همراهش حلقه زدند، به طوریکه حدادعادل مجددا ساعت 10:45 به خاطر شلوغی مجلس گفت: ”مجلس بیشباهت شده به مجلس”، و چند دقیقه را صرف نظم دادن به جلسه کرد.
پس از آن، محمد باقر بهرامی، رییس کمیسیون اجتماعی مجلس در موافقت با وزیر پیشنهادی سخن گفت. نماینده مردم اسدآباد در خانه ملت ادامه داد: “تاکنون چه کسی به عنوان سرپرست یک وزارتخانه تمام وزرای بعد از انقلاب را برای مشورت و استفاده از تجربیات گذشتگان جمع کرده بود؟” البته این نماینده مجلس اشاره نکرد وزیر پیشنهادی چگونه با دو وزیر ابتدایی جمهوری اسلامی که اینک در قید حیات نیستند گفتگو کرده است.
قربانعلی نعمتزاده، نمایندهی مردم قائمشهر و سوادکوه و همچنین کوهکن، نماینده مردم لنجان در مجلس از دیگر موافقان علی احمدی بودند. پس از این اظهارات، درحالی که همچنان حداد عادل به نمایندگان به خاطر حلقه کردن رییس جمهور تذکر می داد از علیرضا علی احمدی خواست تا به دفاع از خود بپردازد. علی احمدی برنامه از پیش اعلام شده خود را مطرح کرد و در انتها، ده دقیقه از وقت خود را نیز به احمدی نژاد داد. رئیس دولت نهم نیز ضمن سخنانی با تاکید بر اینکه پیام مخالفان را شنیده، گفت: “البته نگرانی آقای دکتر سبحانی به حق است که به سمت آموزش طبقاتی نرویم.” احمدی نژاد در عین حال هنگام دفاع از وزیر پیشنهادی خود خطاب به نمایندگان گفت: “شما برنامه های آقای احمدی را مبنا قرار ندهید مبنا همان برنامه دولت است که ادامه خواهد یافت”!
رییس مجلس پس از اظهارات رییسجمهور از احمدینژاد و مسوولان دولتی خواست تا جلسه را ترک کنند تا رایگیری برای وزیر پیشنهادی انجام شود. هنگامی که گلدانها بین نمایندگان میچرخید تا نمایندگان کارتهای رای خود را در آن بیاندازند، حدادعادل خطاب به نمایندگان گفت: ”مثل دسته گل بنشینید تا گلدانها را خدمت شما بیاورند.”
پس از پایان رایگیری، حدادعادل رییس مجلس اعلام کرد که از بین 258 نماینده حاضر در جلسه، علیاحمدی 133 رای موافق، 92 رای مخالف و 29 رای ممتنع، کسب کرد و علیرضا علی احمدی با آرایی هرچند ضعیف اما وزیر آموزش و پرورش شد.
وزیر پر داستان
علی احمدی دیروز در حالی به عنوان وزیر آموزش و پرورش از مجلس رای اعتماد گرفت، که بسیاری در گفت و گوهای درگوشی از پرداخت هدیه به حدود دویست نماینده مجلس سخن می گفتند. بر این اساس این گفته ها احمدی به برخی از نمایندگان “از محل بودجه آموزش و پرورش، پنج میلیون تومان به بهانه کمک به مراکز آموزشی و دانش آموزان نیازمند به برخی نمایندگان اختصاص داده است”.
یکی از نمایندگان مجلس در این مورد به “روز” می گوید: “نباید نام من را افشا کنید امابسیاری از نمایندگان مساله دریافت این رقم را تائید می کنند اما حاضر نیستند آن را فاش کنند”.
سخنان احمدی و برنامه های وی، همچنین نوع دفاع احمدی نژاد از این دوست قدیمی، در کنار قضیه هدیه 5 میلیون تومانی احمدی اعتراض بسیاری از نمایندگان را برانگیخت تا جایی که حدود سی نفر از نمایندگان عضو فراکسیون اصولگرایان که موضع خود را حمایت از وزیر پیشنهادی اعلام کرده بودند دیروز به وزیر پیشنهادی رای ندادند.از این رو آرای احمدی بسیار شکننده شد.