جرج جان
به گفته دیپلمات ها، چین در عین مخالفت با اعمال تحریم های سنگین تر شورای امنیت سازمان ملل علیه تهران، خود اخیراً اطلاعاتی راجع به برنامه هسته ای ایران در اختیار آژانس بین المللی هسته ای قرارداده است.
چین و روسیه به عنوان عوامل بازدارنده شورای امنیت، دائماً باعث تضعیف تلاش های ایالات متحده برای اعمال مجازات های سنگین تر علیه تهران به خاطر سرپیچی های این کشور ازقطعنامه سال 2006 شده اند.
به نظر می رسد تلاش چین درارایه اطلاعات به آژانس در بررسی برنامه مشکوک به تسلیحات هسته ای ایران ، بازتاب نگرانی فزاینده بین المللی از میزان صداقت جمهوری اسلامی در ادعا های خود باشد؛ ایران گفته است هرگزدر پی ساخت چنین تسلیحاتی نبوده است.
اطلاعات جدید توسط دو تن از دیپلمات های برجسته ای که از نزدیک شاهد کاوش های آژانس بین المللی درباره برنامه هسته ای ایران بوده اند، در اختیار خبرگزاری آسوشیتد پرس قرار گرفته است.
آژانس ، از سوی دیگر، از هرگونه ابراز نظری در این مورد خودداری کرده و دفتر نمایندگی ایران هم به تماس های گرفته شده دراین باره پاسخ نداده است.
دیپلمات ها گفتند پیوستن چین به سایر کشورهایی که اخیراً اطلاعاتی را برای بررسی برنامه هسته ای گذشته وحال ایران در اختیار گذاشته اند، غافلگیر کننده ترین خبر بوده است.
این دیپلمات ها که نخواستند نامشان فاش شود، به جاری شدن اطلاعات بیشتر به سوی نهاد ناظر سازمان ملل بر امور هسته ای، به دنبال جلسه معرفی رسانه ای آژانس برای 35 عضو شورای حکام، خبر داده اند. در آن جلسه، به اطلاعاتی اشاره شد که قبلاً از سوی برخی اعضا درباره برنامه تسلیحات هسته ای احتمالی ایران ارایه شده بودند.
یکی از دیپلمات ها گفت آژانس مراقب اطلاعات گمراه کننده و یا اطلاعات نادرستی بوده که برای متهم ساختن ایران تدارک دیده شده بودند. یک نمونه از این اطلاعات شامل آزمایش های مربوط به تکنولوژی انفجاری قابل استفاده در تهیه ابزار هسته ای بوده است.
این دیپلمات گفت درحالیکه به نظر می رسد این مدارک درست باشند، لیکن مسلم نبوده که این اطلاعات مربوط به ایران باشد.
اقدامات مشکوک ایران مربوط به ارتباط برنامه تسلیحاتی این کشور با برنامه هسته ای آن، که در جلسه ماه فوریه آژانس و نیز در گزارش آژانس درج شده اند، عبارت اند از:
- تبدیل اورانیوم به مواد انفجاری پرقدرت و طرح های ابزار بازگشت موشکی، که کلیه اقدامات مرتبط با آن توسط مقامات ونهادهای ایرانی انجام شده است.
- خرید تجهیزات با “قابلیت استفاده دوگانه” که قابلیت به کارگیری درهر دو برنامه غیرنظامی و نظامی را داشته اند.
- دراختیار داشتن یک گزارش 15 صفحه ای مربوط که به طرز تبدیل فلز اورانیوم به کلاهک جنگی .
سازمان امنیت ملی ایالات متحده سال گذشته گزارش داده بود که تهران تا سال 2003 بر روی برنامه تسلیحات هسته ای کار می کرده و این درحالی است که اسراییل و سایر کشورها معتقدند چنین اقداماتی از آن زمان به بعد همچنان ادامه یافته است.
منبع: واشنگتن پست، 2 آوریل