غزال آزادفر
کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه دیروز، چهارشنبه، به اعتصاب 50 روزه خود، با دادن مهلتی 20 روزه به مدیر عامل این شرکت پایان دادند.
کوروش، یکی ازکارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه به روز گفت که این تصمیم پس از وعده های یعقوب شفیعی، مدیر عامل این شرکت، مسئولین استان به کارگران، در جلسه اعضای هیات بازگشایی سندیکای کارگری هفت تپه اتخاذ شد.
وی گفت که مدیر عامل شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه به کارگران گفت که در صورت بازگشت به سر کارشان، پس از 14 روز چهار ماه حقوق معوقه آنان پرداخت خواهد شد.
به گفته کوروش، در مقابل، کارگران 20 روز مهلت دادند تا حسن نیت خود را نشان داده باشند،ضمن آنکه همان زمان اعلام کردند که به اینگونه وعده های تکراری باور ندارند، اما می خواهند حسن نیت خود را به مقام های دولتی و نیز افکار عمومی نشان دهند.
این کارگر شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه درباره وضعیت زندگی هزاران کارگر این شرکت و خانواده ها گفت که به دلیل پرداخت نشدن چهار ماه حقوق، بسیاری از کارگران اقدام به فروش وسایل خانه خود کرده اند تا بتوانند شکم خود و خانواده شان را سیر کنند. وی اضافه کرد که حتی برخی از کارگران و خانواده شان، تنها با نان، آن هم به طور خرید نسیه ای ارتزاق می کنند.
کوروش در خصوص وضعیت سندیکا گفت که کارگران با تمام قدرت از این نهاد دوباره متولد شده حمایت و پشتیبانی می کنند.
درهمین رابطه مهدی کوهستانی نژاد، مسئول آسیا و خاورمیانه کنگره کار کانادا، به روز گفت که تشکل های کارگری ذی ربط به زودی حمایت قاطع خود را از این اقدام هزاران کارگر شرکت کشت و صنعت هفت تپه اعلام خواهند کرد و به آنان یاری خواهند رساند تا بتوانند از ابتدایی ترین حق خود، یعنی زندگی شرافتمندانه، برخوردار شوند.
صدها کارگرشرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه، روز ۲۷ خرداد ماه، اعضای هیات بازگشایی سندیکای کارگری خود را انتخاب کردند. تشکیل سندیکا، یکی از خواسته های کارگران شرکت نیشکر هفت تپه در دو سال اخیر بوده است.
علیرضا ثقفی خراسانی، روزنامه نگار و عضو کانون مدافعان حقوق کارگران، در گفت و گو با روز، تشکیل سندیکا یا هر گونه تشکل کارگری را ضرورتی طبیعی می داند که کارگران ایران و جهان برای دفاع از حقوق صنفی شان به آن نیاز دارند.
او گفت: “کارگران ایران به این نتیجه رسیده اند که بدون داشتن تشکل نمی توانند به حقوق صنفی خود دست یابند، زیرا تجارب گذشته نشان داده است که پراکندگی شان باعث خواهد شد که کارفرما معمولا، پاسخ درستی به آنان و خواسته هایشان برای افزایش دستمزد و بهبود شرایط کار نداده است.“
آقای ثقفی خراسانی در عین حال، این نکته را مهم خواند که کارگران با تشکیل سندیکا می توانند از کمک و همیاری دیگر سندیکاها و تشکل های کارگری برخوردار شوند.
انتخاب اعضای هیات بازگشایی سندیکای کارگری این شرکت بزرگ کشاورزی و صنعتی که هزاران کارگر در آن مشغول به کار هستند، در شرایطی انجام گرفت که آنان و نمایندگان شان بارها برای این منظور با مقام های دولتی از جمله در اداره کار استان خوزستان گفت و گو کردند، ولی همواره با پاسخ منفی آنان روبرو شدند که به استناد به نظر مخالف وزارت اطلاعات ابراز می شد. اما این نظر فقط در مذاکرات عنوان نمی شد. برای مثال، پس از آنکه کارگران در جریان اعتصاب آبان ماه سال گذشته خود، نامه ای به مدیر کل کارخوزستان نوشتند و خواستار تشکیل این سندیکا شدند، نمایندگان کارگران همراه با روزنامه نگاری که اعتصاب را پوشش داده بود، توسط ماموران وزارت اطلاعت بازداشت شدند و چند ماه در زندان به سر بردند. در حال حاضر نیز آنان در انتظار نتیجه محاکمه شان در دادگاه انقلاب دزفول هستند.
آقای ثقفی خراسانی در زمینه مخالفت مقام های جمهوری اسلامی با تشکیل سندیکا توسط کارگران، گفت:«اینگونه مخالفت ها طبیعی اند، زیرا اینگونه تشکل ها از استقلال عمل برخوردارند و این موضوع، طبیعتا در جامعه ای که وضعیت تک صدایی در آن حاکم است و حکومتی وجود دارد که به مخالفان اجازه تشکیل حزب یا سازمان نمی دهد، مقبول مسئولان نیست.»
حمایت دو تشکل کارگری از کارگران هفت تپه
اقدام کارگران شرکت نیشکر هفت تپه برای بازگشایی سندیکای کارگری شان، از حمایت برخی از تشکل های کارگری در ایران را برخوردار بوده است. از جمله، اتحادیه آزاد کارگران ایران با انتشار بیانیه ای، این رویداد را پیشروی مهمی برای طبقه کارگر ایران در راستای برپایی تشکل های مستقل کارگری وآغاز دوره نوینی در تلاش برای ایجاد تشکل از سوی کارگران مراکز تولیدی و صنعتی ارزیابی کرد که باید مورد حمایت تمامی کارگران در سراسر ایران قرار گیرد.
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران نیز با انتشار بیانیه ای با تاکید بر این موضوع که کارگران با ایجاد تشکل های مستقل کارگری می توانند به کلیه حقوق صنفی خود دست یابند، نوشت: “کارگران زحمتکش طرح نیشکر هفت تپه بعد از تحمل سختی های بی شمار از جمله عدم دریافت حقوق ، دستگیری ، بازداشت ، اخراج از کار و بیش از 44 روز اعتصاب ، امروز به واسطه آگاهی و اتحاد و همبستگی توانسته اند با حضور بیش از 2000 نفر از کارگران با امضا و اثر انگشت ، اولین هیات بازگشایی سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه را تشکیل و اعضای خودشان را معرفی کنند.“
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه اعلام کرد که همواره خود را در کنار کارگران هفت تپه می داند.