نادر کرمی
ابتدای این هفته با انتشار خبری تحت عنوان “نشست تجریش” در هفته نامه “شهروند امروز”، بار دیگر موضوع کاندیداتوری عبدالله نوری به عرصه رسانه ها کشیده شد. خبر جنجالی این هفته نامه البته پیش از این در محافل سیاسی و رسانه ای مطرح شده بود، اما کمتر کسی انتظار انتشار آن را داشت.
خبر حکایت می کرد که “هفته گذشته چهار نفر از چهار حزب و تشکل سیاسی ایران به جعفرآباد تجریش رفتند تا نشستی انتخاباتی با عبدالله نوری برگزار کنند. هدف، بررسی چگونگی حضور عبدالله نوری در انتخابات ریاستجمهوری سال آینده بود.” چهار نفر مذکور در خبر شهروند امروز عبارتند از: “احمد زیدآبادی، دبیرکل سازمان دانش آموختگان ایران، محمد عطریانفر عضو شورای مرکزی کارگزاران سازندگی و مدیرمسئول شهروند امروز، سعید حجاریان عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت و مصطفی تاجزاده عضو مشترک جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی”.
گرچه شهروند امروز مدعی شده است که این جلسه به دعوت دبیرکل سازمان دانش آموختگان ایران و درپی جمع بندی ادوار تحکیم وحدت بر سر موضوع کاندیداتوری عبدالله نوری برگزار شده، اما اخبار موثق حکایت از آن دارد که جلسه “دو هفته گذشته” که در منزل عبدالله نوری برگزار شد به دعوت شخص عبدالله نوری بوده و او با برگزیدن چهره های تحلیل گر چهار جریان متفاوت اصلاح طلبان خواسته است تا با جمع کردن آنها نظرات آنان را پیرامون شرایط انتخابات آینده بشنود.
دو مخالف، دو موافق
اما چنانکه در گزارش شهروند امروز از این نشست نیز آمده است به جز مصطفی تاجزاده سه نفر دیگر بر استفاده از پتانسیل عبدالله نوری تاکید کرده و به طور مشخص احمد زیدآبادی و سعید حجاریان نامزدی او را بر هر فرد دیگری از جمله سید محمد خاتمی ارجح دانسته اند. زیدآبادی در این جلسه تحلیل کرده که: “باید گفتمان جدیدی خلق کرد. گفتمانی نو که هم مورد پسند جامعه باشد ، هم شرایط داخلی و بین الملل را در نظر بگیرد . به همین دلایل، موضوع عبدالله نوری میتواند در دستور کار انتخاباتی اصلاحطلبان قرار بگیرد. “
حجاریان نیز شان نوری را حتی بالاتر از ریاست جمهوری دانتسه و گفته است : “نوری باید هدایت جنبش اصلاحات را بپذیرد و آن را رهبری کند. از این طریق، می توان منتقد فعال بود و در صحنه حضور داشت و با سازماندهی، خود را همیشه آماده به دست گرفتن قدرت نشان داد.” همان خواسته همیشگی حجاریان از خاتمی که هیچگاه برآورده نشد.
از سوی دیگر تاجزاده اعلام می کند گرچه با نامزدی نوری موافق است اما اگر خاتمی بیاید او بایستی اعلام کناره گیری کند.
عطریانفر نیز گفته است: “اگر خاتمی اعلام کند که در انتخابات حضور پیدا نمی کند با سه شرط می توان از نوری حمایت کرد:اول آنکه اتفاق جامعالاطرافی برای نامزدی او صورت بگیرد، دوم هزینههای سیاسی این انتخاب برآورده و بررسی شود که آیا آمادگی و پذیرش هزینه در میان اصلاحطلبان وجود دارد و سوم، هم نوری و هم اصلاحطلبان واجد یک برنامه مشخص و متمایز و البته کاملا واقع بینانه باشند”.
عطریانفر همچنین به این موضع تاجزاده که نوری را باید ذیل خاتمی تعریف کرد واکنش نشان داده و گفته است: ”نوری، خاتمی دیگر است. پس نباید او را فروکاست و ذیل خاتمی تعریف کرد، چراکه واجد صلاحیتهای ویژه است” موضوعی که البته یک بار دیگر در گفتگوی عطریانفر با سایت بنیاد باران به مدیریت خاتمی هم مطرح شد و وی گفت: “آقای نوری هم سطح آقای خاتمی هستند”.
عبدالله نوری حضورش را نفی نکرده است
گرچه کیهان در شماره روزیکشنبه این هفته خود سریعا به خبر برگزاری چنین نشستی واکنش نشان داد و آن را”ماموریت ویژه اصلاح طلبان برای انصراف نوری از کاندیداتوری” نامید، اما احمد زیدآبادی روز گذشته در گفتگویی با خبرگزاری ایلنا با اشاره به تحلیل روزنامه کیهان از این جلسه گفت: “در این جلسه کسی تلاش نکرد آقای نوری را از کاندیداتوری منصرف کند”.
احمد زیدآبادی که اولین نفر از چهار شرکت کننده در نشست منزل نوری است که ضمن تایید برگزاری چنین نشستی در مورد مباحث آن سخن گفته، در ادامه افزوده است: “بعد از اینکه بحث انتخابات ریاست جمهوری و گزینه آقای نوری مطرح شد ایشان درخواست کردند ابتدا تحلیلی از شرایط صورت بگیرد تا مشخص شود چهرهها و گروههای مختلف اصلاحطلب چه تحلیلی از اوضاع دارند و آیا از این تحلیل کاندیداتوری آقای نوری بیرون میآید یا خیر؟”
وی تصریح کرد: “به نظر من آقای نوری کاندیدای یک شرایط خاص و استثنایی است و در ردیف سایر کاندیداهای اصلاحطلب قرار نمیگیرد و تا آن تحلیل خاص وجود نداشته باشد و بر آن اجماعی صورت نگیرد، کاندیداتوری آقای نوری موضوعیت نخواهد داشت”.
دبیرکل سازمان ادوار تحکیم وحدت افزود: “در صورتی که اصلاحطلبان احساس کنند باید تغییر نگاه داده و گفتمان جدیدی در عرصه اصلاحات مطرح کنند آقای نوری میتواند یکی از کاندیداهای بالقوه باشد”.
زیدآبادی همچنین در این گفتگو اظهار داشت: “سکوت چندین ساله عبدالله نوری از سر محافظهکاری یا عدم رنجاندن جناح محافظهکار نیست” بلکه این سکوت به این دلیل است که “اگر این سکوت را بشکند خیلی از دوستان اصلاح طلب میرنجند”.
وی با بیان اینکه “وقتی به آقای نوری مراجعه کردم و تحلیل خود را از حضور ایشان در انتخابات گفتم، ایشان گفت باید تحلیل سایر گروهها را هم بررسی کرد و اگر تحلیل آنها همان تحلیلهای سابق باشد قاعدتاً زمینه برای حضور من ایجاد نمیشود” نوع عملکرد و تاثیرپذیری اصلاح طلبان از کانونهای قدرت را از جمله انتقادهای نوری به اصلاح طلبان برشمرد.
این فعال سیاسی همچنین تاکید کرد: “عبدالله نوری حضورش را در انتخابات نفی نکرده اما این مساله مسکوت مانده است”.
زیدآبادی همچنین با اشاره به دیدار خود با محمد خاتمی به نقل از وی گفته است که “حضور یک رئیس جمهور بدون شکلگیری یک جنبش اجتماعی قوی در حمایت از وی، مفید نیست”. وی افزوده است: “آقای خاتمی با این رویه که عدهای بخواهند ایشان را تحت فشار برای بازی در یک زمین سخت به صحنه بیاورند و بعد با وضع موجود رهایش کنند تا ببینند چه پیش میآید، مخالف هستند”.