محمداسماعیل کوثری٬ نماینده مجلس و عضو پیشین سپاه پاسداران٬ از پیام آیتالله خامنهای٬ رهبر جمهوریاسلامی٬ به غربی ها در دولت دهم خبر داده؛ پیامی که به واسطه سعید جلیلی٬ محمود احمدینژاد و منوچهر متکی به سران این دولت ها منتقل شده است.
این نماینده مجلس٬ در گفتوگویی با وبسایت اصولگرای عصر ایران٬ گفته: “مقام معظم رهبری از طریق آقایان احمدینژاد و جلیلی و متکی، به غربیها پیغام دادند که اگر سوخت مورد نیاز ایران را تا دو ماه دیگر تحویل دادید، که هیچ؛ و گر نه ما خودمان این سوخت را تولید میکنیم”.
اشاره کوثری به گفتوگوهایی است که در سال ۲۰۱۰ و در زمان تصدی دولت احمدینژاد انجام شده بود. به گفته کوثری آن زمان “به آژانس نامه رسمی نوشتیم که سوخت رآکتور اتمی تهران را عوض کنید. آژانس این بار به آمریکا و فرانسه و روسیه نامه نوشت که سوخت مورد نیاز ایران را تامین کنید. اما این کشورها بازی راه انداختند. اینها دیدند که ما ۱۷۵۶ کیلوگرم اورانیوم غنیشده (سه و نیم تا پنج درصد) داریم، گفتند باید همه این اورانیوم غنیشده را به ما بدهید… بالاخره توافق کردیم که ۱۲۰۰ کیلو اورانیوم به آنها بدهیم در ازای دریافت سوخت. یعنی تا اینجا هم کوتاه آمدیم. وقتی گفتیم سوخت ۲۰ درصد را بدهید، گفتند ۱۲۰۰ کیلو اورانیوم را بیاورید استانبول”.
این نماینده مجلس٬گفته است که همین اتفاقها باعث شده است که آیتالله خامنهای٬ رهبر جمهوریاسلامی٬ نسبت به دولتهای غربی اطمینان نداشته باشد.
افشای این مساله که رهبر جمهوریاسلامی به شکل مستقیم در مذاکرات هستهای دخالت داشته٬ از آن جهت مورد توجه است که در سالهای اخیر اصولگرایان و حامیان جمهوریاسلامی تلاش کردهاند که وی را انتقادها نسبت به روند و نحوه مذاکرات٬ دور نگهدارند.
مسوولان مختلف جمهوریاسلامی در دورههای گوناگون - دولت خاتمی٬ دولت احمدینژاد و دولت روحانی - تلاش میکنند انتقادها از روند مذاکرات هستهای دردولت پیش از خود را تنها متوجه این دولت کرده و اشارهای به نقش آیتالله خامنهای در این مذاکرات نکنند.
کوثری٬ از جمله نمایندگانی است که اخیرا با ارسال نامهای خطاب به عزتالله ضرغامی٬ رییس سازمان و صدا و سیما٬ خواستار حضور منتقدان توافقنامه ژنو در این سازمان و مناظره با موافقان شده بود. این تفاضا البته با مخالفت رییس سازمان صدا و سیما مواجه شده بود.
وی پیش از این و پس از پایان دور اول مذاکرات ژنو٬ گفته بود که برخی از “مقامهای عالی” در جمهوریاسلامی٬ نسبت به این توافق انتقاد داشته و به همین دلیل٬ دستور به تشکیل شورایی ویژه برای نظارت بر مذاکرات هستهای دادهاند. شورایی که متشکل از رییسجمهوری٬ وزیر امورخارجه٬ رییس مجلس و رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس است.
در این مدت البته برخی دیگر از اصولگرایان نیز خبر از انتقادهای آیتالله خامنهای به توفق ژنو داده بودند. جواد کریمیقدوسی٬ عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس٬ در این زمینه گفته بود که آیتالله خامنهای در دیدار به سران سه قوه٬ گفته است: “از این متن تثبیت حق غنی سازی هستهای ملت ایران بدست نمیآید و این توافقنامه ابهامات زیادی دارد و علت این مساله این هست که تیم مذاکرهکننده بر حفظ حقوق هستهای پافشاری نکرده است. من فقیه هستم و سه بار این متن را خواندهام و از آن تثبیت حق غنیسازی هستهای بدست نمیآید”.
یک سایت نزدیک به اصولگرایان نیز اقدام به انتشار فایل صوتی سخنان محمود نبویان٬ از اعضای جبهه پایداری٬ کرده بود که در آن گفته که آیتالله خامنهای در دیدار با سران سه قوه٬ “انتقادهای اساسی” به توافقنامه ژنو وارد کرده و آن را مغایر استقلال ایران دانسته است.
ماه گذشته همچنین علیرضا زاکانی٬ نماینده مجلس٬ نیز خبر از آن داده بود که رهبر جمهوریاسلامی به تیم مذاکرهکننده ایران تذکر داده است: “اخیرا مقام معظم رهبری به تیم مذاکرهکننده تذکر دادهاند که در مذاکرات آتی، سطح مطالبات خودتان را بالا ببرید”.
آیتالله خامنهای٬ رهبر جمهوریاسلامی درباره مذاکرات با غرب گفته بود: “بعضی از مسئولین آن دولت و این دولت فکر میکنند اگر در موضوع هستهای مذاکره کنند مسئله حل میشود، در سخنرانی اول سال هم گفتم که من به مذاکره خوشبین نیستم و به جایی نمیرسد ولی مخالفتی هم ندارم”.
پیش از این و پس از بالا گرفتن انتقادهای اصولگرایان از توافق ژنو٬ حامیان دولت خبر از آن داده بودند که این مذاکرات با نظر رهبر جمهوریاسلامی انجام میشود. اکبر هاشمیرفسنجانی٬ رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام٬ در این زمینه گفته بود که “رهبری نظام هم قبل و هم بعد از مذاکرات، تیم دیپلماسی و کارهایشان را تایید کردند”.
حمید بعیدینژاد٬ معاون وزیر امورخارجه و مسوول دبیرخانه اجرای تفاهمنامه ژنو٬ در مصاحبه با ایرنا گفته بود که تمام روند و جزییات به اطلاع رهبر جمهوریاسلامی و بقیه نهادهای مرتبط میرسد٬ اما تیم مذاکرهکننده هرگز سخنی از این نمیگوید که “محورها و جزئیات توافق شده در جریان مذاکرات، جزء به جزء و یک به یک، نظر مقام معظم رهبری را داشته است”.
نشریه توقیف شده آسمان نیز٬ با اشاره تلویحی به محمد فروزنده٬ رییس بنیاد مستضعفان و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام٬ نوشته بود که “همان روزی که توافق ژنو صورت گرفت، همه چیز تمام شد”. به گفته فروزنده “توافق ژنو، مانند قرارداد ۵۹۸ است. نظام تصمیم به بستهشدن این پرونده گرفته است”.
این مساله بعدها مورد تایید برخی از اصولگرایان هم قرار گرفت. از آن جمله میتوان به محمدرضا باهنر٬ نایبرییس مجلس نهم٬ اشاره کرد که در یک سخنرانی٬ گفته بود که “خط اصلی را در مسائل هستهای رهبری میدهد”. به گفته باهنر به همین دلیل منتقدان نباید نگران عبور از خطر قرمزها باشند٬ زیرا “تیم مذاکرهکننده ما در خط نبرد قرار دارند و خط قرمزها نیز برایشان روشن است برخیها نگرانند که آنها در مذاکرات وعدههایی بدهند اما کلید ۲۰ درصد که دست آقای ظریف نیست چراکه آنها وعده میدهند و نظام باید آنان را عملی کنند بنابراین خط قرمزها رعایت میشود و آقای ظریف نیز همه این مسائل را میداند”.
این مساله مورد تایید محمدحسن ابوترابیفرد٬ دیگر نایبرییس مجلس هم قرار گرفته بود. وی در دیدار با حسین نوریهمدانی٬از مراجعتقلید نزدیک به اصولگرایان٬ گفته بود: “فعالیت تیم هسته ای و مذاکرات آن به طور کامل با نظر نهادهای کلیدی نظام، شورای عالی امنیت ملی و اشراف شخص رهبر معظم انقلاب هدایت می شود”.