امین رئوفینژاد
وزیر بازرگانی در پاسخ به سؤال نمایندگان در خصوص نقش دولت در گرانیها، خواستار جلسه غیرعلنی مجلس شد. میرکاظمی این درخواست را پس از آن مطرح کرد که در پاسخ اصرار نمایندگان تهران، مجبور شد به نقش اصلی تحریمهای بینالمللی در افزایش قیمتها اشاره کند. وی همزمان در جمع خبرنگاران، هرگونه گرانی کالاها در ماه رمضان را به کلی تکذیب کرد.
مسعود میرکاظمی، وزیر بازرگانی دولت احمدینژاد، دیروز به صحن علنی مجلس احضار شد تا به سؤال سه نماینده اصولگرای تهران درباره “گرانی برخی کالاها و همچنین دلایل واردات گندم، قطع یارانه پودرهای شوینده و آشفتگی بازار” پاسخ دهد.
وی در شرایطی مورد سؤال نمایندگان قرار گرفت که بر اساس آخرین گزارش رسمی بانک مرکزی، میزان تورم اقتصاد ایران به 27.6 درصد رسیده و کارشناسان پیشبینی کردهاند که نرخ تورم در نیمه دوم سال جاری از 30 درصد هم بیشتر میشود.
دولت احمدینژاد مدعی است که تورم جهانی، خشکسالی، افزایش قیمت نفت و برخی عوامل دیگر باعث گرانی شده، اما منتقدان مستقل و حتی اصولگرای دولت معتقدند که مهمترین عوامل مؤثر در افزایش مداوم تورم در سه سال فعالیت دولت نهم، سیاستهای اقتصادی دولت، بخصوص در زمینه افزایش نقدینگی، و نیز سیاست خارجی این دولت است که به تحریم اقتصادی ایران از سوی مجامع بینالمللی منجر شده است.
بدین ترتیب روز گذشته یکی از اعضای تیم اقتصادی دولت، وقتی در برابر سؤل نمایندگان در خصوص علت گرانیها قرار گرفت، اعتراف کرد که علت اصلی تورم، تحریم است. وی در عین حال خواستار غیرعلنی شدن جلسه مجلس برای بیان توضیحات بیشتر در این باره شد.
مقصر؛ تورم وارداتی یا تحریم
نادران، سروری و زاکانی در سؤال خود از میرکاظمی، به نقش سیاستهای غلط دولت نهم در بحرانهای اقتصادی و گرانی های اخیر اشاره کرده و تغییر نابجای تعرفهها، حذف نابجای یارانهها و واردات بیرویه و بیجا را از جمله عوامل افزایش قیمتها و آشفتگی بازار دانسته بودند.
میرکاظمی نیز در پاسخ به سؤال این سه نماینده، به بیان توجیهات متعددی درباره تغییر تعرفهها پرداخت و در این راستا به خشکسالی و افزایش قیمت جهانی نفت نیز اشاره کرد تا گرانیهای موجود را توجیه کند.
اما این توضیحات، مورد قبول پرویز سروری که به نمایندگی از دو نماینده دیگر صحبت میکرد، قرار نگرفت و وی بار دیگر پرسید: “بانک مرکزی تورم 20 درصدی را اعلام کرده که چهار درصد آن مربوط به واردات است پس بقیه تورم مربوط به چیست؟”
در اینجا وزیر بازرگانی مجبور شد به نقش تحریمهای بینالمللی در تورم و گرانیهای اخیر اشاره کند. وی خطاب به سروری گفت: “شما چند قطعنامه علیهتان صادر شده است؟ یک جلسهی غیر علنی بگذارید تا توضیح دهم که ریشههای گرانی در کجاست و آیا میتوان یک دستگاه را محکوم به گرانی کرد یا خیر؟”
قیمتها در ماه رمضان
هرچند میرکاظمی با درخواست جلسه غیرعلنی توانست از ادامه توضیحات به نمایندگان خلاص شود و کار را به جلسه غیرعلنی و توضیحات نهانی حواله دهد، اما خبرنگاران در بیرون از صحن علنی، او را رها نکردند و آنها هم به نوبه خود از علت گرانی ها در آغاز ماه رمضان پرسیدند.
وزیربازرگانی در پاسخ به این سؤال گفت: “در ماه مبارک رمضان هیچ افزایش قیمتی نداشتیم و حتی قیمت برخی کالاها رو به کاهش است!“
این سخنان، در حالی از زبان میرکاظمی مطرح شد که طبق گزارشهای متعدد رسانهها، قیمت کالاهای مصرفی مردم در آغاز ماه رمضان بین 50 تا 80 درصد افزایش یافته است. اما وزیر بازرگانی صرفا به افزایش قیمت مرغ، آن هم دو هفته مانده به ماه رمضان، اعتراف و در عین حال ادعا کرد که قیمت برخی کالاها کاهش یافته است.
این ادعای وزیر بازرگانی احمدینژاد با واکنش مکرر خبرنگاران روبهرو شد که از وی میپرسیدند این کالاهای ارزان در کجا عرضه میشود و یا کدام فروشگاهها آنها را به قیمت قبلی میفروشند؛ اما میرکاظمی به هیچکدام از این سؤالات پاسخ نداد و به سرعت جمع خبرنگاران پارلمانی را ترک کرد.
وی همچنین پیش از ترک خبرنگاران، آنها را به تحریک بازار متهم کرد و گفت: “اینکه مطرح میشود قیمت همه کالاها در ماه مبارک رمضان افزایش یافته، یک نوع تحریک بازار است و خواهش میکنم این مطالب را مطرح نکنید.“
لازم به ذکر است که با بالا گرفتن قیمتها در آغاز ماه رمضان، چند روز پیش احمد جنتی در نمازجمعه تهران از مردم خواست با گرانیها بسازند و بسوزند و صبر و تحمل پیشه کنند، حتی اگر وضعیت بدتر شود. غلامحسین الهام نیز در توجیه تورم موجود، ادعا کرد که: “تورم در کشورهایی که از رفاه بهتری برخوردار بودهاند، بیش از 100 درصد هم بوده است!” و خبرگزاری دولت (ایرنا) نیز در گزارشی به مناسبت هفته دولت، “کنترل تورم و مهار آن و جلوگیری از تزریق نقدینگی تورمزا به اقتصاد” را از جمله دستاوردهای دوران سه ساله دولت نهم خواند.