مارک کیوکیس – ابیگیل هوسلونر
به نظر می رسد آمریکایی ها در بغداد و واشنگتن از طرح نوری المالکی، نخست وزیر عراق، برای رسیدگی به اتهامات مربوط به دخالت ایران در امورداخلی عراق راضی نیستند. تا به حال، بسیاری از مقامات ایالات متحده توانسته اند دنیا را در این مورد متقاعد سازند. مدت هاست که این مقامات به انتشار اتهامات علیه ایران پرداخته اند و اصرار دارند که ایران با انتقال پول، تسلیحات و آموزش ستیزه جویان داخل کشورعراق، به پاشیدن بذر خشونت در آنجا مشغول است، با همه این اوصاف، دولت عراق - شاید هم به حق - هنوز متقاعد نشده است.
علی الدباغ، سخنگوی دولت عراق، در بغداد به خبرنگاران گفت: “ما مایلیم شواهد محکم در اختیار داشته باشیم و نه شواهد مبتنی بر ظن و گمان”. دولت عراق هفته پیش هیئتی را برای گفتگو با مقامات ایرانی درباره اتهامات مربوط به ارتباط این کشور با ستیزه جویان عراقی، به تهران فرستاد. جزئیات مدارک ارایه شده به تهران نامشخص باقیمانده است، اما مقامات آمریکایی نیز در بغداد و واشنگتن هیچ گاه به ارایه مدارک قاطع راجع به این اتهامات را برای متقاعد ساختن عموم نپرداخته اند. تهران هم در همین اوضاع و احوال اعلام کرده است که درباره امنیت عراق و توقف عملیات گروه های شیعه عراقی، به دورچهارم گفتگوها با نمایندگان ایالات متحده ملحق نخواهد شد. نیروهای آمریکایی در شهرک متشنج صدر در بغداد، به همکاری با ارتش عراق مشغول هستند.
ظاهراً اتهامات ایالات متحده علیه ایران، به حدس و گمان هایی مربوط می شود که از زمان شناسایی نوع جدیدی از بمب های جاده ای در سال گذشته به میان آمد. جنگ افزارهای نفوذی انفجاری موسم به ای اف پی، برای انهدام زره پوش های آمریکایی به کار گرفته می شود. همزمان با افزایش تلفات آمریکایی ها ناشی از کاربرد این تسلیحات، اتهامات مربوط به نقش ایران در ارسال آنها نیز بالا گرفت. در عین حال، هیچ مدرک قابل لمسی از ارتباط ایران با این سلاح ها در اختیار عموم قرار نگرفته است. مقامات ایالات متحده هیچ محموله ای از این سلاح ها را توقیف نکرده اند و دلایلی برای ادعاهای خود ارائه نداده اند.
در مقابل آمریکایی ها این موضوع را به کمک دلایل منطقی دیگری به عموم اعلام کرده اند: قسمت های مسی به کار رفته در سلاح های ای اف پی می بایست با دستگاه های پرس با وزن بالا ساخته شده باشند تا این سلاح بتوان کارکرد مطلوبی پیدا کند. آنها می گویند: چنین دستگاه هایی در عراق وجود ندارد و به همین دلیل می بایست در ایران تهیه شده و سپس به عراق فرستاده شده باشند. به هرحال این غیر ممکن نیست که چنین دستگاه هایی در عراق هم وجود داشته و در حال فعالیت باشند. بیش از یک سال است که سه شهر اصلی در جنوب عراق (بصره، کربلا و نجف)، بدون حضور چشمگیر نظامیان ایالات متحده به حیات خود ادامه داده اند. به عقیده مقامات آمریکایی، این سه شهر معبر انتقال تسلیحات به داخل عراق محسوب می شوند.
ضمناً آمریکا به متهم کردن تهران در تامین موشک برای ستیزه جویان عراقی برای استفاده دربرابر نیروهای آمریکا ادامه داده است؛ این موشک ها دراین اواخر برای حمله به مقردولت عراق در منطقه سبز تحت حمایت ایالات متحده استفاده شده است. مقامات آمریکایی می گویند مواد بدست آمده از موشک های فوق حاوی نشانه هایی ازعلائم ایرانی است، معذالک شواهد قابل لمسی از تولید آنها در ایران بدست نیامده است.
موضوع سوم در مجادلات ایالات متحده با ایران، به حضور طولانی مدت سپاه قدس- جناح شبه نظامی نیروهای مسلح ایران- مربوط می شود که به آموزش ستیزه جویان در داخل ایران و حمایت از فعالیت های آنان در عراق مشغول است. ایالات متحده بهترین شواهد خود را در این مورد ارایه داده است که به جزییات به دست آمده از یکی از دستگیرشدگان وابسته به حزب الله (لبنان) در تابستان 2007 مربوط می شود.
ایالات متحده با کنار هم گذاشتن همه این موارد، ایران را به فعالیت های شریرانه در عراق متهم ساخته و این چیزی است که الدباغ سعی داشت به خبرنگاران در بغداد بگوید. الدباغ گفت: “اگر معلوم شود این شواهد معتبر هستند، دولت آن راپیگیری می گیرد”.
به نظر می رسد در حال حاضر آمریکایی ها منتظر هستند تا دیدگاه دولت عراق نسبت به ایران تغییریابد. عراق کشوری است که نخست وزیر آن، نوری المالکی، و سایر رهبرانش به ایران به چشم یک دوست و نه یک بدخواه نگاه می کنند. دریاسالار پاتریک دریسکال، سخنگوی ارتش ایالات متحده در عراق گفت: “به نظر می رسد دولت عراق در حال فراهم آوردن ترتیبات رسمی برای گفتگو با ایران درباره دخالت هایشان است. این گفتگوها میان نمایندگان رسمی عراق و نمایندگان دولت ایران صورت می گیرد و به این ترتیب، هرگونه مدرکی بدست بیاید، به بحث گذاشته می شود.” او گفت: “ما موضوع را پیش کشیده ایم. حالا نوبت دولت عراق است که بر اساس نحوه تفسیرشان از حقیقت به این موضوع پرداخته و با دولت ایران به گفتگو بپردازند”.
منبع: تایم – 5 مه