سیاستمداران ساده‌اندیشی نکنند

نویسنده

safavilarijani.jpg

وحید ثابتیان

درحالی که انتظار می رفت با به تعویق افتادن دوماهه بررسی طرح تحریم ایران درشورای امنیت سازمان ملل، زمزمه های گوناگونی که ازاحتمال حمله به ایران سخن می گویند کاهش یابد، نگرانی ازحمله نظامی و بحث هایی مبنی بر چگونگی انجام چنین اقدامی درتهران وواشنگتن، همچنان ادامه دارد.

در همین ارتباط، رحیم صفوی فرمانده سابق سپاه در اظهاراتی از آمادگی آمریکا برای اقدام حمله نظامی درمنطقه خبرداده ولی گفته که ازنظر سیاسی ایالات متحده درشرایط چنین کاری نیست: “از نظر نظامی نباید ساده‌اندیشی کنیم. آمریکا با این نیروهایی که در منطقه دارد ظرفیت ایجاد مشکل برای ما را دارد؛ اما از نظر سیاسی توان باز کردن جبهه جدید جنگ برای آمریکا با توجه به مشکلاتش در عراق و افغانستان، وجود ندارد. به نظر من از نظر سیاسی و اقتصادی بعید است آمریکا به ایران حمله کند.”

صفوی همچنین تاکید کرده که نباید هشدارهای مرتبط با جنگ به نحوی به مردم منتقل شود که باعث ایجاد تنش شود. او با مقایسه شرایط کنونی با زمان قبل ازحمله عراق به ایران ازجدی بودن تهدیدات دشمنان کشور سخن گفته است: “حوادث امروز عراق و افغانستان و حضور آمریکا در منطقه را جدای از جنگ 8 ساله علیه ایران نپندارید؛ این‌ها در هم تنیده است و با هم ارتباط دارد. جنگ هشت ساله قابل پیش‌بینی بود و سپاه چندین بار به رییس‌جمهور وقت – بنی صدر – احتمال حمله‌ی عراق را گوشزد کرده بودم. اما بنی‌صدر در جلسه‌ای که حسین خرازی این امر را گوشزد کرد، گفت شما جوان هستید و نمی‌فهمید جنگ یعنی چه؟ اگر جنگی شروع شود روابط آمریکا و شوروی به هم می‌خورد و شوروی مایل به چنین کاری نیست، مساله‌ی جنگ هم به شما ربطی ندارد، شما بروید مساله‌ی کردستان را سامان‌دهی کنید و این در حالی بود که خود من طی حضورم در یکی از ارتفاعات مرزی، تجهیز و آماده‌سازی لشکر عراق را به چشم دیدم.”

فرمانده سابق سپاه سپس با اشاره به وضعیت تهدیدات خارجی گفته است: “یکی از عبرت‌های جنگ این است که نباید سیاستمداران و دستگاه‌های اطلاعاتی در مواجهه با دشمن ساده‌اندیشی داشته باشند. دشمنان ما قدار و زورگو و قدرتمند و عصبانی هستند و ما باید در برابر آن‌ها هوشیارانه آمادگی خود را حفظ کنیم. البته نباید این مسائل به بدنه‌ی جامعه انتقال پیدا کند تا باعث تنش شود؛ اما مسوولان باید هوشیاری داشته باشند. “

در هشداری دیگر در ارتباط با عواقب جنگ، علی لاریجانی دبیرشورای امنیت ملی، درمصاحبه ای با روزنامه فایننشال تایمز با هشدار به آمریکا گفته که حمله به ایران دست کردن درلانه زنبور خواهد بود. اوسپس با هشدار به اسراییل، که طی هفته های گذشته مقامات آمریکایی رابرای انتخاب گزینه نظامی موردفشارقرارداده است، تاکید کرده که اگر آمریکا می خواهد رژیم صهیونیستی را روی یک ویلچر ببیند، می تواند به ایران حمله کند.

در هفته های اخیر، گمانه زنی ها درخصوص حمله نظامی آمریکا واسراییل به برخی مراکز نظامی درکشور بالا گرفته است. برخی رسانه ها همچنین ازعزم جزم مقامات آمریکایی برای برخورد با آنچه دخالت ایران در تجهیز شورشیان درعراق نامیده شده خبرداده اند. در آخرین تحلیل ها دراین زمینه سیمون هرش نویسنده روزنامه نیویورکر که سال گذشته درمقاله ای با عنوان “برنامه ایران” به افشای برنامه های کاخ سفید برای مواجه نظامی باایران خبرداده بود درآخرین مقاله خود دراین نشریه با اشاره به تحولات اخیر درپرونده هسته ای ایران نوشته است که ایالات متحده با توجه به آنکه نمی تواند افکارعمومی ومتحدان خود را درخصوص برنامه هسته ای ایران وحمله نظامی به تاسیسات هسته ای قانع کند، حمله محدودتری را به مراکز نظامی ایران و به خصوص مراکز نظامی سپاه پاسداران در نزدیک مرزهای کشور در نظر دارد.

طی روزهای گذشته، کشورهای عضو دائم شورای امنیت به دلیل مخالفت جدی چین وروسیه از توافق بر روی قعطنامه سوم تحریم ایران باز ماندند و به ایران دوماه فرصت داده شد تا به قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل عمل کند. مهمترین درخواست قطعنامه های یاد شده تعلیق غنی سازی اورانیوم بوده است. علی لاریجانی صراحتا گفته که تعلیق به هیچ عنوان دردستور کارایران قرارنخواهد گرفت، اگر چه تلویحا ابراز داشته است که ایران برای گفت وگو برسر هرموضوعی درمساله هسته ای بازخواهد بود: “برنامه هسته‌ای ایران به مرحله پیشرفته ای رسیده است و ایران اکنون صاحب کنترل کامل فناوری لازم است و هیچ کس نمی تواند آن را از ایران بگیرد. نمی‌توان چنین موقعیتی را نادیده گرفت. من تعجب می‌کنم هنوز درباره تعلیق (غنی سازی اورانیوم) صحبت می‌کنند.”

اظهارات هشدار آمیز اخیر مقامات بلندپایه ایرانی درحالی بیان می شود که طی روزهای گذشته رهبرانقلاب فرماندهی سپاه و بسیج را یکی کرد و مقابله با تهدیدات داخلی را نیز به عهده این نیرو نهاد. فرمانده سپاه تصریح کرده بود که چنین اقدامی برای مقابله با تهدیداتی است که به قول وی هرروزپیچیده تر وگسترده ترازگذشته می شوند. جعفری فرمانده سپاه در این خصوص گفته بود: “همان طور که بارها رهبری تاکید کردند مسوولیت اصلی سپاه مقابله با تمامی تهدیدات از جمله تهدیدات داخلی بوده است ولی در استراتژی فعلی که از سوی رهبر انقلاب مشخص شده استراتژی راهبردی سپاه با آن سال ها فرق کرده است؛ بدین ترتیب که ماموریت اصلی سپاه در حال حاضر مقابله با تهدیدهای داخلی است و سپس در صورت تهدید نظامی خارجی سپاه به کمک ارتش خواهد شتافت… امروز همه تهدیدات با تنوع کارکردها خود را نشان می دهند. تهدیدات سیاسی، امنیتی و نظامی آن هم با رویکردهای جدید که این موضوع نشان از آن دارد که تهدیدات علیه انقلاب پیچیده و گسترده تر از گذشته شده، پس ما حق نداریم که آرام بنشینیم.”