تلاش برای تحمیل تحریم های جدید به ایران

نویسنده

un494.jpg

وزارت کشور آمریکا روز سه شنبه اعلام کرد که آمریکا و سایر قدرت های بزرگ، مشورت های خود را درباره تحریم های سازمان ملل که به دلیل سرباز زدن ایران از توقف غنی سازی اورانیوم صورت می گیرد، آغاز کرده اند.

شان مک کورمک، گفت که نمی داند چه زمانی این تحریم ها در شورای امنیت بررسی می شود “اما ما از هم اکنون مشغول گفتگو درباره مفاد آن هستیم.”

مک کورمک بدون اشاره به جزئیات اعلام کرد که مفاد تحریم ها در بحث های هفته گذشته نیکلاس برنز معاون وزارت کشور آمریکا، در سفرش به اروپا مطرح شده است.

شورای امنیت از ماه دسامبر گذشته، دوبار تحریم های جدیدی برای ایران درنظر گرفته و هربار فشار را بر روی این کشور افزایش داده است.

اما ایران بجای اینکه غنی سازی اورانیوم را به دستور سازمان ملل، متوقف کند، برنامه هایش را بسرعت گسترش داده است. غنی سازی اورانیوم یکی از اقدامات کلیدی است که برای تولید برق و ساختن بمب بکار گرفته می شود.

قطعنامه دوم سازمان ملل که در ماه مارس صادر شد، از برنامه های اتمی ایران فراتر رفت و قراردادهای صادرات سلاح توسط ایران را ممنوع و سرمایه های 28 شرکت و فرد ایرانی را بلوکه کرد که این موضوع شامل بانک دولتی سپه و فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب، می شد.

روز شنبه، سرپرست تیم گفتگو کننده ایران و رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، برای دور تازه گفتگو ها درباره برنامه های اتمی ایران، در لیسبون ملاقات خواهند کرد. آژانس خبری مهر رسما اعلام کرد که علی لاریجانی و خاویر سولانا در پایتخت پرتغال با یکدیگر دیدار خواهند کرد.

دفتر سولانا در بروکسل تاریخ و محل دقیق این دیدار را مشخص نکرد، اما مک کورمک به خبرنگاران گفت که این ملاقات انجام خواهد شد. آخرین دیدار لاریجانی و سولانا در روز 31 مه در شهر مادرید انجام شد.

مک کورمک گفت: “یکی از دلایل دیگر این دیدار امید داشتن به این نکته است که دولت و رژیم ایران تحلیل های متفاوتی را شروع کنند. مسلما، آنها منزوی تر از سال گدشته شده اند. پس ما از طریق آقای سولانا به گفتگو با ایرانی ها ادامه می دهیم و آنها را به یافتن راهی برای دادن پاسخ مثبت، ترغیب خواهیم کرد. ما قصد داریم راهی بیابیم که ایران از غنی سازی اورانیوم دست بکشد و فعالیت هایش را جوری ادامه بدهد که منجر به مذاکره بشود.”

یکی از مقامات عالی رتبه آمریکا به رویترز گفت که ما انتظار نداریم که دور بعدی گفتگوها به نتیجه برسد. ایران می گوید که برنامه های اتمی اش به فقط منظور تولید برق است، اما قدرت های غربی می گویند که ایران قصد دارد بمب اتم تولید کند.

باوجود اینکه مقامات رسمی آمریکایی بارها گفته اند که قصد دارند مسئله اتمی ایران را از طریق دیپلماتیک حل کنند، جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا، روز سه شنبه اعلام کرد که همه گزینه ها از جمله حمله نظامی به ایران مطرح است.

منبع: هاآرتص، 20 ژوئن 2007