فیلم دست دادن اصلاح طلبان به خطر انداخته است

نویسنده


رابرت تیت، تهران

موقعیت سیاسی محمد خاتمی، رئیس جمهور اصلاح طلب سابق ایران، با عکسی که از وی در حال دست دادن با یک زن که مغایر با قوانین اسلام است، به خطر افتاده است.

این عکس در جریان دیدار او از شهر اودینه ایتالیا در ماه مه گرفته شد و بعد از اینکه به وب سایت های محافظه کاران و یوتیوب فرستاده شد، باعث خشم تندرو ها در ایران شد. این عکس آقای خاتمی را در میان گروه کوچکی از زنان نشان می دهد که هیچ کدام روسری به سر نکرده اند و به نظر می رسد که او دارد با یکی از آنها دست می دهد.

آقای خاتمی که یک روحانی میانه رو است، اظهار داشت که این عکس تقلبی است و او با هیچ یک از زنانی که بعد از سخنرانی بدورش جمع شده بودند، دست نداده است. با این حال دوستانش می گویند که او از این انتقادات آزرده شده است و آنها معتقدند که این اتهامات برای خدشه دار کردن چهره او به عنوان یک اصلاح طلب، ساخته شده است. این حساسیت او باعث شد تا عده ای سووال کنند که آیا او میل دارد که وارد صحنه انتخابات مجلس که قرار است سال آینده انجام شود، بشود یا نه؟ رئیس جمهور سابق قصد داشت تا با گفتن این نکته که با وجود محبوبیتی که درمیان رای دهندگان لیبرال دارد، در انتخابات ریاست جمهوری در سال 2009 شرکت نخواهد کرد، از پاسخ به سووال طفره برود.

سعید لیلاز، تحلیلگر طرفدار اصلاحات می گوید: “این پیامی بود برای جناح راست، دولت و نظام و مضمون آن این بود- لطفا سعی نکنید چهره من را خراب کنید، من دیگرنمی خواهم برای شما مزاحمت ایجاد کنم”.

با این حال او نتوانست موج انتقادات را از بین ببرد. ماه گذشته، یک روحانی تندرو در شهر مقدس قم، خواستار خلع لباس آقای خاتمی شده. این درخواست همزمان با بود با هشتمین سالگرد سرکوب وحشیانه تظاهرات دموکراسی خواهی دانشجویان در سال 1999، که یکی از بزگترین شکست های خاتمی محسوب می شود.

روحانیون در نامه ای که به حوزه علمیه قم نوشته اند، تصویر دیگری از خاتمی را در دیدارش از شهر اودینه توصیف کرده اند که وی در کنار خبرنگار زن بی حجابی به شکلی “زننده” نشسته است.

اعلامیه هایی که در ان آفای خاتمی را محکوم کرده اند در حرم امام رضا در مشهد دست بدست چرخید و در پوستری که چهره اش خدشه دار شده بود، قبل از سخنرانی اش در شهر کاشان، پخش شد.

با وجود اینکه اسلام دست دادن زن و مردی که به هم محرم نیستند را قدغن کرده است، بعضی از مراجع شیعه اجازه داده اند که در موارد خاص و برای جلوگیری از بی حرمتی، این کار انجام شود. در سال های اخیر در ایران، با وجود قانون اسلامی کشور، دست دادن زن و مرد رایج است.

منبع: گاردین 3 اوت 2007