ان جیرن
دولت بوش که خود را پس از خشونت های اخیر عراق در رویارویی با ایران می بیند، روز سه شنبه گفت نبرد شیعیان ممکن است ایران را به تجدید نظر در متزلزل ساختن دولت تحت حمایت ایالات متحده در بغداد وادار سازد.
در یکی از جلسات سنا که با سوالات متعددی درباره تازه ترین خشونت های نظامی در عراق همراه بود، سفیر آمریکا در عراق گفت ایران دچار اشتباه محاسباتی شده است، و از آن کشور خواست تا به گفتگوهای مربوط به امنیت عراق بپیوندد.
رایان کروکر، سفیر ایالات متحده در بغداد گفت: “من فکر می کنم یک نفر باید در ایران این موضوع را مورد نظر قرار دهد که ایران در عراق تا کجا می خواهد پیش برود.” او اضافه کرد که اهداف طولانی مدت ایران “در بهترین حالت در گرو موفقیت حکومت و دولت فعلی عراق است.”
کروکر مدعی شد که” نظامیان وابسته به روحانی ضد آمریکایی – مقتدی الصدر- باعث رو گردانی بسیاری از عراقی ها از آن گروه و نیز کاهش اعتبار ایران شده است زیرا از نظر عراقی ها، این نظامیان از سوی ایران پشتیبانی می شوند.“
دستگاه دیپلماسی بوش مدت ها از گفتگوی مستقیم با ایران طفره رفت تا اینکه به درخواست دولت تحت حمایت خود در عراق برای برگزاری دیدارهای محدود موافقت کرد. کروکر و سفرای پیش از او در عراق در نشست های متعددی با همتای ایرانی خود شرکت کردند، اما کروکر گفت این جلسات به تغییر واضح در رفتار ایرانیان منجر نشده است.
پیشنهاد اخیر برای تجدید گفتگوها می تواند بیانگر این نکته باشد که از نظر آمریکایی ها معادله تغییر کرده است.
کروکر گفت: “دولت عراق در تلاش برای برنامه ریزی این دیدار است، و اگر آنها از عهده بر بیایند، ما آنجا خواهیم بود.“
کروکر و ژنرال دیوید پترایوس، فرمانده نظامی ایالات متحده در عراق، ایران را مسوول تامین مالی، تجهیز و آموزش جنگجویان شیعه ای دانستند که از سوی آمریکا “گروه های ویژه” نام گرفته اند. پتراوس گفت اغلب تسلیحاتی که در درگیری های اخیر توسط جنگجویان علیه نیروهای عراق و ایالات متحده استفاده شده اند، از ایران آمده اند.
صدر هم پس از توافقی که 30 مارس در ایران صورت گرفت، از جنگجویانش خواست از خیابان ها عقب بنشینند. اما این آتش بس، نظامیان را همچنان در حالت آماده باش و مسلح باقی گذاشته و در مورد تهدیدات بعدی وعده ی نداده است.
پترایوس به کمیته خدمات نظامی سنا گفت ایران ممکن است نقش برقرار کننده توافق میان قدرت ها را در پایان بخشیدن به درگیری ها بازی کرده باشد، اما این لزوماً به معنی یک برتری تاکتیکی نیست.
او گفت: “ایران در نهایت، آشکارا نقش یک واسطه را بازی کرد.” او گفت یک سوال بی پاسخ وجود دارد: ”اینکه آیا این کار به آنها قدرت بخشیده است و یا اینکه به آنها فهمانده است که اقداماتشان برای کشوری که قصد نفوذ در آن را دارند، نقشی تخریبی داشته است.“
ایران روز سه شنبه به حمایت علنی از دولت عراق پرداخت و حملات به منطقه سبز-مقر نخست وزیر عراق، نوری المالکی- را محکوم کرد و ازسرکوب شبه نظامیان شیعه در جنوب عراق پشتیبانی کرد.
در اوضاع پیچیده سیاسی عراق، المالکی شغل خود را مدیون مقتدی الصدر است، اما حالا این دو در مقابل هم قرار گرفته اند. در واقع المالکی عضو یک گروه سیاسی رقیب شیعه است.
طرفداران صدر اعتقاد داشتند مناقشه بصره برای تضعیف جنبش آنها پیش از انتخابات فصل پاییز در عراق تدارک دیده شده بود. آنها تاکید می کنند که رهبران گروه های رقیب شیعه یعنی مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق، المالکی را برای موضع گیری علیه آنها تشویق کرده اند.
مقامات عراقی و آمریکایی اعتقاد دارند که درگیری های بصره توسط گروه های تبهکار و نیز گروههای تحت حمایت ایران به راه انداخته شده است.
منبع: نیویورک تایمز – 8 آوریل