چند روز پس از دیدار رییس سازمان بینالمللی انرژی اتمی از ایران، حسین دهقان، وزیر دفاع ، گفت که دلیلی برای بازرسی مجدد آژانس از سایت پارچین وجود ندارد.
دهقان در جمع خبرنگاران گفت که “هیچ دلیلی برای دسترسی مجدد” به تاسیسات پارچین وجود ندارد، زیرا هیچ اتفاقی بعد از آخرین بازرسی” آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پارچین “رخ نداده است” که دلیل بازرسی مجدد از این تاسیسات باشد.
سایت پارچین در جنوب شرقی تهران،از جمله سایتهایی است که آژانس بینالمللی از سالها پیش به دنبال بازرسی از آن است، اتفاقی که به نظر میرسد تنها یک بار رخ داده است. مقامهای دولتی پیش از این نیز گفته بودند دسترسی به این سایت به دلیل نظامی بودن آن جزو تعهدات پادمانی نیست.
جمهوریاسلامی بارها هرگونه فعالیت هستهای در پارچین را رد کرده، اما همزمان اجازه بازرسی از این تاسیسات را را نیز به بازرسان بینالمللی نمیداد.
پاییز گذشته رضا نجفی - نماینده ایران در آژانس، گفته بود: “ما به آنها گفتیم برای دادن مجوز دسترسی به پارچین مشکلی نداریم، اما لازمهاش آن است که طرف مقابل تصویر روشنی از اهدافی که برای دسترسی به پارچین دارند، ارائه کنند”.
اردیبهشت ماه سال جاری بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، گفته بود که بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از مرکز لیزری لشکرآباد بازدید کردهاند.
سخنان دهقان به فاصله چند روز پس از دیدار یوکیو آمانو، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از تهران و دیدار با برخی مقامهای رسمی، از جمله حسن روحانی، رییسجمهوری، بیان شده است.
هفته گذشته رضا نجفی، نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سفر آمانو را در قالب “چارچوبی برای همکاری” دانسته و گفته بود که در سفر آمانو به تهران “انتظارات جمهوری اسلامی ایران در بالاترین سطوح به آژانس بین المللی انرژی اتمی منتقل خواهد شد”.
آخرین دور از همکاریهای فنی و کارشناسی ایران و آژانس در راستای “چارچوبی برای همکاری” که قرار است تا سوم شهریورماه به اجرا درآید با توجه به برخی اختلاف نظرها میان دو طرف درباره نحوه همکاریهای متقابل هنوز به اجرا در نیامده است.
در دور تازه مذاکرات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در اردیبهشت ماه سال جاری دو طرف در بیانیه ای اعلام کردند که هفت اقدام عملی انجام شده را مورد بررسی قرار دادند و بر سر پنج گام عملی بعدی میان خود به توافق رسیدند.
آژانس در سالهای گذشته مدعی است که بر اساس شواهد ماهوارهای، و پس از نصب کپسول انفجاری مخصوص، که بعد از ساخت در اراک در پارچین نصب شده، قبل از سال ۲۰۰۳ در آن محل به آزمایش شلیک نوترنی مبادرت ورزیده است. انجام این آزمایش اقدامی ضروری پیش از ساختن ماشه بمب اتمی محسوب میشود.