سارا مقدم
سه مرد روز پنج شنبه گذشته، 5 دی ماه 1387 در شهرستان مشهد سنگسار شدند که از میان این سه نفر، یک نفر توانست زنده بماند.
یک منبع آگاه در مشهد به سایت روز در این باره گفته است که روز پنج شنبه، حکم اجرای سه فرد در قبرستان بهشت رضای مشهد به اجرا در آمد. که یک نفر از این سه تن، به نام محمود م.غ. که تابعیت افغانی دارد، توانست خود را از گودال سنگسار بیرون بکشد و زنده بماند. اما دو تن دیگر در حین اجرای حکم به قتل رسیدند.
در ایران، برخلاف برخی کشورهای اسلامی دیگر، اجرای حکم سنگسار توسط مجریان حکومتی و به دلیل جرم زنای محصنه صورت می گیرد. جرم یکی از این سه فرد که هوشنگ خ. نام داشته است تجاوز به عنف و زنای با محارم عنوان شده است. اما هنوز خبر دقیق تری از چگونگی محکومیت دو فرد دیگر در دسترس نیست.
اجرای حکم این سه سنگساری، آمار اجرای احکام سنگسار در ایران را در دو سال اخیر به شش نفر رسانده است که از این شش نفر پنج نفر در حین اجرای حکم جان سپردند. نام سنگسار شدگان محبوبه، عباس.ح، جعفر ک. محمود م.غ، هوشنگ خ. و فردی دیگر است که نام وی هنوز عنوان نشده است.
طبق قانون مجازات اسلامی، شرایط اجرای حکم سنگسار در ایران به این ترتیب است که برای مردان گودالی که تا کمر فرد محکوم شده را در بر بگیرد کنده می شود و پس از قرار گرفتن وی در آن افراد، شروع به سنگ زدن به او می کنند. اگر این فرد بر اساس اقرار شخصی اش محکوم شده باشد، امکان نجات وی وجود ندارد و حتا پس از بیرون آمدن از گودال، به آن برگردانده خواهد شد. اما اگر فردی بر اثر شهادت شهود، محکوم به سنگسار شود، اگر بتواند خود را از گودال نجات دهد، جانش به او بخشیده می شود.
این مجازات طبق ماده83 قانون مجازات اسلامی برای افرادی ( زنان و مردان) که با وجود داشتن همسر، با فردی دیگر رابطه جنسی برقرار می کنند، صادر می شود.
اجرای حکم سنگسار این سه فرد اخیر در هفته گذشته، در شرایطی صورت می گیرد که سخنگوی قوه قضائیه در نشست مطبوعاتی خود در 15 مردادماه امسال از توقف کامل اجرای احکام سنگسار خبر داده بود. با این حال وی نیز دیروز، سه شنبه در کنفرانس خبری خود در پاسخ به خبرنگاری که از وی درباره حکم سنگسار صادر شده برای زنی به نام افسانه در شیراز پرسیده بود، در پاسخ به این جمله بسنده کرد که حکم سنگسار وی منوط به نظر قضات دیوان عالی کشور است. این در حالی است که پیش از این نیز خبر تایید حکم سنگسار این زن شیرازی در دیوان عالی کشور که روز 14 مرداد87 به تایید این دیوان رسید در سایت روز منتشر شده بود.
اگر چه در نشست خبری هفتگی دکتر علیرضا جمشیدی در تاریخ 15 مردادماه سال جاری، ایشان خبر از عفو دو تن از محکومان به سنگسار و تقلیل مجازاتشان به ده سال زندان و نیز تغییر حکم دو تن دیگر به شلاق دادند، اما نام این محکومان و خبر احتمالی آزادی شان در رسانه ها انعکاسی نیافت. اما مهمتر از آن وقوع سه مورد اجرای حکم سنگسار در هفته گذشته است که نشان دهنده این است که برخلاف همه آن سخنها و مصاحبه ها، سنگسار همچنان، مجازاتی قابل اجرا در کشور است.