امیرحسین لطیفی
با گذشت چهار روز از برکناری وزرای نفت و صنایع و معادن دولت احمدی نژاد، تغییر و تحولات ناگهانی مدیران موجی از انتقادات را برانگیخته است که یکی از بیسابقهترین آنها اظهارات روز گذشته هاشمی شاهرودی رییس قوه قضاییه در مخالفت با تغییر مدیران و وزیران بود. اما در همین حال و با آنکه سعیدلو معاون اجرایی احمدی نژاد تغییرات کابینه را پایان یافته دانسته است، بسیاری از رسانهها همچنان بر گمانهزنیهای قبلی خود مبنی بر امکان تغییر وزیر اقتصاد و رییس بانک مرکزی اصرار دارند.
منابع مختلف خبری در روزهای اخیر در حالی از احتمال جابجایی شیبانی، رییس بانک مرکزی و برکناری دانش جعفری، وزیر اقتصاد و دارایی دولت نهم خبر دادهاند که معاون اجرایی احمدی نژاد روز گذشته گفت: “درشرایط کنونی بحثی درباره تغییرات دیگر در کابینه مطرح نیست.” اما بهرغم انکار سعیدلو، یکی از سایتها خبر داده که دانش جعفری در روزهای اخیر در محل کار خود حاضر نمیشود و کارکنان این وزارتخانه استعفای وی را قطعی میدانند.
این احتمال در خصوص شیبانی رییس بانک مرکزی که از این هم پررنگتر است، به طوری که در محافل سیاسی حتی جانشینی مظاهری رییس کنونی بانک توسعه صادرات به جای وی نیز قطعی تلقی میشود. گفتنی است “روز” در هفتههای گذشته از جدی شدن احتمال این تغییر در کابینه احمدی نژاد خبر داده بود.
البته ناظران حق دارند گفتههای مسئولان دولت نهم و حتی نزدیکان احمدی نژاد درباره پایان این دور از تغییرات کابینه را نپذیرند، زیرا آنها به خوبی به خاطر دارند که دو ماه پیش از برکناری وزیر نفت نیز پرویز داودی، معاون اول احمدی نژاد گفته بود: “هیچ برنامهای برای تغییر وزیر نفت وجود ندارد!”
منتقدان تغییر ناگهانی کابینه
به رغم آنکه علی سعیدلو تلاش میکنند استعفای وزیران را کاملا طبیعی جلوه دهد و میگوید: “ممکن است در این مسیر از نظر اجرای کار مشکلاتی پیش آید و یا برخی خسته شوند و جایشان را به کس دیگری بدهند” و یا حداکثر آن را به “مصلحتسنجی توسط رئیس جمهور” احاله میدهد، تغییرات اخیر چندان هم بیسروصدا نبوده و انتقاداتی را در پی داشته است. از جمله شاهرودی رییس قوه قضاییه که تغییر مدیران و وزیران را باعث حل مشکلات دولت نمیداند و تعدادی از نمایندگان مجلس از این شیوه تغییر مدیران انتقاد میکنند.
انتقادات روز گذشته هاشمی شاهرودی که در همایش مسئولان دیوان محاسبات کشور سخن میگفت، از سوی ناظران سیاسی بیسابقه و غیرمنتظره ارزیابی شد. وی در این سخنان با بیان اینکه “تغییر مدیر و وزیر چیزی را عوض نمیکند و فقط فرصتها را از دست میدهیم” از شیوه مطرح شدن شعار مبارزه با فساد که “به بیانگیزه شدن مدیران منجر میشود”، نحوه برخورد با مدیران متخلف، بزرگ شدن دولت، وابستگی روزافزون به پول نفت، مسائل مطرح درباره ناکارآمدی نظام، سنگاندازی جلوی پای قراردادها و از دست دادن فرصتهای منطقهای به شدت انتقاد کرد.
علاوه بر رییس قوه قضاییه، نمایندگان مجلس نیز از تحولات ناگهانی در کابینه انتقاد کرده اند. احمد توکلی نماینده شاخص اصولگرا از جدیترین منتقدان تغییرات کابینه است که اظهارات معترضانه وی در فردای روز اعلام خبر این تغییرات، خشم سایتهای حامی احمدی نژاد را برانگیخت.
یکی دیگر از منتقدین، محمدحسین استکی نماینده اصفهان است که روز گذشته در خصوص ترمیم کابینه احمدینژاد گفت: “آنچه باید مورد توجه قرار گیرد آن است که عدم ثبات مدیریتی به کشور آسیب میزند و آمدن افراد جدید باعث میشود که سیاستهای وزیر قبلی نیمهکاره رها شود و در کارها وقفه ایجاد شود”. این عضو کمیسیون صنایع و معادن درباره برکناری وزیر صنایع نیز اینگونه خبر داد: “در جریان بخشی از اختلاف بودیم و در کمیسیون صنایع معادن نیز تلاش کردیم که کار به اینجا نرسد ولی اینگونه نشد. شخص رئیسجمهور با وزیران یاد شده اختلافنظر پیدا کرده بود”.
از سوی دیگر در حالی که رسانهها از احتمال معرفی محرابیان سرپرست کنونی وزارت صنایع برای این وزارتخانه و علی کردان معاون سابق اداری و مالی صداوسیما برای وزارت نفت خبر دادهاند، جهانبخش محبینیا، عضو فراکسیون اصولگرایان گفته است: “با توجه به نقش حیاتی وزارتخانههای نفت و صنایع، افراد جایگزین باید قویتر از وزیران قبلی باشند، چون دیگر فرصت هزینه کردن و ریسک کردن در این ردههای مدیریتی برای دولت وجود ندارد.”
اما با همه اینها سعیدلو باز هم اصرار دارد که: “اصل براین است که خدمتگزاری بهتری صورت گیرد که در این راه احتمال دارد افرادی مشکل داشته و یا خسته شده باشند و دلایل جابجاییهای اخیر میتواند سرعت کم کار و خستگیها باشد.” او میگوید احمدی نژاد “روزانه ۱۷ساعت کار مداوم دارد. هدف او و مجموعه دولت خدمترسانی بهتر به مردم است ودر این راه برخی تغییرات طبیعی است.”