در حالی که دوران ریاست ده ساله محمود هاشمی شاهرودی بر قوه قضائیه به زودی به پایان می رسد، مهدی کروبی نامزد معترض به نتایج دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، با ارسال نامه ای سرگشاده از وی خواسته تا در آخرین روزهای دوران مسئولیتش برای آزادی بازداشت شدگان وقایع اخیر اقدام کند. این چندمین بار است که کروبی به بازداشت معترضان به نتایج انتخابات اعتراض کرده و خواستار آزادی آنها میشود.
کروبی در این نامه که روز جمعه ۱۹ تیر ماه نوشته شده به انتقاد از شرایط حاکم بر ایران پرداخته و نسبت به ادامه این وضعیت هشدار داده است. او دراین نامه “حرکت مسالمت جوی مردم ایران” را قابل انتساب به خارج از کشور نداسته و بار دیگر ازمعترضان دفاع کرده است.
ملت حق خود را می گیرد
مهدی کروبی در این نامه با اشاره به قول مرحوم آیت الله نائینی که استبداد دینی را بدترین نوع استبداد می دانست و با تاکید بر اینکه “میزان رای ملت است” گفته با چنین اعتقادی بود که علی رغم وجود نگرانی ها نسبت به سلامت انتخابات در عرصه این انتخابات حضور یافته و مردم را نیز به حضور گسترده در این عرصه دعوت کرده است. اگر چه به گفته وی سرنوشت انتخابات به گونه ای رقم خورد که جمهوریت نظام زیر سوال رفت.
در بخشی دیگر از این نامه وی از انتخابات اخیر ریاست جمهوری به عنوان “ حماسه ۲۲ خرداد” نام برده و با اشاره به وقایع پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری و اعتراض مردم به آن آورده است: “مسئولان امر به جای پاسخگویی و اقناع معترضان به نتیجه انتخابات شروع به بازداشتهای دسته جمعی کردند و شبانه به خانه های مردم حمله و به تخریب وسایل نقلیه اشخاص پرداختند، حتی عده ای را ربودند، به حریم کوی دانشگاه حمله کرده و سینه دختران و پسران ایران زمین را با گلوله شکافتند.” او با اشاره به حضور لباس شخصی ها و یونیفورم پوشان بسیج و سپاه پاسداران و نیروی انتظامی در سرکوب معترضان به نتایج انتخابات از “تحمیل کودتای نظامی به کشور” سخن گفته است. پیش از این محمد خاتمی، رئیس جمهوری سابق ایران نیز حوادث اخیر این کشور را به “کودتای مخملین علیه مردم” توصیف کرده بود.
دبیرکل حزب اعتماد ملی همچنین در بخش دیگری از نامه خود با طرح پرسشهایی به مقام های جمهوری اسلامی هشدار داده که ملت زنده می ماند و حق خود را می گیرد: “عاملان و مسولان دولتی هم فرض که با خشونت و زندان و تهدید بخواهند موقتا این موج را خاموش کنند، ولی با آتش همیشه زیرخاکستر چه خواهند کرد؟ با این بحران مشروعیت داخلی و بین المللی خود چه خواهند کرد ؟ چرا فکر نمی کنند که دوره این روش ها به سر آمده است وملت ایران، ملت خمینی و یاران انقلاب اسلامی بالاخره نخواهند گذاشت نظام جمهوری اسلامی برآمده از خون دهها هزار شهید در غصب بماند؟ ممکن است که کروبی را هم به دیار فانی بفرستند اما ملت زنده می ماند و حق خود را می گیرد. من از مقامات دلسوز نظام می خواهم که اجازه ندهند که این روش ها که به زیان کشور و نظام است ادامه یابد.”
تا رییس قوه قضاییه هستید کاری بکنید
رئیس اسبق مجلس ایران در بخش دیگری از نامه خود، تشکیل کمیته تحقیق توسط مجلس و قوه قضائیه در مورد دستگیری های اخیر را گامی مثبت ارزیابی کرده و نوشته است: “تشکیل این کمیته از سوی شما معنایش این است که مسئولیت این کارها را نمی پذیرید و متوجه بخش های دیگری [در قوه قضائیه] می دانید که چندان در اختیار شما نیست اما می دانید که در هر صورت شما رییس قوه قضائیه هستید و نباید در روزهای پایانی مسئولیت خود اجازه دهید که در کارنامه تان چنین اتفاقاتی ثبت شود.” این کمیته که وظیفه رسیدگی به روند دستگیری ها وسرنوشت بازداشتیها را بر عهده دارد دو هفته پیش به دستور آیت الله شاهرودی و با عضویت ابراهیم رئیسی معاون اول قوه قضائیه، قربانعلی دری نجفآبادی دادستان کل کشور و مصطفی پورمحمدی رئیس سازمان بازرسی کل کشور تشکیل شده است. این در حالی است که بنا به گزارش های رسمی اکثر بازداشتشدگان حودث اخیر به اقدام علیه امنیت ملی متهم شده اند و کماکان در زندان به سر میبرند.
دبیرکل حزب اعتماد ملی در ادامه به نقض اشکار قانون اشاره کرده و افزوده: “شمار زیادی از بازداشت شدگان بیماران و حتی زنان باردار و شماری از آنان از مسئولین نظام در رده های مختلف طی دهه های اخیر بوده اند. و این در حالی است که هیچ کدام از آنان از حق قانونی انتخاب وکیل و مذاکره با او برخوردار نبوده و محل نگهداری اکثریت آنها برای خانواده های شان معلون نیست و حتی سلامت بسیاری از آنان هنوز برای وابستگانشان محرز نمی باشد. همه اینها موارد نقض آشکار قانون بوده و با اصول ۲۲، ۲۳،۲۴،۲۷، ۳۲، ۳۷، ۳۸و ۳۹ قانون و صراحت ماده ۱۲۵ قانون آیین دادرسی در تناقض است که توسط دولتمردان کنونی نقض شده و متاسفانه تاکنون واکنشی از سوی قوه قضائیه به نقض قانون نشان داده نشده است.”
مهدی کروبی درپایان این نامه به آیتالله محمود هاشمی شاهرودی، خواستار آزادی تمام بازداشتشدگان حوادث پس از انتخابات شد و اعلام کرد که دادستانی تهران به ابزاری جهت سرکوب معترضان قانونی به نتیجه انتخابات تبدیل شده است. وی در ادامه از رئیس قوه قضائیه خواسته که هرچه زودتر مشکل بازداشتشدگان را حل و فصل کند، چرا که پس از پایان دوران ریاست وی بر این قوه، عواقب غیرقابل پیشبینی زیادی در انتظار بازداشتشدگان است: “اگر تا زمانی که در این مقام حضور دارید برای پیگیری آزادی بازداشت شدگان اخیر اقدام عاجل نفرمایید ممکن است که مسئول جدید قوه قضائیه تا بخواهد مستقر شود و بر امور مسلط گردد و تا روند طبیعی نقل و انتقالات مدیریتی طی شود عده زیادی از این بیگناهان همچنان در بلاتکلیفی بمانند و حقوق شهروندان تضییع شود.”
در روزهای گذشته نیز سیدمحمد خاتمی نیز با ارسال نامه ای به هاشمی شاهرودی از وی خواست در روزهای آخری که در قوه قضائیه به سر می برد، زمینه آزادی نیروهای سیاسی، روزنامهنگاران و دانشجویان را فراهم آورد. همچنین در ۲۸ خرداد میرحسین موسوی و سیدمحمد خاتمی در نامه ای مشترک به آیت الله هاشمی شاهرودی از وی خواسته بودند تا نسبت به خاتمه دادن به وضعیت نگران کننده و تحریک آمیز و جلوگیری از برخورد خشونت آمیز با مردم و آزادی دستگیر شدگان اقدام کند.