امید معماریان
خبر برگزاری جلسه هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی ومهدی کروبی، که زمزمه های شکل گیری یک ائتلاف درمیان جریان دوم خرداد را افزایش داده، اردوگاه محافظه کاران را به واکنش واداشته است. پیش ازهمه احمد توکلی، رییس مرکزپژوهش های مجلس با موضع گیری نسبت به این خبر گفته جریان دوم خرداد پشت سراین سه روحانی “پناه می گیرد”. توکلی نگفته که جریان دوم خرداد برای چه پنام می گیرند ودرمقابل چه کسی.
روحانیون یاد شده، بخش های مختلفی ازجریان های سیاسی را نمایندگی می کنند وچنین ائتلافی می تواند توان جریان های اصلاح طلب وعمل گرا را درانتخابات آینده افزایش وآسیب پذیری شان را دربرابرحملات جناح راست که هم اکنون برهمه مراکز قدرت انتصابی وانتخابی تکیه دارند، کاهش دهد.
احمد توکلی، اقتصاددان معروف جناح دولتی درمجلس شورای اسلامی، باردیگرانگشت اتهام را متوجه جریان دوم خرداد کرده تا دراین زمینه گوی سبقت را ازبقیه برباید. او گفته است که اقدام اصلاح طلبان برای استفاده ازسه روحانی یاد شده، مبراکردن خود از تندروی ها وانحرافات سالهای گذشته دردوران بازسازی خود است: “یک جلوه ساختاری آن پناه گرفتن پشت سر سه روحانی سرشناس یعنی آقایان هاشمی رفسنجانی، سیدمحمد خاتمی و مهدی کروبی است. در این میان جناب آقای کروبی که در همان دوران نیز گاهگاهی علیه انحرافات فرهنگی و ارزشی دوم خردادیها میخروشید، با صراحت بیشتری موضع گرفته است و با چهرهای حاکی از طرد تندروها به تأسیس حزب اعتماد ملی و انتشار ارگان رسمی آن دست زده.”
توکلی درست درروزهایی که دولت عزم خود رابرای برخورد با رسانه های منتقد دولت جزم می کند، ازآغاز به کار جریان هایی رسانه ای اصلاح طلب که او آنها را “ضدارزشی” خوانده، سخن گفته تا بدین ترتیب مشخص شود که برنامه برخورد با رسانه های مستقل ومنتقد دولت، برنامه جمعی از اصول گرایان است که با نزدیک شدن به ایام انتخابات مجلس، درپوشش عناوینی مانند “جریان های ضد ارزشی” کلید می خورد. خط دهی برای برخورد با مطبوعات همزمان با ماجرای انتقاد روزنامه اعتماد از هزینه های دستگیری ملوانان انگلیسی وتاثیرآن برروی صنعت توریسم ایران، سرمقاله شدید اللحن روزنامه کیهان علیه مهدی کروبی وانتقادات توکلی وهمچنین اشاره برخی سایت های محافظه کار به نامه هشت ماه پیش غلامحسین الهام به دادستانی برای برخورد با رسانه های منتقد دولت وارد مرحله تازه ای می شود.
مصادف با خبرهایی که درخصوص دیدارهاشمی، خاتمی وکروبی منتشر می شود، سخنگوی جبهه پیروان خط امام ورهبری نیز از برگزاری جلسه میان محمود احمدی نژاد، حبیب الله عسگراولادی ومحمدرضا باهنر خبرداده است. او گفته که از جزییات این جلسه خبری ندارد: “اما نگاه کارشناسی من این است که اصولگرایان سعی میکنند با این دیدارها برای انتخابات مجلس هشتم به ائتلاف خوبی دست یابند و این جلسه در راستای این هدف
بوده است.”
سیدکمال سجادی افزوده است: “ما سعی میکنیم در انتخابات مجلس هشتم در عین داشتن خواستهای حزبی و گروهی، منافع اصلی اصولگرایان را هم مورد توجه قرار دهیم.” اوتاکید کرده که اصول گرایان نمی خواهند اتفاقی که درانتخابات خبرگان افتاد باردیگر برایشان درانتخابات مجلس شورای اسلامی تکرارشود.
این درحالی است که حمله روزنامه کیهان به روزنامه اعتماد وهمچنین شخص مهدی کروبی، که به روال جریان سازی های مطبوعاتی جناح محافظه کار می تواند آغازگرجدال تازه ای برای یک دست کردن فضای اطلاع رسانی باشد، با واکنش رییس سابق مجلس اصلاحات مواجه شد. او به ایسنا گفت: “بعد از رحلت حضرت امام خمینی (ره) همواره مورد تهاجم، کملطفی و حرمتشکنی جریاناتی که مشی اینجانب را در ادامهی خط امام(ره) و راه ایشان با سلیقهی خود در تضاد میبینند، بودهام. شخص بنده با این هتاکیها آشنایی کامل دارم. با توجه به اینکه در دفاع از نظام و انقلاب همواره راسخ بودهام و این راه را با فهم و درک از خط امام(ره)، انقلاب و اسلام تاکنون ادامه دادم قطعا اینگونه اتهامات خللی در ادامهی راهی که انتخاب کردم ایجاد نمیکند. ما تمایل داریم دوستان عزیزی که در ان روزنامه این هتاکیها را بر علیه ما مرتکب شدهاند در روزنامهی اعتماد ملی و سایر روزنامهها مطالب خود را چاپ کنند؛ چراکه ما بیدی نیستیم که با این بادها بلرزیم.”
نگرانی برخی محافظه کاران واعلام اینکه اصلاح طلبان پشت سرسه روحانی (رفسنجانی، خاتمی وکروبی) پناه گرفته اند عملا حاکی از آن است که موضوع ائتلاف نیروهای اصلاح طلب واستفاده از ظرفیت های افراد یادشده، عملا خشم جریان محافظه کار رابرانگیخته وازآنجاکه برنامه آتی این جریان سیاسی، برخورد با اصلاح طلبان به منظور جلوگیری ازورود دوباره آنها به مجلس شورای اسلامی بود، عملا چنین ائتلافی به تقویت موضع آنها منجر می شود.
به هر ترتیب، محمد سلامتی، دبیرکل سازمان مجاهدین اسلامی، درگفت وگو با خبرگزاری آفتاب گفته است که جلسه سران اصلاحات ادامه خواهد یافت. او استمرارچنین روشی را نتیجه ای بوده که درجریان انتخابات دور سوم شوراها به دست آمده است: “با توجه به تجربه مثبت انتخابات شوراها، برای انتخابات مجلس هشتم، هماهنگی و وحدتنظر و ائتلاف اصلاحطلبان یک امر ضروری است که با چنین نشستهایی تحقق پیدا خواهد کرد. اگر در جبهه اصلاحات در انتخابات مجلس هشتم همانند انتخابات دوره سوم شوراها ائتلاف شکل گیرد موفقیت اصلاحطلبان چشمگیرتر از انتخابات شوراها خواهد بود زیرا مردم حاکمیت جدید را تجربه کردهاند.”