مازیار رادمنش
غلامعلی حدادعادل سه شنبه شب در نشست هم اندیشی نخبگان اصولگرا در آن شرکت داشتند، بر ضرورت اتحاد اصولگرایان در انتخابات آینده مجلس تاکید کرد. حداد عادل با تشریح تفاوت های اصولگرایان و اصلاح طلبان، دفاع از اسلام سیاسی و مقاومت در برابر جریان غرب گرا و سکولار را مهمترین مشخصه و تکلیف اصولگرایان دانست و گفت: “برخی گروهها در سالهای قبل با حمایت مستقیم و صریح آمریکا قصد داشتند در ایران دین را از سیاست جدا کرده و جایگاه دین را به فرهنگ شخصی افراد تنزل دهند”. حداد عادل گفت: “برای ادامه روند موفقیت اصولگرایان و گامهای آینده، وحدت مهمترین نقش را ایفا میکند و در صورت عدم وحدت، آینده مناسبی را پیش رو نخواهیم داشت.” رئیس مجلس به نتایج انتخابات سومین دوره شورای شهر در تهران اشاره کرد و گفت: “در این انتخابات تلاشهای زیادی برای وحدت انجام شد، اما به هر دلیلی نتوانستیم و در نتیجه انتخابات خطر عدم موافقیت را احساس کردیم.” حداد عادلتاکید کرد: “باید قلمروهای جدیدی به اصولگرایی بفزائیم و این امر با بکار گرفتن اندیشه و زبان متفاوت امکان پذیر است. اما در نهایت این همکاری باید به کثرت آرای مردمی و نه کثرت کاندیداهای انتخاباتی ختم شود.”
غلامعلی حداد عادل کیست؟
غلامعلی حداد عادل در سال 1324 هجری خورشیدی در تهران بدنیا آمد. نام پدرش رضا بود و شغل آزاد داشت. وی در سال 1342 وارد دانشگاه تهران شد تا در رشته فیزیک درس بخواند. وی لیسانس خودش را در رشته فیزیک در سال 1345 گرفت و در همان سال برای ادامه تحصیل در همان رشته به دانشگاه شیراز رفت و در سال 1347 فوق لیسانس فیزیک را از بخش فیزیک دانشگاه شیراز گرفت. به نظر می رسید که حداد عادل که تازه 23 ساله بود، نیازهای روحی خود را در بخش فیزیک دانشگاه برطرف نکرده است، به همین دلیل نخست در سال 1348 وارد تحصیل رشته علوم اجتماعی دانشگاه تهران شد، اما یک سال بعد این رشته را رها کرد و دوره فوق لیسانس فلسفه را در دانشگاه تهران از سال 1349 آغاز کرد و موفق شد که دوره دکتری فلسفه خودش را هم در همان دانشگاه تهران در سال 1354 به پایان برساند. در این زمان وی تازه سی ساله بود.
فعالیت های پیش از انقلاب
حداد عادل از سال 1347 از سن 23 سالگی تدریس در دانشگاه ملی را آغاز کرد و پس از یک دوره که به دلیل فعالیت های سیاسی توسط ساواک از تدریس منع شد، از سال 1351 تا 1357 به تدریس در دانشگاه صنعتی آریامهر (شریف) پرداخت. وی همزمان با تحصیل در رشته فلسفه دانشگاه تهران به شاگردی دروس فلسفه آیت الله مطهری نیز مشغول شد و از طریق همین رابطه همزمان با وقوع انقلاب عضو کمیته همبستگی دانشگاهیان با مردم شد.
مشاغل اصلی پس از انقلاب
حداد عادل پس از انقلاب مدتی معاون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود، مدتی به عضویت شورای سرپرستی صدا و سیما درآمد، مدت ده سال مشاور وزیر و معاون وزیر و رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش شد، و چندی مدیرعامل بنیاد دائره المعارف اسلامی گشت.
اولین غیرروحانی که رئیس مجلس شد
حداد عادل در حال حاضر رئیس مجلس هفتم شورای اسلامی و اولین رئیس غیر روحانی مجلس است. در دوره گذشته نیز وی توسط محافظه کاران نامزد انتخابات مجلس شورای اسلامی شده بود که همراه با هاشمی رفسنجانی به عنوان تنها نامزدهای انتخاب شده محافظه کاران در مجلس وارد مجلس ششم شد. حداد عادل عضو شورای تشخیص مصلحت نظام، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، وی عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی (فرهنگستان سوم) است، وی پس از حسن حبیبی به ریاست فرهنگستان رسید، اما پس از آنکه به ریاست مجلس رسید، حسن حبیبی مجددا رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی شد. حداد عادل همچنین عضو شورای عالی فرهنگ و ارتباطات اسلامی است.
کتاب ها
حداد عادل به زبان های انگلیسی و عربی تسلط کامل دارد و تا کنون 17 کتاب درسی و 5 کتاب در حوزه های مختلف علمی منشر کرده است. عناوین مهم ترین کتابهای وی چنین است: «نظریه معرفت در فلسفه کانت، 1378»، « ترجمه تمهیدات امانوئل کانت، 1367»، « حج، نماز بزرگ، 1379»، « فرهنگ برهنگی و برهنگی فرهنگی، انتشارات سروش، 1359»، « نظارت علمی بر شش جلد دانشنامه جهان اسلام، زیر نظر حداد عادل، بنیاد دائره المعارف اسلامی، 1375»، « جدائی ها»، « درسهایی از قرآن، چهارجلد» وی همچنین بیش از ده کتاب درسی مهم در مقاطع مختلف درسی آموزش و پرورش را نیز تالیف کرده است.
مردی برای همه فصل ها
صادق قطب زاده که در همان سالهای اول انقلاب از تندترین مواضع انقلابی به آنجا رسید که عاقبت توسط دادگاه انقلاب اعدام شد، در مورد حسن حبیبی که سالها در فرنگ می زیست و پس از انقلاب در دوران هاشمی رفسنجانی به چهره دوم و مطبوع دولت هاشمی تبدیل شده بود، زمانی گفته بود: «حبیبی وقتی در پاریس بود، ماهها کار می کرد و یک قانون اساسی پیشنهادی تهیه می کرد، اما در عرض یک ساعت می توانستی همه آنچه نوشته بود را نقد کنی و او را نسبت به آن دچار تردید کنی.» شاید این نکته در مورد برخی از چهره های علمی و فرهنگی که وارد ساختار قدرت سیاسی کشور شدند، مصداق بارزی داشته باشد. حداد عادل از کسانی بود که شاید حتی اگر حکومت جمهوری اسلامی نیز برقرار نبود، در زمینه های دانشگاهی می توانست صاحب نام باشد، اما شاید همچون حسن حبیبی بازیگر خوبی برای بازیهای سیاست ایران نبود.
همزمان با روی کار آمدن احمدی نژاد، ملاقات حداد عادل با مقامات بلژیک به دلیل اعتراض وی به دادن سرویس شراب در مراسم لغو شد و دولت بلژیک اعلام کرد که ترجیح می دهد تا مناسبات رسمی خودش را اجرا کند تا بخاطر رئیس مجلس ایران، اصول و برنامه های خودش را تغییر دهد. حداد عادل پس از آن نیز یکی دو بار در سفرهای خارجی قربانی تغییر رویه ایران پس از احمدی نژاد شد. شاید به دلیل جایگاه رسمی حداد عادل بود که وی در سفری که در بهمن 85 در قونیه داشت، در وقایع پس از برخورد با دراویش در قم، در پاسخ به خانم خبرنگار ترکیه گفت: «ما در جمهوری اسلامی نه با تسنن مشکل داریم و نه با تصوف.» بی تردید حداد عادل می دانست که این سخن نادرست است، اما او پذیرفته است که یکی از مردان اول حکومت جمهوری اسلامی باشد.
حداد عادل پسری به نام فریدالدین دارد که مدتی معلم دبیرستان بود و چندی است که به مشاغل فرهنگی دیگر روی آورده است. وی دو دختر دارد. سید مجتبی خامنه ای پسر آیت الله خامنه ای داماد حداد عادل است.