”کتب درسی مدارس، دخترانه و پسرانه میشود.” بحث تفکیک جنسیتی و قومیتی کتابهای درسی که در بدو ورود علی رضا احمدی، وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی مطرح شده بود با اعلام این خبر از سوی وی وارد مرحله دیگری شد.
به گزارش ایلنا وزیر آموزش و پرورش اسلامی با تاکید بر اینکه تفاوتها و جنس دانش آموزان دختر و پسر باید در تالیف کتب درسی، لحاظ شود گفته است: “محتوای برخی کتب درسی دختران و پسران با توجه به شرایط جغرافیایی و زبان بومی باید متفاوت نگاشته شود تا تاثیر و اثربخشی لازم را داشته باشد”.
آموزش در دارالقران
علیرضا علیاحمدی که در همایش “بررسی و تبیین نگاشت اول سند برنامه درس ملی” سخن گفته،همچنین ضمن اینکه خواستار “آموزش کارامد” مربیان “درالقرآن ها” شد با بیان اینکه باید در برنامه درسی ملی کشور در زمینهآداب و سنن زندگی دانشآموزان عشایری، روستایی و شهری نگاه متفاوتی وجود داشته باشد، افزوده است: “این برنامه درسی ملی باید به گونهای اجرا شود که با تغییرات مدیریتی دچار دگرگونی و لغزش نشود.”
از زمان آغاز به کار دولت نهم،زمزمههایی پیرامون بازگشت به سیاست های انقباضی دهه شصت و جدایی جنسیتی در ادارات و مراکز دولتی به گوش میرسید. در راستای اجرایی کردن همین بینش است که مدیرکل تالیف کتب درسی آموزش وپرورش، علی ذو علم در گفت و گو با ایسنا می گوید: “برخی از کتابهای درسی ۱۰ تا ۱۵درصد تفکیک جنسیتی میشوند”.
البته به گفته این مدیر آموزش و پرورش تالیف کتابهای درسی مجزا برای دختران و پسران در دستور کار آموزش و پرورش نیست، اما به میزان ۱۰ تا ۱۵ درصد و بر اساس نیازسنجیهای صورت گرفته این تفکیک اجرا می شود.
او تاکید کرده است: “اعمال چنین موضوعی منوط به نیازهاست، برای مثال اگر زمانی آموزش و پرورش درصدد باشد که نیازهای دختران و پسران را به صورت مجزا در برخی دروس از جمله دینی ببیند، این امر مستلزم این است که کتب درسی این دو جنس در بخشهایی به صورت متفاوت نگاشته شود، نگارش کتب درسی کشور با توجه به نیازهای جنسیتی و قومیتی دانشآموزان، نیاز به کارشناسی دقیق دارد و اگرچه هنوز این موضوع به طور جدی مطرح نشده و به تصمیمگیری عملی و اجرایی نرسیده، اما ممکن است واقعا مورد نیاز باشد.“
حال در شرایطی که به نوشته منابع داخلی،مسوولان روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش دراین باره پاسخی نمی دهند و پاسخگوئی درباره این موضوع را به کنفرانس مطبوعاتی که “به زودی” برگزار خواهند کرد موکول می کنند، اما کارشناسان آموزش و پرورش نسبت به عواقب عملی شدن چنین طرح هایی ابراز نگرانی کرده اند. به ویژه اینکه این سخنان وزیر آموزش و پرورش سابقه دارد و او پیش از این نیز در همایش “برنامه درسی ملی” با اشاره به نیازهای متفاوت روحی، روانی و جسمی دختران و پسران درشرایط سنی مشابه گفته بود: “ضرورت دارد در برنامه درسی ملی و به تبع آن کتابهای درسی به این نیازها پاسخ داده شود. “
وی البته تاکید کرده بود که: “هدف هیچ کدام از این تغییر و تحولات ایجاد ممنوعیت و محدودیت برای خانمها نیست.“
در همین ارتباط فاطمه آجرلو، نماینده راستگرای مجلس و از حامیان دولت هم از محتوای کتابهای درسی آموزش و پرورش ایران به شدت انتقاد و آنها را مسبب “حذف دین” از زندگی آینده دانشآموزان ارزیابی کرده بود.
وی که مدتیست در ارتباط با عباس پالیزدار خبرساز شده، همچنین از بیتوجهی متون درسی در بیان نقش و موقعیت روحانیت در انقلاباسلامی انتقاد کرده و گفته است: “در برخی کتب درسی نقش میرزای شیرازی دراحقاق حق ملت و تاثیر سازنده امام خمینی درقیام 15خرداد به دست فراموشی سپرده شده شده است”.