پس از طرح سناریوی “جنگ جمعیتی” از سوی رییس سابق اداره سیاسی سپاه پاسداران، مشاور فرهنگی و راهبردی فرمانده کل این نهاد نظامی نیز از “کاهش جمعیت” کشور انتقاد کرده و با گفتن اینکه “اگر این روند ادامه پیدا کند به نقطه خطرناک میرسیم” تاکید کرده است که باید برای افزایش جمعیت “یک برنامه ۱۵-۱۰ساله اندیشیده شود” وگرنه در آینده اثری از نسل ایرانی در “کره خاکی” باقی نخواهد ماند.
محمدحسین صفارهرندی در جریان مراسمی تحت عنوان” در همایش سبک زندگی اسلامی با رویکرد افزایش جمعیت جامعه ایرانی” در شهر بروجرد گفت: “تا به حال ضرورت افزایش جمعیت در ایران به خوبی تبیین نشده است.امروز با محدودیت نسل مواجه هستیم، امروز به نقطه خطرناکی رسیده ایم که اگر این روند ادامه یابد مشخص است مسیر راه را اشتباه طی کرده ایم.”
سردبیر سابق کیهان اضافه کرد: “در دهه ۶۰ اعلام کردند که با انفجار جمعیت مواجه هستیم و همه قانع شدیم که رشد جمعیت در ایران افزایش یافته است. در آن زمان متولیان امر اعلام کردند با رشد سریع جمعیت دولت در خدمات رسانی به مردم ناتوان شده است و باید دایره رشد جمعیت را محدودتر کنیم. لذا در آن زمان رهبری نظام، علما و مراجع با وضعیت انفجار جمعیت متقاعد شدند و مجوز دادند که این تعدیل به صورت معقول در ایران اشکالی ندارد و میتواند انجام شود.”
به گفته صفارهرندی “در سال ۷۰ نرخ رشد جمعیت به ۲. ۵ و در سال ۷۵ به ۱. ۴۷ دهم کاهش یافت که منجر به کاهش شدید جمعیت شد. در آن زمان وقتی به این نقطه رسیدیم میبایست تمام موارد پیشگیری از زاد و ولد را در ایران متوقف میکردیم اما با دادن مشوقهای گوناگون در سطح ایران حتی در روستاها رشد جمعیت کاهش یافت و اعلام کردند که هر که فرزند کمتری داشته باشد فردی متجدد، متشخص و روشنفکر است.”
او که هم اکنون با حکم آیت الله خامنهای عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است همچنین گفته است: “طبق پیش بینیها در سال ۱۴۰۵ با این نرخ فعلی افزایش جمعیت ایران به ۸۴ میلیون نفر خواهد رسید، در سال ۱۴۲۲ جمعیت ایران به ۸۷ میلیون نفر میرسد.”
به گفته این مقام سپاه “روند روبه کاهش جمعیت از سال ۱۴۲۰ به بعد شروع خواهد شد و باید نگران این موضوع باشیم که در نتیجه آن در سال ۱۴۸۰ جمعیت ایران به ۳۱ میلیون نفر برسد که به این اتفاق اضمحلال و نابودی نسل در ایران گفته میشود و قابل تصور است که در آن زمان از نسل ایرانی در کره خاکی اثری باقی نخواهد ماند.”
این برای دومین بار در چندهفته اخیر است که مشاور فرهنگی و راهبردی سپاه پاسداران نسبت به کاهش جمعیت کشور ابراز نگرانی میکند. او ۲۳ مردادماه نیز با آمار و ارقامی متفاوت باگفتههای اخیرش در این ارتباط گفته بود: “برخیها در جامعه به جای آنکه اصالت را به خانواده بدهند، به فرد میدهند و داشتن فرزند را نشان عقبماندگی میدانند و با همین تفکرات، امروز نسل آینده در معرض تهدیدات متعددی قرار گرفته، به گونهای که پیشبینی میشود در ۲۰۰ سال آینده دیگر از نسل ایرانی در روی زمین خبری نباشد.”
او همچنین تاکید کرده بود: “با همین آهنگ رشد جمعیتی که پیش رو داریم از سال ۱۴۲۰ روند کاهش جمعیت در کشور شروع میشود و تا سال ۱۴۵۰ جمعیت ما با همین آهنگ رشد به نصف جمعیت تقلیل مییابد و با این اوصاف جمعیت چنان پیر و فرسوده میشود که نشاط و اشتهای عمل و خدمت ندارند.”
سناریوی “جنگ جمعیتی”
در هفته نخست تیرماه سال جاری یکی دیگر از مقامات ارشد سپاه پاسداران هم کنترل جمعیت در سالهای گذشته را “جنگ جمعیتی” و برنامه “نظام سلطه” برای مقابله با جمهوری اسلامی معرفی کرده و خواستار مقابله با آن شده بود.
سرتیپ پاسدار یدالله جوانی طی مقاله ای در هفته نامه صبح صادق نوشته بود: “جنگ نظامی، جنگ علمی، جنگ اقتصادی، جنگ نرم و جنگ فرهنگی، از جمله جنگهای نظام سلطه با محوریت آمریکا علیه ملت و نظام اسلامی طی سالیان گذشته بوده و بارها هم در رسانههای داخلی و محافل عمومی درخصوص این جنگها بحث و بررسی صورت گرفته است. جنگ جمعیتی نظام سلطه را باید به این فهرست افزود و هوشمندی و دقت مردم را باید نسبت به این جنگ و چگونگی مواجهه و خنثیسازی آن بالا برد.”
مشاور عالی نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران در مقاله خود با تاکید بر اینکه “بخش قابل توجهی از مسئولان نظام در سطوح مختلف طی سالهای گذشته، دچار غفلت شدند” اضافه کرده بود: “اکنون با آشکار شدن آثار خسارتبار این جنگ، نوعی هوشمندی پدید آمده، شاید برای برخی از مسئولان و دستگاههایی که در این سالها خواسته یا ناخواسته به تحقق منویات دشمن کمک کردند، اعتراف به اشتباه و تلاش برای جبران خطاها سخت باشد، اما آنچه اکنون مهم است، بالابردن آگاهیهای عمومی نسبت به پدیده جنگ جمعیتی و ایجاد زمینههای لازم برای دفع خطرات و تهدیدات ناشی از این جنگ، علیه موجودیت و هویت مستقل ملت ایران و آحاد مردم است.”
رییس سابق اداره سیاسی سپاه با نقل قولی از رهبر جمهوری اسلامی مدعی شده بود که “از منظر مقام معظم رهبری که مبتنی بر کار کارشناسی دقیق و حکیمانه است؛ همه باید در این عرصه فعال شده و با فرهنگسازی درست، به جنگ فرهنگ غلط «فرزند کمتر ـ زندگی بهتر» بروند.”
یدالله جوانی سپس “جنگ جمعیتی” مورد ادعای خود را به دو روش “مسلحانه و غیرمسلحانه” تقسیم کرده و نوشته بود: “درجنگ جمعیتی مسلحانه، نظام سلطه با محوریت آمریکا، طی یک دهه گذشته، جهان اسلام را مورد هدف قرار داده و مسلمانکشی را به هر شکلی برای کاهش جمعیت مسلمانان دنبال میکند… در جنگ جمعیتی به روش غیرمسلحانه، دشمن برای تضعیف طرف مقابل، به جای صرف هزینههای هنگفت برای کشتن انسانها(که نتایج و پیامدهای منفی هم دارد)، از به دنیا آمدن آنها جلوگیری میکند.”
این مقام ارشد سپاه در پایان مقاله خود تاکید کرده بود که “خوشبختانه پیش از آنکه پنجره جمعیتی بسته شود، مسئولان متوجه شدند و سیاستهای کلی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری در ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ ابلاغ شد. همه باید تلاش کنند تا این سیاستها به مرحله اجرا درآید… شاید با نگاه به همین میدان و عرصه جنگ جمعیتی است که فرمودند: فرزندآوری یکی از مهمترین مجاهدتهای زنان و وظایف زنان است.”
در سالهای اخیر فرماندهان سپاه و همچنین منصوبان رهبرجمهوری اسلامی در نهادهای نظامی، پس از اظهارات او درباره لزوم افزایش جمعیت در این باره اظهارات مختلفی کرده اند.
از جمله در تیرماه ۱۳۹۱ نیز سرتیپ پاسدار عبدالله عراقی جانشین فرماندهی نیروی زمینی سپاه پاسداران طی اظهاراتی گفته بود: “سرزمین، حکومت و جمعیت ۳ مؤلفه و شاخص امنیت ملی است و اگر یکی از این شاخصهها توسط دشمنان داخلی و خارجی مورد خدشه قرار گیرد امنیت ملی به مخاطره میافتد.”
در ۱۱ بهمن ماه سال گذشته سرتیپ پاسدار محمدرضا نقدی فرمانده بسیج نیز گفته بود: “بخش پزشکی، در گذشته کاری کرده است که امروز باید آن را جبران کنیم. بسیج باید در این زمینه سینه سپر کند، راه های افزایش جمعیت را در پیش گیرد.”
او همچنین تاکید کرده بود که: “کاهش جمعیت خطر استراتژیکی و راهبردی برای امنیت کشور است، بنابراین امیدواریم فعالیت جدی را در این زمینه شاهد باشیم.”
پیش از این اظهارات اخیر فرماندهان سپاه در مردادماه ۱۳۹۰حجت الاسلام محمدهادی رضایی، مسئول نمایندگی آیت الله خامنه ای در نیروی زمینی سپاه پاسداران نیز در جمع کارکنان ستاد کل این نیرو، ضمن انتقاد از دولت های گذشته اعلام کرده بود که “سیاست غلط کنترل موالید که در دولت سازندگی پایهگذاری و در دولت اصلاحات پیگیری شد متاسفانه نه تنها هزینههای سنگینی به کشور تحمیل کرد بلکه پیامدهای بسیار منفی نیز به همراه داشت که یک نمونه بارز آن کاهش ورودی نیروی سرباز به نیروهای مسلح است.”
او با ابراز نگرانی از اینکه “تهدیدات دشمنان جمهوری اسلامی همواره روندی فزاینده داشته و دارد” افزوده بود:“این نیروی جوان است که میتواند در مقابل تهدید دشمنان ایستادگی کند و در عرصههای مختلف مانند جهاد اقتصادی و تولید علم نیز منشا تحولات اساسی در سرنوشت کشور شود. امروز اثرات سیاست غلط کنترل موالید نمایان شده به طوری که نیروهای مسلح را به دلیل کاهش ورودی نیروی سرباز با مشکل کمبود نیرو مواجه کرده است.”
دستور خامنه ای و تبعیت دولت
در تابستان ۱۳۹۱ آیت الله علی خامنه ای رهبرجمهوری اسلامی در دیدار با “کارگزاران و مسئولان نظام” گفت: “در اوائل دهه هفتاد اجرای این سیاست بنابر مصالحی، صحیح بود اما ادامه آن در سالهای بعد خطا بود. بررسی های علمی و کارشناسی نشان می دهد که اگر سیاست کنترل جمعیت ادامه پیدا کند، به تدریج دچار پیری و در نهایت کاهش جمعیت خواهیم شد، بنابراین مسئولان باید با جدیت در سیاست کنترل جمعیت تجدید نظر کنند و صاحبان رسانه و تریبون از جمله روحانیون در جهت فرهنگ سازی این موضوع اقدام کنند.”
وی سپس در مهرماه همین سال در سفر به استان خراسان دوباره گفت: “یکی از خطاهائی که خود ما کردیم - بنده خودم هم در این خطا سهیمم - این مسئله تحدید نسل از اواسط دهه ۷۰ به این طرف باید متوقف می شد. البته اوّلی که سیاست تحدید نسل اتخاذ شد، خوب بود، لازم بود، لیکن از اواسط دهه ۷۰ باید متوقف می شد. این را متوقف نکردیم؛ این اشتباه بود. عرض کردم؛ مسئولین کشور در این اشتباه سهیمند، خود بنده حقیر هم در این اشتباه سهیم ام.”
و در آذرماه ۱۳۹۲ نیز دوباره تاکید کرد که “مسئله جمعیت یکی از خطراتی است که وقتی انسان درست به عمق آن فکر میکند، تن او میلرزد. مسئله جمعیت را جدی بگیرید؛ جمعیت جوان کشور دارد کاهش پیدا میکند. یک جایی خواهیم رسید که دیگر قابل علاج نیست. یعنی مسئله جمعیت از آن مسائلی نیست که بگوییم حالا ده سال دیگر فکر میکنیم؛ نه، اگر چند سال بگذرد، وقتی نسلها پیر شدند قابل علاج نیست.”
رهبر جمهوری اسلامی اردیبهشت ماه امسال هم پس از تاکیدات مکرر “سیاست کلی جمعیت” را به دستگاه های مختلف در جمهوری اسلامی ابلاغ کرد و مدتی بعد وبسایت رسمی دولت از ابلاغ این دستور توسط حسن روحانی رییس دولت یازدهم خبرداد.
البته در متن ابلاغی اجرای “سیاست کلی جمعیت”که از سوی دولت منتشر شد، این ابلاغیه به امضای محمد نهاوندیان رییس دفتر حسن روحانی و خطاب به وزرای کار، بهداشت و کشور رسیده بود.
این درحالی است که حسن روحانی یکی از منتقدان افزایش جمعیت است و زمانی که محمود احمدی نژاد از جمعیت ۱۵۰ میلیونی سخن می گفت در پاسخ گفته بود: “با توجه به وضعیت کنونی جامعه و مساله بیکاری گمان نمیکنم تشویق جامعه به رشد جمعیت مفید باشد. اگر ما میتوانستیم مساله بیکاری را به طور کامل در کشور حل کنیم آن وقت شاید میشد به مساله افزایش جمعیت فکر کرد ولی در حال حاضر این مساله اصلا به صلاح نیست.”
او همچنین تاکید کرده بود: “بعضیها میگویند ایران استعداد بالایی دارد و از منابع زیادی برخوردار است این حرف درست است و ایران ما ایران غنیای است اما نکته در اینجاست که ما با همین ایران غنی هم نتوانستهایم مساله بیکاری را حل کنیم و همه مردم را به سر کار ببریم. هر وقت مشکل بیکاری حل شد و مردم دیگر احساس نکردند معضلی به نام بیکاری وجود دارد آن وقت می شود به مساله افزایش جمعیت فکر کرد و بررسی کرد که آیا میزان جمعیت کافی است یا کافی نیست.”
حسن روحانی البته در همین اظهاراتش تصمیم برای افزایش جمعیت کشور را به موافقت مجمع تشخیص مصلحت نظام، رهبر جمهوری اسلامی و البته تعیین سیاست های کلی نظام مشروط کرده بود.
در همین حال اما 22 مردادماه معاون دفتر سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت در دولت یازدهم با اشاره به دستورات رهبرجمهوری اسلامی درباره افزایش جمعیت گفت:” بر این اساس اکنون اقدامات مربوط به »افزایش جمعیت» به عنوان یکی از سیاستهای نظام در این وزارتخانه در جریان است.به منظور افزایش جمعیت کشور، لازم است سایر سیاستهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، سیاست نفی کنترل جمعیت را پشتیبانی کنند. “
علی محمدزاده همچنین از حذف رویکرد کنترل جمعیت در وزارت بهداشت خبرداده و گفته بود که “ بازنگری در بستههای آموزشی و مشاورهای در وزارت بهداشت آغاز شده و جزییات این تغییرات به تدریج اعلام خواهد شد. پیش بینی میشود پس از تصویب “طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده” این برنامهها نیز نهایی و به طور کامل عملیاتی شوند.”