حمید احدی
در روزهای آخر هفته تهران، همزمان با انتشار گزارش محمد البرادعی درباره نادیده گرفتن قطعنامه شورای امنیت توسط ایران، رهبر جمهوری اسلامی اوضاع کشور را آرام توصیف کرد و به دنبال آن روزنامه های هوادار دولت و محافظه کار در مقالات و گزارش های برگزیده ای از مقالات نشریات غربی سیاست های جمهوری اسلامی را در عرصه بین المللی موفق، و آمریکا و اروپا را شکست خورده و پشیمان معرفی کردند. در همین فرصت جناح تندرو فرصتی به دست آورد تا اصلاح طلبان را که نسبت به خطرات جهانی هشدار می دهند افراد فریب خورده و مرعوب معرفی کند و به فشارهای محدودکننده به رسانه ها و اهل اطلاع رسانی بیفزایند.
رسالت، روزنامه جناح محافظه کار، در شماره اول هفته خود سخن آیت الله خامنه ای را در راس اخبار خود آورده که در دیدار با نمایندگان دوره چهارم مجلس خبرگان گفته است هیچ وضع فوق العادهای در کشور وجود ندارد؛ و کیهان با عنوان بزرگ “فوق العاده عادی” در صفحه اول خود گزیده ای از گزارش فایننشیال تایمز را منعکس کرده که در آن آمده است تبلیغات رسانه های غربی در روند زندگی مردم ایران هیچ تغییری ایجاد نکرده است و در شرایطی به آغاز سال جدید ایرانی و عید نوروز نزدیک می شویم که ترافیک در تهران، پایتخت ایران به اوج خود می رسد. این امر از آن حکایت دارد که مردم ایران هیچ نگرانی از بابت مسائل هسته ای ندارند.
در همین حال کیهان در گزارش دیگری نوشته در پی اولتیماتوم صریح رهبر جمهوری اسلامی به سران کاخ سفید مبنی بر آسیب رساندن ایران به منافع متجاوزین در سراسر دنیا، در صورت حمله نظامی به ایران، که به عقب نشینی سریع بوش و اطرافیان وی منجر گردید، حملات رسانه ای در مورد احتمال حمله نظامی به مراکز هسته ای ایران محدود شده است .
این نوشته کیهان در زمانی منتشر می شود که بیش تر نشریات معتبر جهان در مقالات خود نسبت به حمله آمریکا به تهران ابراز نگرانی کرده و تازه ترین گفته های دیک چینی را با اهمیت دیده اند که گفته است همه راه ها برای پشیمان کردن ایران که قطعنامه شورای امنیت را نادیده گرفته روی میز است. دیلی تلگراف در کارتونی بوش را نشان داده که دیک چینی دست او را گرفته و می گوید این هم که همان است و اشاره اش به تخته سیاهی است که نقشه ایران در آن است و روی جای در جای نوشته شده سلاح های کشتار جمعی. همین روزنامه در گزارشی احمدی نژاد و جورج بوش را نشان داده بود که انگشت تهدید به روی هم دراز کرده اند.
دومین صدائی که در پایان هفته در فضای تهران اثر انداخت از هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام بود که از افراد تندروخواست این روزها زبان شان را کنترل کنند. به گفته وی “ این روزها بعضی حرف های ساده هم ممکن است خطر بزرگ برای اسلام پیش بیاورد؛ لذا باید مواظبت کنند که دشمن را خوشحال نکنند و چیزی نگویند که دشمنان می خواهند از زبان ما بشنوند و به نفع شان باشد.”
از میان روزنامه های تهران تنها اعتماد ملی بود که در سرمقاله خود با اشاره به هشدارهای رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشت: “روند تحولات کشور وضعیت نگرانکنندهای گرفته، فروغلتیدن کشور و درگیر شدن منافع ملی در شیب تند حوادث غیرقابل پیشبینی به نفع هیچ فرد و جریان وطنپرستی نیست اما نباید کتمان کرد که اوضاع در آستانه پایان سال 85 شمسی چندان رضایتبخش نیست جدا از نظرات جناب هاشمی، سایر گزارشهای مراکز منطقهای و بینالمللی و تحلیل کارشناسان مستقل و بیغرض حاکی از وضعیتی نهچندان امیدبخش است.”
سرمقاله اعتماد ملی با اشاره به گزارش محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی افزوده: “خواسته و یا ناخواسته در جادهای میرانیم که آمریکا و متحدان اروپاییاش پیشبینی کردهاند. تحریم اول که نتیجه اجماع ماه دسامبر در شورای امنیت بود، هماینک میرود تا به سطحی بالاتر در ماه فوریه بدل شود. علیرغم برای خوشبینیهای غیرکارشناسی درباره نقش روسیه و چین، نمیتوان چندان به نقش آنها امیدوار بود.”
در واکنشی متفاوت، رسالت در سرمقاله خود نوشته: “در هفتهای که پیش رو خواهیم داشت اظهارات زیادی را له یا علیه ایران شاهد خواهیم بود. ممکن است بار دیگر کاخ سفید با ارائه پیشنهادهای فریبنده خود به 4 کشور دیگر شورای امنیت چرخه جدیدی را در مقابله با ایران طراحی کند.”
نویسنده سرمقاله رسالت پیش بینی کرده: “پیش گرفتن هر راهکاری به جز به رسمیت شناختن ایران هستهای حاصلی جز اعلام شکست شورای امنیت نخواهد داشت. این ضرب الاجلی برای شورای امنیت است که هرچه زودتر خود را از مسیر خطای در پیش گرفته پس از تصویب قطعنامه 1737 نجات دهد. ضربالاجلی که هرقدر بیشتر به درازا بکشد ضربه سختتری را بر پیکره کاخ سفید و اتحادیه اروپا وارد خواهد ساخت.”
با انتشار سخنان رهبر جمهوری اسلامی، مدیران دولتی نیز به صدا در آمده و در اظهار نظرهائی صریح مخالفان خود را به عنوان افراد مرعوب دشمن مورد خطاب قرار داده اند.
خبرگزاری فارس سخنان معاون مرکز بررسی های استراتژیک نهاد ریاست جمهوری را آورده که گفته است افراد و گروه های مرعوب دشمن باید بدانند که رویه آنها نه تنها وجاهتی برایشان نخواهد آورد، بلکه هر روز منفورتر و منزوی تر خواهند شد.
محمدمهدی اسماعیلی با اشاره به انتخاب استراتژی جنگ گسترده روانی از سوی دشمنان و بنگاه های خبری اظهار داشته: “در طول 3سال گذشته عمده ترین دلیل اروپایی ها و کشورهای طرف مذاکره ایران جهت متقاعدکردن مقامات کشورمان برای پذیرش تعلیق کامل فعالیت های هسته ای، بزرگنمایی خطر رفتن پرونده به شورای امنیت بوده است.”
وی با بیان اینکه “مرعوبین داخلی نیز با استفاده از رسانه ها و تریبون های خود، در توجیه کوتاه آمدن و پذیرش شرایط غیرمنطقی غربی ها دائما به خطر دخالت شورای امنیت در پرونده هسته ای تاکید می کردند” افزود: “بعد از روی کار آمدن دولت نهم- که دارای ویژگی های مهم و منحصر به فردی همچون روحیه استکبارستیزی و عدم انفعال در مقابل قدرت های خارجی است- جمهوری اسلامی ایران شجاعانه و به تدریج، محدودیت های غیرمنطقی و حتی فراتر از NPT و پروتکل الحاقی را کنار گذاشت و زمینه شکوفایی بیشتر استعدادهای دانشمندان انرژی هسته ای کشور را فراهم کرد.”
از بررسی روزنامه های روزهای اول هفته پیداست که فشار بر سیستم اطلاع رسانی افزون شده است. اما اخبار مربوط به سقوط هلی کوپتر حامل فرمانده نظامی در شرق کشور و در حالی که درگیری های نظامی با قوای جندالله ادامه دارد، فرار شهرام جزایری از زندان و باخت جناح محافظه کار در انتخابات اتاق بازرگانی و صنعت و معدن از جمله خبرهای ناگواری است که برای دولت می رسد که کوشیده می شود در فضای هیجان زده فعلی تبعات انتشار آنها کنترل و از تاثیرشان بر مردم جلوگیری شود.