بلر:ایرانی ها تا چند روز اسیران را آزاد کنند

نویسنده

navebritainbig437.jpg

سینا حسینی

در پی دستگیری 15 تفنگدار دریائی بریتانیائی در اروندرود توسط مرزبانان ایرانی، تحلیلگران از در پیش بودن دور جدیدی از تنش تبلیغاتی میان دو کشور سخن می گویند که همزمان با صدور قطعنامه تازه شورای امنیت علیه ایران بر سر پرونده هسته ای می تواند فضای تازه ای علیه ایران در کشورهای غربی ایجاد کند. . در همین حال در لندن اعلام شد که بانک مرکزی آن کشور تحریم عملیات پولی ایران را به اجرا می گذارد و تونی بلر نخست وزیر بریتانیا هم که برای اجلاس سران اروپا در برلین به سر می برد هشدار داد که ایران در چند روز آینده ملوانان انگلیسی را آزاد کند.

وزارت خارجه ایران روز جمعه اعلام داشت نظامیان بریتانیایی در آبهای ایران بوده اند و کاردار بریتانیا را برای ارایه توضیحات احضار کرد. در مقابل، وزارت خارجه بریتانیا، با احضار سفیر ایران در لندن، خواستار آن شد که این پانزده ملوان به سلامت و فورا آزاد شوند و تجهیزات همراه آنها بازپس داده شود؛ و وزارت دفاع بریتانیا نیز در بیانیه ای اعلام کرده ملوانانش در آبهای عراق و در حالی که بازرسی معمول از یک کشتی تجاری را به پایان رسانده بودند، دستگیر شده اند.

همچنین، دیروز وزیر امور خارجه آمریکا پیش از عزیمت به منطقه خاورمیانه، خواستار آزادی نظامیان انگلیسی از سوی ایران شد. وی گفت:“با دوستان انگلیسی خود درباره این مساله صحبت کردیم. به آنها پیشنهاد کردیم که می‌توانیم در حد توان خود به آنها کمک کنیم ولی اعتقاد ندارم که با بیان اظهار نظر بتوان به آنها در این زمینه کمک کرد.” وی در مورد نوع مشخص کمک آمریکا برای آزادی نظامیان انگلیسی، توضیح بیشتری نداد. شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا هم روزجمعه از خواست لندن برای آزادی فوری 15 سرباز بریتانیایی دستگیر شده توسط ایران، حمایت کرده بود.

مقام های ایرانی می گویند این چندمین بار است که نیروهای بریتانیایی وارد آبهای ایران شده اند. در ژوئن سال 2004 نیز 8 ملوان و تفنگدار دریایی بریتانیایی در اروندرود بازداشت شدند اما پس از چهار روز در پی مذاکرات دیپلمات های بریتانیایی با مقامات ایران، آزاد و به سفارت بریتانیا در تهران تحویل داده شدند.

در پی بازداشت 8 ملوان انگلیسی در سال 2004، فیلم مستندی تحت عنوان “شکست هیمنه” ساخته شد که حکایت توقیف 3 قایق انگلیسی و سرنشینان آن توسط نیروهای سپاه پاسداران را از ابتدا تا زمان آزادی شان در فرودگاه مهرآباد در بر می گرفت، این فیلم با گذشت دو سال به تازگی از سیمای جمهوری اسلامی پخش شد. دیروز نیز خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از فرمانده کِوین آندال، از مقام های نیروی دریایی آمریکا، گزارش داده که دستگیری اخیر 15 نظامی بریتانیایی نیز توسط نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی صورت گرفته است.

فیلم شکست هیمنه، که با حمایت سپاه پاسداران در دولت سابق از سوی شورای امنیت ملی توقیف شد. اما ماه گذشته توسط بسیج دانشجویی در برخی دانشگاههای کشور به نمایش درآمد. کارگردانی این فیلم با سهیل کریمی بوده که در سال 83 به مدت چند ماه به اتهام دخالت در فعالیت های تروریستی در بازداشت نیروهای انگلیسی در عراق به سر برد.

وی در اواسط آبان ماه گذشته، در سخنرانی خود پیش از پخش فیلم در دانشگاه شاهرود گفت: “رنجر های انگلیسی تعداد شان زیاد بود در حالی که پاسداران فقط 3 نفر بودند و این همان نشانه روز موعود است که سپاهیان اندک حضرت ولی عصر بر خیل مشرکان پیروز می شوند. نشانه دیگر هم اینکه وقتی یکی از نیروهای سپاهی خطاب به رنجر ها فریاد می کشد، یکی از آنها شلوارش را خیس می کند”. وی ادامه داد: “اکنون دوره آخرالزمان است و شواهد نیز بر این قرار است که نیروهای حضرت ولی عصر، لباس های سبزی می پوشند مثل لباس برادران سپاه پاسداران. بنابراین یاران حضرت همه از میان همین نیرو هستند.”

در فیلم “شکست هیمنه” صحنه هایی از جلسات مذاکره برای آزادی نظامیان انگلیسی در فیلم نشان داده می شد که در آن سه نفر از سفارت انگلیس و همینطور جعفری به عنوان نماینده علی آهنی مدیر کل اروپای وزارت امور خارجه و نیزافسران سپاه حضور داشتند. افسران سپاه در این جلسه به تندی با نمایندگان سفارت انگلیس صحبت می کردند، در حالی که جعفری قصد داشت وضعیت را به آرامی پیش ببرد. همینطور حسین شریعتمداری، مدیرمسوول کیهان به دفعات در حال صحبت در فیلم نشان داده می شد.

کارگردان “شکست هیمنه”، در جریان یک سخنرانی با ابراز نارضایتی از آزادی نظامیان انگلیسی اظهار داشته بود: “بعضی از حضرات در آن زمان، از جمله رئیس و دبیر شورای امنیت ملی وقت [محمد خاتمی و حسن روحانی] حقوق بگیر انگلیسی ها بودند و موقعیت خودشان را با پخش فیلم در خطر می دیدند چرا که یقینا اربابان آنها ناراحت می شدند”. کریمی در ادامه با متهم کردن حسن روحانی به عنوان کسی که “افکار ماسونی دارد” گفته بود: “اعضای دولت سابق و حتی دکتر حسن روحانی، دبیر سابق شورای امنیت ملی از دولت انگلستان پول می گرفتند وتمام اعمال اینها در زمان توقیف قایق ها، نشان از همین موضع آنها دارد.”

برخی ناظران با توجه به شرایط تنش آلود میان جمهوری اسلامی و انگلستان بر سر پرونده هسته ای، احتمال می دهند که پیش از آزادی 15 نظامی انگلیسی دستگیر شده در اروندرود، فیلم تبلیغاتی مشابهی از آنها تهیه شود. سردار “ علیرضا افشار” معاون فرهنگی و تبلیغات دفاعی ستاد کل نیروهای مسلح ایران، دیروز گفته است که نظامیان بازداشت شده انگلیسی تحت بازجویی هستند و به تجاوز به آب‌های جمهوری اسلامی ایران اعتراف کرده اند.