نادر یوسفی
یک ماه پس از انتشار اخبار غیر رسمی از بازداشت برخی از کارمندان دفتر وزیر نفت سابق و تعدادی از مدیران شرکت های نفتی، بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت دولت خاتمی به این بازداشتها واکنش نشان داد.
زنگنه روز یک شنبه به خبرگزاری ایلنا گفت: “کسانی که سوار موج دستگیری مدیران نفتی سابق میشوند، اهداف سیاسی دارند و میخواهند افراد را از میدان خارج کنند که ما هم اصلا در این میدان حضور نداریم که بخواهند خارجمان کند”.
وزیر نفت دولت خاتمی، ضمن اظهار بیاطلاعی از موج دستگیری مدیران نفتی سابق در خصوص علت این برخوردها، اظهارداشت: “از دلایل اینکه برخیها روی این امواج سیاسی سوار میشوند, بیاطلاعم؛اما احتمالا دلایل سیاسی دارند”.
زنگنه با این اشاره که “نمیدانم باید به محضر برویم و به آنها سند ارایه کنیم که در این میدان حضور نداریم” در خصوص گسترش موج دستگیری مدیران، تاکید کرد: “من از دستگیریها خبر ندارم، ضرورتی هم ندارد که به من اطلاع دهند”.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا علت این برخوردها، پیدا کردن سرنخی برای مقابله با کاندیداتوری بیژن زنگنه برای انتخابات مجلس هشتم و حضور وی در انتخابات دور آینده ریاست جمهوری دهم است، گفت: “من قصد ندارم کاندیدای هیچ جایی از جمله ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی شوم و علت این کارها را نمیدانم”.
زنگنه در عین حال گفت که فقط از دستگیری رضایی، تلفنچی دفتر خود در دوره وزارت با خبر شده که او هم بعد از سه هفته آزاد شده است.
وزیر سابق نفت همچنین در مورد دستگیری سعید مرجوی، مدیرعامل شرکت “هیربدان”، گفت: “ایشان به عنوان پیمانکار کارهای مختلفی را در موارد گوناگون انجام دادند و در نفت نیز کار محدودی داشتند”.
کرسنت بد است، امارات خوب
سایت اینترنتی ایران انرژی یک ماه قبل از این از “گشایش فاز امنیتی ماجرای کرسنت” پرده برداشت. این سایت در همان گزارش خبر داد: “در حالیکه هامانه وزیر نفت در گفت و گوی اخیرش با روزنامه کیهان از ادامه مذاکرات و چانه زنی با شرکت اماراتی کرسنت بر سر فروش گاز خبر داده بود در بخشی دیگر از دولت نهم پرونده ای برای ماجرای کرسنت باز شده که تاکنون 12 نفر در این خصوص بازداشت شده اند. و یک ماه نیم است بی خبر و اطلاع در بند 209 در بازداشت وزارت اطلاعات و دادستانی تهران هستند”.
به گزارش سایت ایران انرژی “ماجرا از این قرار است که چندین فعال بخش خصوصی در خصوص انرژی به همراه حسین رضایی رئیس دفتر زنگنه در طول هفده سال در روزهای میانی فروردین توسط نیروهای ویژه بدون اینکه اصول اولیه حقوق شهروندی رعایت شود دستگیر شدند و تاکنون نه اجازه ملاقات با خانواده و نه دیدار وکیل داشته اند وخانواده شان کاملا از وضعیت آنها بی خبرند”.
ایران انرژی در مورد دستگیر شدگان نوشت: “این افراد از سرمایه گذاران و فعالین بخش خصوصی انرژی هستند که روابط موثر و مناسبی با طرف های خارجی و سرمایه گذاران غیر ایرانی داشتند و در بسیاری از مواقع رابطه بین دولتی ها و این شرکت ها می شدند تا سرمایه ای وارد کشور کنند و قراردادی را اجرایی کنند. یکی از مهمترین فعالیت های این جمع بازاریابی برای فروش گاز ایران به کشورهای منطقه بالخصوص امارات بود که کرنست خریدار عمده بود با روزی 500 میلیون فوت مکعب گاز”.
دیوان محاسبات که چندی قبل با گزارش نادرستی از بیمه، زمینه دستور عجولانه احمدی نژاد مبنی بر برکناری هیات مدیره بیمه ایران را فراهم کرده بود، یک سال قبل نیز اعلام کرد قرار داد گاز کرسنت، میلیاردها دلار به ایران ضرر وارد می کند. اما پس از آن نظر دولت در این خصوص تغییر کرد و سرانجام محمود احمدی نژاد در اقدامی بی سابقه و در حالی که امارات علاوه بر اختلاف ارضی با ایران، 12 غواص ایرانی را در بازداشت دارد به این کشور سفر کرد و نزدیکان وی سفر اورا “سفری غیر تاریخی” و “نقطه عطف” نامیدند.
بازداشت مدیرعامل هیربدان
عاقبت سایت نوروز، ارگان جبهه مشارکت روز چهارشنبه ضمن گزارشی از دستگیری چندتن از مدیران شرکتهای نفتی خبر داد.
به گزارش نوروز “موج دستگیری مدیران نفتی سابق افزایش قابل توجهی یافته است و در آخرین دستگیری شنبه گذشته مدیر شرکت هیربدان که یکی از بزرگترین شرکتهای خصوصی نفتی ایران به شمار میرود دستگیر شده است”. وی که سعید مرجوی نام دارد سیزدهمین فردی است که توسط ارگانهای غیرمشخص دستگیر شده است. نوروز افزود: “شنیدهها حاکی از ادامه این برخوردها در روزهای آتی دارد”.
دلیل اصلی شروع این برخوردها “زمزمه هایی مبنی بر کاندیداتوری بیژن زنگنه برای انتخابات مجلس هشتم و همچنین احتمال حضور او در انتخابات دور آینده ریاست جمهوری دهم” ذکر شده است. ولی زنگنه در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا گفته است: “من قصد ندارم کاندیدای هیچ جایی از جمله ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی شوم و علت این کارها را نمیدانم”. وی برای راحت کردن خیال نزدیکان به دولت افزود: “نمیدانم باید به محضر برویم و به آنها سند ارایه کنیم که در این میدان حضور نداریم”.
مافیای نفتی و سفره مردم
محمود احمدی نژاد در شعارهای انتخابات ریاست جمهوری سال 84 مبارزه با مافیای نفتی و آوردن پول نفت بر سفره مردم را به عنوان دو شعار اساسی خود بارها تکرار کرد.
او اما چند ماه بعد از پیروزی در انتخابات، یکی از دوستان نظامی و میلیاردرش را به عنوان نامزد پیشنهادی برای وزارت نفت معرفی کرد ولی وزارت صادق محصولی با مخالفت مجلس مواجه شد. در جلسه رای اعتماد محصولی که به جلسه انصراف وی تبدیل شد، احمدی نژاد با ناراحتی گفت مافیای نفتی را افشا می کند. اما در عوض چندی بعد در جمع خبرنگاران شعار آوردن پول نفت بر سفره مردم را انکار کرد و گفت هرگز چنین شعاری را عنوان نکرده است.
مبارزه با مافیای نفتی نیز چندی بعد به فراموشی سپرده شد. از سوی دیگر رئیس قوه قضائیه سال گذشته از بیژن زنگنه بعنوان مدیری سالم تقدیر کرد. در نامه محمود هاشمی شاهرودی خطاب به وزیر سابق نفت آمده است: “گزارش دفتر اجرای اصل 142 قانون اساسی قوه قضاییه و بررسیهای انجام شده نسبت به اظهارنامههای ارسالی، حاکی است اموال شخصی و خانواده درجه یک جنابعالی برخلاف مقررات افزایش نیافته است. این اعلام نظر در مورد وزیری که بیش از دو دهه در مسوولیتهای حساس اقتصادی همچون وزارت جهاد، نیرو و نفت بوده است، جای بسی خوشوقتی است”.
با این حال سایت اینترنتی جبهه مشارکت در تحلیلی از دستگیری مدیران چند شرکت نفتی براین عقیده است که: “بیژن نامدار زنگنه همچنان بعنوان هدف اول این برخوردهاست و بایستی منتظر ماند و دید که گردانندگان این پروژه چگونه میخواهند زنگنه و سایر افراد دستگیر شده را به شعار توخالی برخورد با مافیای نفتی وصل کنند”.