بیانیه روز گذشته مهدی کروبی که در آن نسبت به نظارت استصوابی شورای نگهبان و نحوه بررسی صلاحیت نامزدها انتقاد شده بود و نیز اظهارات میرحسین موسوی دیگر نامزد اصلاح طلب انتخابات، در مورد جمع آوری گشتهای ارشاد نیروی انتظامی با واکنش مقامات جناح راست مواجه شد.
کامران دانشجو، رییس ستاد انتخابات کشور، در این ارتباط با تاکید بر اینکه ما “نظارت استصوابی را در وزارت کشور بر خودمان فرض میدانیم”، گفت: “مردم ما قانونمدار هستند و به برگزارکنندگان انتخابات اعتماد دارند”.
مسئول برگزاری انتخابات دهم ریاست جمهوری همچنین اعلام کرد: “ راهبرد وزارت کشور با در نظر گرفتن وظیفهاش مبنی بر برگزاری انتخاباتی قانونمند و سالم، صیانت از آرای مردم و امانتداری رای آنها و ایجاد فضای سالم برای انتخابات سالم و ارائه نظرات متعدد، حضور و مشارکت حداکثری مردم است”.
دانشجو افزوده: “برای دسترسی به این راهبرد باید از روشهای تبلیغ حقوق شهروندی برای انتخاب مسیر آینده مردم، تبیین اهمیت انتخابات و نقش قوه مجریه در اداره کشور، کور کردن چشم فتنه و طمع دشمن، جلب اعتماد مردم و حرکت در مرز قانون و عمل به مر قانون بهرهمند شد”.
از سوی دیگر،احمد توکلی،چهره سرشناس جناح راست نیز در واکنش به بیانیه مهدی کروبی اظهار داشت: ”نظارت استصوابی عقلانی بوده و مبنای قانونی و اسلامی دارد و مخالفت با آن، مخالفت با اسلامیت و جمهوریت نظام است”. وی افزود: “ تعجب آور است که برخی دوستان که سابقه دفاع از خط امام (ره) را دارند از این سخنان بگویند”.
این درحالی است که ابراز نگرانی نامزدهای اصلاح طلب و احزاب منتقد در مورد سلامت انتخابات و جلوگیری از انجام تقلب به نفع دولت کنونی از سوی مجریان و درخواست آنها برای امکان نظارت بر روند برگزاری انتخابات با برخورد منفی مسئولان مواجه شده است.
به همین علت مسئولان ستادهای تبلیغاتی موسوی و کروبی اعلام کردهاند که برای رایزنی و تلاش در جهت کاهش تخلفات، کمیتهای با نام “کمیته صیانت از آرا” تشکیل خواهند داد.
اما در این مورد نیز رییس ستاد انتخابات کشور واکنش منفی نشان داده و تشکیل کمیته صیانت از آرای مردم را فاقد وجهه قانونی خوانده است.
اظهارات دانشجو درحالی مطرح می شود که عباس کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان نیز چند روز پیشتر، در واکنش به همین مساله گفته بود: “تشکیل هر نهاد جدیدی نیازمند قانون است و بنابراین ایجاد چنین کمیتهای، خلاف قانون و مقررات است”.
همزمان در حالیکه کدخدایی حضور نمایندگان کاندیداها بر سر صندوق های اخذ رای را قانونی می داند، دانشجو میگوید: “در قانون حضور نمایندگان احزاب در شعب اخذ رای پیشبینی نشده اما با توجه به اینکه ما احزاب را در ایجاد شور و هیجان و شادابی در برگزاری انتخابات موثر میدانیم، تعاملی را با آنها آغاز کردهایم و پیشبینی شده، احزاب بر اساس تعداد کاندیداها شعب اخذ رای نماینده داشته باشد”.
واکنش به تعطیلی گشت ارشاد
اما در واکنشی دیگر به شعارهای نامزدهای اصلاح طلب، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران با تاکید براینکه طرح امنیت اجتماعی پشتوانه قانونی دارد، اظهار داشت: “مردم از طرح امنیت اجتماعی رضایت بالایی دارند”.
میرحسین موسوی و مهدی کروبی اخیرا وعده داده بودند که گشتهای ارشاد را در صورت پیروزی متوقف خواهند کرد.
فرمانده نیروی انتظامی در پاسخ به این سؤال که برخی از نامزدهای انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری صحبت ازتعطیلی اجرای طرح امنیت اجتماعی می کنند گفته است: “اساسا طرح این مسائل بدون اطلاع از ملاحظات قانونی به مصلحت نیست و ما قصد نداریم پاسخ بدهیم”.
سردار مقدم اضافه کرده: “نامزدهای انتخاباتی تلاش می کنند آرای مردم را جلب کنند و شاید تصور میکنند اشاره به این موضوعات رایآوراست ولی ما طبق نظرسنجیهای دقیقی که داریم در موضوع ارزیابی احساس امنیت رضایت مردم در طرحهای امنیت اجتماعی بسیار بالاست و مطالبه اساسی جامعه از پلیس است”.
سردار مقدم با بیان اینکه نیروی انتظامی تلاش میکند مرتباً مطالبات اجتماعی را سنجش و ارزیابی و متناسب با نیازهای مردم عمل کند، افزوده است: “اگر پلیس خودش ببیند اقدام زائد دارد و به جای اینکه به مردم خدمت کند مزاحمت برای آنها تولید میکند، حتماً در طرحهای خودش تجدید نظر کرده و این اقدام خودش را تعطیل میکند”.