علی اکبر دارینی
دو روزنامه تندروی وابسته به سازمان های دینی- مذهبی ایران، به عنوان اولین نشانه از اعتراض ، از مردم عراق خواستند به مخالفت با توافق تازه عراق و ایالات متحده برخیزند.
این روزنامه ها، نخست وزیر عراق- نوری الملکی- را متهم کردند که دربرابر خواست آمریکایی ها در این مورد به زانو درآمده است.
دولت الملکی و ایالات متحده، از ماه مارس گفتگوهای خود را برای توافق درباره پیوندهای دراز مدت میان دو کشور و هماهنگی نیروها برای تنظیم عملیات نظامی ایالات متحده در عراق آغاز کرده اند.
روزنامه جمهوری اسلامی در صفحه اول خود نوشت که این توافق به معنی «کاپیتولاسیون ایالات متحده دربرابر مردم ستمدیده عراق» است و از عراقی ها خواست به یک «انقلاب مردمی» دست بزنند که منجر به «بیرون انداختن اشغالگران از عراق» شود.
مقامات عراقی و آمریکایی ابراز امیدواری کرده اند که گفتگوها در این مورد تا ماه جولای به سرانجام رسیده و پیش نویس توافقنامه برای تصویب به مجلس عراق ارایه شود. اگر این برنامه برای آمریکا بیش از حد معمول سخاوتمندانه به نظر برسد، احتمالاً تصویب آن با مشکل روبرو خواهد شد.
جمهوری اسلامی ادعا کرد این موافقتنامه به تاسیس 14 پایگاه نظامی در کشور عراق منجر خواهد شد که امکان استقرار نظامی درازمدت آمریکا در این کشور را فراهم می آورد، به اتباع ایالات متحده مصونیت قانونی داده و اجازه استفاده از حریم زمینی، آبی و هوایی عراق برای انجام عملیات نظامی را به آمریکا می دهد.
احتمالاً این اظهار نظرها تنها به بالا گرفتن تنش میان دولت الملکی و ایران خواهد انجامید. ایران در زمان دیکتاتوری صدام حسین میزبان الملکی بود، اما روابط ایران و عراق ظرف ماه های گذشته و به دنبال ایراد اتهام مقامات دولتی عراق در مورد تجهیز و آموزش تندروهای شیعه از سوی ایران تیره شده است. این اتهامات از سوی واشنگتن مورد حمایت قرار گرفته اما تهران آن را رد کرده است.
یک هیات نمایندگی عراق اوایل ماه جاری برای متقاعد ساختن مقامات ایران به عدم پشتیبانی از ارتش مهدی- تحت رهبری روحانی ضد آمریکایی مقتدی الصدر- و نشان دادن شواهد مربوط به تجهیز و آموزش ستیزه جویان شیعه توسط ایران، راهی این کشور شدند.
ایرانی ها این شواهد را که از سوی آمریکایی ها به دولت عراق تحویل شده است، ساختگی خواندند و ادعا کردند تسلیحات بدست آمده از مردان مسلح ارتش مهدی که ممهور به نام ایران است توسط قاچاقچیان اسلحه و نه سازمان های رسمی ایران تامین شده اند.
این روزنامه نوشت: «توافقنامه ی دست پخت ایالات متحده، عراق را به یک مستعمره کامل تبدیل می کند که مقامات عراقی را کاملاً از قدرت خلع نموده و قدرت کامل را به مقامات نظامی آمریکایی می دهد تا هرکاری را که می خواهند، انجام بدهند».
ضمناً این روزنامه، الملکی را به خاطر تایید این توافقنامه «تحقیرآمیز» ملامت کرد و از عراقی ها خواست برای سامان دادن به اعتراض های خود به روحانیون، فعالان دانشگاهی و سیاسی رجوع کنند و در برابر این پیمان قد علم کنند.
روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: «سکوت در برابر کاپیتولاسیون… گناهی نابخشودنی است که آینده کشور را به تاراج خواهد داد».
روزنامه تندروی دیگری در ایران به نام حزب الله، نوشت توافق جدید با ایالات متحده تنها «گرفتاری» را برای عراق به ارمغان می آورد و آمریکا این کشور را به «پایگاه دائمی خود در خاورمیانه» تبدیل نموده و از این کشور برای عملی نمودن طرح های خود، از جمله «رویارویی با ایران»، استفاده خواهد نمود.
حزب الله نوشت: «امضای این توافقنامه مطمئناً راه را برای بردگی مردم عراق در چنگال آمریکایی های اشغالگر بیش از گذشته باز می کند». این روزنامه از روحانیون ارشد شیعه درخواست کرد که مردم را به خیزش دربرابر این معاهده فرا بخوانند و «پرچم جدال در برابر استعمار» را بالا ببرند.
روزنامه های تندرو وابستگی زیادی به بینادهای مذهبی ایران در شهر قم- 80 مایلی جنوب تهران - دارند. روزنامه جمهوری اسلامی طرفدار شاخه ضد غربی دولت است. روزنامه حزب الله هم از نظامیان شیعه ای به همین نام در لبنان و نیز محمود احمدی نژاد حمایت می کند.
منبع: آسوشیتد پرس – 12 مه